Happy New Year! Dit is natuurlijk nog te vroeg maar voordat we het weten begint het nieuwe jaar. En daar hoort een nieuwe blog bij met bijzondere dagen om bij stil te staan met je interne communicatie in januari! En zo de eerste maand van het nieuwe jaar goed te starten. Ook voor de rest van 2024 zorgen wij ervoor dat jouw interne communicatiekanalen goed gevuld blijven. Dus lees snel de blog voor inspiratie, en haal eruit wat voor jouw organisatie en collega’s relevant en leuk kan zijn!

1 januari: Nieuwjaarsdag

Een nieuw jaar vol met goede voornemens, zoals meer sporten, gezonder eten en stoppen met roken of vapen. Vaak houden mensen deze voornemens niet lang vol. Het delen van je goede voornemens helpt jou om je doel te halen. Dus als je collega’s aan jou vragen of je nog goede voornemens hebt, wees dan zeker niet bang om deze te delen. Nog beter zelf, plan een moment in om samen met je collega’s de goede voornemens te bespreken, zo kun je elkaar blijven steunen en haal je het beste in elkaar naar boven.

Verzamel alle goede voornemens en plaats deze op de narrowcasting. Combineer dit met DryJanuary. Zo zorg je als bedrijf voor een collectief voornemen, waardoor de kans van slagen toeneemt! Hoeveel collega’s kun jij overtuigen om deel te nemen aan DryJanuary?

4 januari: Wereld braille dag

Jaarlijks op 4 januari is het ‘Wereld Braille Dag’ (World Braille Day). Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Het doel van de ‘Wereld Braille Dag’ is om jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren. Louis verloor zijn zicht als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven: het brailleschrift.

In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking. Gebruiken jullie het brailleschrift in jullie interne of externe communicatie? Bijvoorbeeld bij nieuwsbrieven, of op (consumenten)verpakkingen, of jullie jaarverslag? Deze dag is het moment om hier bij stil te staan en met mogelijke initiatieven aan de slag te gaan. En natuurlijk is het goed dit dan te delen met jouw collega’s via jouw interne communicatiekanalen in het kader van jullie beleid op het gebied van diversiteit en inclusie.

8 januari: Ruim je bureau op dag

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen waar deze dag voor staat. That’s right! Het is tijd om je bureau op te ruimen. We herkennen het allemaal wel eens. Je bureau is een rommeltje en alles ligt door elkaar. Hier wordt je onrustig, inefficiënt en geïrriteerd van (vooruit, er zijn altijd mensen die comfortabeler zijn met rommel). Maar voor alle andere mensen is het tijd om het nieuwe jaar weer georganiseerd en overzichtelijk te starten.

Benadruk aan jouw organisatie de voordelen van een opgeruimd bureau en geef ze tips hoe ze het beste hun bureau kunnen opruimen.

 1. Haal je bureau leeg
 2. Maak hem schoon
 3. Organiseer de weggehaalde spullen en gooi weg wat niet nodig is (ja, dat is soms lastig).
 4. Kies een vaste plek voor je spullen en richt je bureau weer in.
 5. Oké dit is lastig, maar probeer je nieuwe indeling bij te houden.

15 januari: Blue Monday

Blue Monday staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar, maar waarom? Volgens onderzoekers spelen geld, het weer en schuldgevoelens een grote rol. Mensen hebben veel uitgegeven tijdens de feestdagen, het is vaak koud weer en de meesten hebben hun goede voornemens al opgegeven.

Toch biedt deze dag een ideale kans voor de interne communicatieprofessional om zich te onderscheiden. Zorg ervoor dat de kanalen goed gevuld zijn met afwisselende boodschappen. Het is natuurlijk belangrijk om cruciale informatie te verspreiden binnen de organisatie, maar dit betekent niet dat alles formeel hoeft te zijn.

Verzamel bijvoorbeeld de grappigste feiten en leukste moppen om jouw collega’s aan het lachen te krijgen. Of laat iedereen leuke filmpjes insturen, waardoor zij direct in een goede stemming komen.

20 januari: Nationale tulpendag

Tijd voor vrolijke kleuren op kantoor en in huis! Op 20 januari gaat het tulpenseizoen van start. En dat wordt gevierd in Amsterdam op het Museumplein met een enorme tulpenpluktuin met wel 200.000 tulpen. Vanaf 13 uur is de pluktuin open en mag iedereen een gratis bos tulpen plukken. Het thema van 2024 is muziek en dat ga je terugzien in het tuinontwerp en natuurlijk klinkt het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’.

