En ja, het is alweer December, het jaar 2023 zit er bijna op, ‘wat vliegt de tijd’. En de laatste maand van het jaar is de maand van de feestdagen. En dus ook voor deze maand hebben wij de beste dagen opgezocht en op een rijtje gezet. Zo blijft jouw interne communicatie goed gevuld!

5 december Sinterklaas

Sinterklaas is al een tijdje in ons land. Op 5 december is het pakjesavond en komt het kinderfeest tot een hoogtepunt. Veel medewerkers zullen kinderen hebben en dus druk bezig zijn met het feest. Als je geen secret-sinterklaas hebt opgestart 13 november in jouw organisatie (idee voor volgend jaar?), betekent het nog niet dat je niks kan doen op deze dag.

 • Versier jouw uitingen in sinterklaas-sfeer
 • Geef medewerkers een fysiek ingepakt cadeau als bedankje in deze bijzondere tijd
 • Start op 1 december een sinterklaas geïnspireerde Vrijdag middag borrel, want pepernoten lusten wij allemaal wel!
Sinterklaas

7 december Nationale Vrijwilligersdag

Op 7 december is het ‘Nationale Vrijwilligersdag’, een landelijke dag om vrijwilligers maar ook mantelzorgers en andere actieve burgers in het zonnetje te zetten. Ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht. Gemeentes en organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje om ze te bedanken voor hun inzet. Dat kan met een cadeautje, een feest, een uitstapje, of een kaartje met een compliment. Welke medewerker(s) in jouw organisatie ga jij in het zonnetje zetten op deze dag?

8 december Paarse vrijdag

Op vrijdag 8 december kleurt alles paars! Kortom, breng overal paarse accenten aan op kantoor, vraag iedereen om iets paars aan te trekken, en natuurlijk maak je op deze dag al jouw interne communicatie uitingen ook met een paars accent! Want vandaag is het Paarse vrijdag.

Elk jaar wordt Paarse Vrijdag gevierd op de tweede vrijdag van december. Er wordt dan gevierd dat ieder zichzelf mag zijn, ongeacht gender(identiteit) of seksuele oriëntatie. Organisaties en scholen die meedoen kleuren de school, het kantoor, of de fabriek paars, met bijvoorbeeld truien, vlaggen, posters en meer. Ben jij met jouw organisatie ook onderdeel van een diverse en inclusieve maatschappij?


Download hier de Interne Communicatie Kalender. Deze kalender bevat alle speciale dagen waar jij met je interne communicatie goed op in kan spelen. Zo heb je een goed overzicht waar jij je inspiratie vandaan kan halen en blijft je interne communicatie altijd goed gevuld!

Interne Communicatiekalender 2024

15 december Internationale dag van de thee

Wist jij dat? Bijna 7 op de 10 Nederlanders 1 keer per week thee drinken, en dat 40% daarvan dagelijks thee drinkt. En dan vraag je je natuurlijk af hoeveel kopjes thee drinken wij dan? Gemiddeld drinken wij dan 2.9 kopjes thee per dag.

Op de ‘Internationale Dag van de Thee’ (International Tea Day) – jaarlijks op 15 december – wordt aandacht gevraagd voor de impact en de gevolgen van de wereldwijde theehandel voor werknemers en telers in de thee-industrie.  De ‘Internationale Dag van de Thee’ wordt vooral gehouden in thee producerende landen zoals Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Indonesië, Kenia, Malawi, Maleisië, Oeganda, India en Tanzania. De thee-industrie en vakbonden vragen op deze dag extra aandacht voor prijsondersteuning en eerlijke handel.

Hebben jullie eerlijke thee op kantoor van een keurmerk? Ook dit soort zaken zijn leuk en goed om met je medewerkers te communiceren via jouw interne communicatiekanalen zoals narrowcasting en de employee app. Zeker in deze maand, waarin we toch extra naar elkaar willen omkijken.

22 december Start winter en Kortste dag

Op vrijdag 22 december 2023 start de winter, en gaan we weer lichtere tijden tegemoet, als op het noordelijk halfrond de winterzonnewende plaatsvindt. In Amsterdam duurt de dag maar 7 uur, 40 minuten en 40 seconden, en in Brussel 7 uur, 56 minuten en 18 seconden.

De term kortste dag is een aanduiding voor de dag in het jaar op de Aarde met de kortste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd.

Op deze dag is het extra leuk en belangrijk om ‘wat extra zon’ de organisatie in te sturen middels een leuke quote. Een 2-tal voorbeelden hieronder:

“Vandaag? Dat is wel erg kort dag.”

“Kortere dagen? Best fijn als je je dag niet hebt.”

24 t/m 26 december Kerst

24 december is het kerstavond en 25 & 26 december is het Kerst. Sommige mensen verheugen zich op deze dagen en sommige mensen niet. Heb je inspiratie nodig wat je allemaal kan gaan doen deze dagen? Hieronder denkt MediaMyne alvast met jou mee:

 • Organiseer een last-minute kerstborrel.
 • Speel een leuk (kerst)spelletje.
 • Ga lekker kerstkleuren.
 • Sla aan de kerstknutsel.
 • Ga naar de film.
 • Kijk thuis een kerstfilm (op Netflix).
 • Bezoek een kerstmarkt.
 • Bak iets lekkers.

En Kerst is natuurlijk een mooi moment om jouw medewerkers een extra blijk van waardering te geven. 2022 was een intensief jaar na Corona, met voor veel mensen weer andere manieren van werken, vaak een combinatie van op kantoor en vanaf huis. En ja, we staan zelfs weer in de file met elkaar. Een kerstpakket is een uitstekende manier om je medewerkers te laten weten dat je ze erg waardeert en om ze zo te bedanken voor het afgelopen jaar. Het kerstpakket kan bijvoorbeeld een luxe diner of borrel doos zijn (denk bijvoorbeeld aan Hello Fresh).

Bijzondere dagen in december om bij stil te staan in je interne communicatie

25 t/m 31 december Top 2000

Van 25 t/m 31 december organiseert Radio 2 de Top 2000. Mensen mogen dan stemmen op hun favoriete nummers, deze stemmen worden verzameld en daar komt een lijst uit met de 2000 populairste nummers aller tijden. Het is een leuk idee om met je collega’s je favoriete nummers te delen. Zo ontstaat er een eigen lijst. Natuurlijk is een Top 2000 iets te hoog gegrepen, maar een Top 20 is goed te doen. Laat je directe collega’s, afhankelijk van de grootte, een aantal nummers insturen. Verzamel deze en ga vervolgens stemmen welke het populairste is. Zo maak je je eigen Top 2000!

31 december Oudejaarsdag

Een bewogen jaar 2023 komt tot een einde. De minder goede en leuke dingen willen wij achter ons laten, en met een frisse blik en nieuwe hoop willen wij het nieuwe jaar starten. Oud & Nieuw wordt ook dit jaar weer special. En dat willen wij met zoveel mogelijk mensen vieren. En dan is het leuk om daar flink wat creativiteit in te stoppen. Wij bij MediaMyne denken alvast met je mee::

 • Lekker buiten rond het vuur, met een winter BBQ of een vuurschotel met glühwein, en marshmallows.
 • Samen koken, ieder een gerecht of een gang. Zo leer je elkaar nog beter kennen, want achter elk gerecht en elke gang zit een verhaal. Vertel elkaar deze verhalen.
 • Schrijf met z’n allen goede voornemens op. Bespreek deze vervolgens met familie en vrienden. Zo kom je ook niet zo snel onder je goede voornemens uit.