In Nederland is er op dit moment een krappe arbeidsmarkt. Organisaties hebben steeds meer moeite om (goed opgeleide) medewerkers te werven. Daarom is het erg belangrijk, dat wanneer je een goed team hebt, je dit weet te behouden.

Stand van zaken
De werkgelegenheid blijft groeien in 2019. Het aantal vacatures zal stijgen naar meer dan één miljoen. Het aantal banen groeit daarnaast met 367.000. Deze groei zorgt voor bijna 10,4 miljoen banen in Nederland.

Waarom is binden belangrijk?

In principe zou elke organisatie, ongeacht de situatie op de arbeidsmarkt, moeten investeren om goede medewerkers te behouden. Het binden van medewerkers levert de volgende voordelen op:

 1. Kennis blijft behouden
  Werknemers bouwen veel kennis op over de organisatie, de klanten en de markt. Daarnaast is de investering in vakkennis flink en het kost veel tijd. Deze investering wil je binnen het bedrijf houden. Er gaat veel kennis verloren als je medewerker de organisatie verlaat.
 2. Enthousiasme blijft
  Het is natuurlijk altijd positief als de medewerkers enthousiast zijn over de organisatie. Dit zorgt voor meer toewijding en een hogere productiviteit. Hiernaast zorgen enthousiaste medewerkers ook voor het werven van nieuwe enthousiaste collega’s.
 3. Minder kosten
  Het behouden van de huidige groep medewerkers brengt minder kosten met zich mee dan het werven van nieuwe medewerkers. Sollicitanten liggen niet voor het oprapen, waardoor vaak betaalde kanalen ingezet moeten worden om de doelgroep te bereiken. Bovendien is dit zeer arbeidsintensief.
Medewerkers extra binden
Medewerkers extra binden vanwege krappe arbeidsmarkt

Tips om medewerkers te binden

 • Zorg voor arbeidsvoorwaarden op maat
  Elke medewerker is anders en heeft andere behoeften op de werkvloer. De één vindt salaris belangrijk en de ander vindt minder werkuren beter passen. Passende arbeidsvoorwaarden zijn een bindende factor voor tevreden medewerkers.
 • Werken aan betrokkenheid
  Gestructureerde personeelsplanning en duidelijke communicatie zijn van groot belang voor de betrokkenheid van medewerkers. De communicatie kan geoptimaliseerd worden door het digitaliseren van interne communicatie, zodat medewerkers eenvoudig, overal en altijd op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de organisatie.
 • Stimuleer een goede werksfeer
  Een goede werksfeer is erg belangrijk voor de betrokkenheid van medewerkers. De beste tips voor een goede werksfeer zijn: creëer een gezonde werk-privébalans, zorg voor een veilige werkomgeving en laat mensen deel uitmaken van successen.
 • Ga gesprekken aan en geef feedback
  De medewerker regelmatig spreken is noodzakelijk. Geef hem of haar de ruimte om aan te geven wat volgens hem of haar goed gaat en wat verbetering of ondersteuning vraagt. Zo toon je interesse en maak je gebruik van de kennis en ervaring van de medewerker.  Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de medewerker zich gewaardeerd voelt. Ook de juiste begeleiding en het geven van positieve feedback zorgt ervoor dat de medewerker zich meer betrokken voelt.
 • Help medewerkers bij hun ontwikkeling
  Zorg ervoor medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Een opleidingsplan is één van de strategische benaderingen en geeft richting aan de ontwikkeling van de medewerker.
 • Houd medewerkers op de hoogte 
  Medewerkers te allen tijde op de hoogte houden van ontwikkelingen binnen de organisatie draagt bij aan de betrokkenheid.

Maak impact met het multichannel-platform van MediaMyne
Met het Narrowcasting systeem en de Employee App van MediaMyne zorg je voor interne communicatie met echte impact. Of het nu gaat om parttimers, gedetacheerden, medewerkers van kantoor, de productieruimte of de buitendienst, je bereikt iedereen overal en altijd. Door een integrale en kwalitatieve aanpak verstuurt het systeem van MediaMyne berichten naar de juiste mensen, op het juiste tijdstip en met de juiste boodschap. Effectiviteit staat voorop, zo ontvangen medewerkers alleen informatie die voor hen relevant is. Het Narrowcasting systeem en de Employee App werken vanuit één content managementsysteem. Hierbij zijn koppelingen met interne en externe bronnen mogelijk.