Doe jij mee? En breng jij ook wat kleur op kantoor gedurende deze saaie wintermaand? Even een bosje tulpen bij de receptie, op de tafels in de kantine of een mooie tulp op ieders bureau. Digitaal kan natuurlijk ook. Kleurrijke afbeeldingen met tulpen met een leuk berichtje op jouw intranet of digitale schermen. Even genieten van onze populairste en kleurrijkste voorjaarsbloem!

22 januari: Community manager appreciation day

Community manager is een relatief nieuwe functie, daarom bestaat deze dag pas vanaf 2010. Maar in korte tijd hebben we ze leren waarderen, vandaar dat we ze deze dag in het zonnetje zetten!

Maar wat doet een community manager eigenlijk? Dagelijks zijn deze personen het gezicht van organisaties naar buiten. Soms op de voorgrond onder eigen naam, maar heel vaak ook op de achtergrond. Een community manager richt zich op de ontwikkeling en het beheer van een online gemeenschap voor een organisatie. Zij beheren de social media accounts, reageren op berichten of vragen van volgers of consumenten en creëren content voor de verschillende social media accounts van een organisatie.

Toon jij ook vandaag jouw waardering voor community managers, in en buiten jouw organisatie? Hieronder enkele ideeen.

 • Ben je als klant geholpen door een community manager, laat zeker vandaag even een bedankje achter.
 • Is je collega een community manager, neem dan zeker vandaag even extra de tijd om je te verdiepen in zijn/haar werk en een bedankje te sturen.
 • Ben je zelf community manager? Geniet vandaag even extra van de aandacht die je krijgt. En ga (eens) op tijd naar huis, d’r is meer in je leven 😉

23 januari: Dag van het handschrift

‘Wie schrijft die blijft’. Maar wie schrijft er nog? Schrijven is tegenwoordig vooral een kwestie van de juiste toetsen op uw toetsenbord intikken, maar uiteindelijk is en blijft het van groot belang dat we af en toe nog eens een echt stuk tekst neerpennen. Gewoon, met de hand, met een pen op een stuk papier, zoals dat vroeger ook ging. Op 23 januari is het de Internationale Dag van het Handschrift, om stil te staan bij hoe belangrijk het cursief nog dagelijks is.

Tijdens de Internationale Dag van het Handschrift staan we stil bij hoe belangrijk het met de hand schrijven nog steeds is. Want die backspace-toets is wel erg handig, maar daardoor leren we steeds minder goed om van tevoren goed na te denken over wat we schrijven. Ook is leren schrijven belangrijk voor de motoriek en de creatieve ontwikkeling. Daarnaast is aangetoond dat hoe minder aandacht er wordt besteed aan het leren schrijven, hoe groter het percentage dyslexie en analfabetisme zal zijn onder de bevolking.

Vandaag is dus de dag om jouw collega’s te verrassen, en een handgeschreven kaartje aan ze te geven met een relevante leuke boodschap vanuit jullie bedrijf. Hoe verrassend kan dit werken! Wij zijn benieuwd.  

24 januari: Pindakaasdag

Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes. Niks voor jou? Gelukkig is het vandaag Pindakaasdag! Er zijn genoeg combinaties om te proberen op deze speciale dag. Maar niet iedereen houdt van pindakaas en ook niet iedereen kan pindakaas eten, door bijvoorbeeld allergieën. Dus vandaag delen we niet de lekkerste combinaties met pindakaas, maar vertellen we de leukste feiten over pindakaas. Zo wordt niemand buitengesloten.

 • Pindakaas is uitgevonden in 1890.
 • Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.
 • Pindakaas bestaat gemiddeld voor 40% uit vet.
 • Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten.
 • Het kost bijna 20 liter water om zo’n 30 gram pinda’s te pellen.

28 januari: Europese dag van de Privacy

Op 28 januari is het de Europese dag van de Privacy. Het doel van deze dag is het beter informeren van burgers over hun rechten als het gaat om persoonsgegevens. Overheden, bedrijven en andere organisaties gaan niet altijd even goed om met deze persoonsgegevens. Het is dus van belang dat de burger beschermd wordt en weet wat zijn/haar rechten zijn.

Gebruik deze dag om je medewerkers te informeren over hun rechten en hoe zij deze kunnen uitoefenen. Maak bijvoorbeeld een quiz met vragen over dataprotectie. Door je medewerkers direct te confronteren weet je ze beter te raken. Hierdoor weet je zeker dat de boodschap overkomt.