Een nieuw jaar staat voor de deur, dus ook weer een nieuwe blog met bijzondere dagen om bij stil te staan met je interne communicatie! Ook in 2023 zorgen wij ervoor dat jouw interne communicatiekanalen goed gevuld blijven. Dus lees snel de blog voor inspiratie, en pak eruit wat voor jouw organisatie en collega’s relevant en leuk kan zijn!

1 januari: Nieuwjaarsdag

Een nieuw jaar vol met goede voornemens, zoals meer sporten, gezonder eten en stoppen met roken. Vaak houden mensen deze voornemens niet lang vol. Het delen van je goede voornemens helpt jou om je doel te halen. Dus als je collega’s aan jou vragen of je nog goede voornemens hebt, wees dan zeker niet bang om deze te delen. Nog beter zelf, plan een moment in om samen met je collega’s de goede voornemens te bespreken, zo kun je elkaar blijven steunen en haal je het beste in elkaar naar boven.

Verzamel alle goede voornemens en plaats deze op de narrowcasting. Combineer dit met DryJanuary. Zo zorg je als bedrijf voor een collectief voornemen, waardoor de kans van slagen toeneemt! Hoeveel collega’s kun jij overtuigen om deel te nemen aan DryJanuary?

9 januari: Ruim je bureau op dag

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen waar deze dag voor staat. That’s right! Het is tijd om je bureau op te ruimen. We herkennen het allemaal wel eens. Je bureau is een rommeltje en alles ligt door elkaar. Hier wordt je onrustig, inefficiënt en geïrriteerd van (vooruit, er zijn altijd mensen die comfortabeler zijn met rommel). Maar voor alle andere mensen is het tijd om het nieuwe jaar weer georganiseerd en overzichtelijk te starten.

Benadruk aan jouw organisatie de voordelen van een opgeruimd bureau en geef ze tips hoe ze het beste hun bureau kunnen opruimen.

 1. Haal je bureau leeg
 2. Maak hem schoon
 3. Organiseer de weggehaalde spullen en gooi weg wat niet nodig is (ja, dat is soms lastig).
 4. Kies een vaste plek voor je spullen en richt je bureau weer in.
 5. Oké dit is lastig, maar probeer je nieuwe indeling bij te houden.

13 januari: Vrijdag de 13e

Vrijdag 13 januari 2023. Is dit een ongeluksdag of niet? Volgens bijgeloof brengt niet alleen deze dag en datum ongeluk. Ook zwarte katten, gebroken spiegels, en onder ladders doorlopen, kunnen ervoor zorgen dat je snel enorme pech zult hebben. Gelukkig hebben wetenschappers daar nooit bewijs voor kunnen vinden. Trouwens, niet overal is vrijdag de 13e een ongeluksdag. In Griekenland en Spanje is dat juist dinsdag de 13e.

En als wij vanuit een spirituele betekenis kijken naar de dag vrijdag en het getal 13, dan zien wij dat de vrijdag toebehoort aan Venus, en het getal 13 in de numerologie wordt gezien als het cijfers van de dood en (her)geboorte, van creatie. Kortom, een perfecte dag om het weekend in te luiden en te gaan genieten van creativiteit en al het andere moois dat het leven te bieden heeft.

Oftewel, wens jouw collega’s juist deze vrijdag een heel fijn weekend!

16 januari: Blue Monday

Blue Monday staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar, maar waarom? Volgens onderzoekers spelen geld, het weer en schuldgevoelens een grote rol. Mensen hebben veel uitgegeven tijdens de feestdagen, het is vaak koud weer en de meesten hebben hun goede voornemens al opgegeven.

Toch biedt deze dag een ideale kans voor de interne communicatieprofessional om zich te onderscheiden. Zorg ervoor dat de kanalen goed gevuld zijn met afwisselende boodschappen. Het is natuurlijk belangrijk om cruciale informatie te verspreiden binnen de organisatie, maar dit betekent niet dat alles formeel hoeft te zijn.

Verzamel bijvoorbeeld de grappigste feiten en leukste moppen om jouw collega’s aan het lachen te krijgen. Of laat iedereen leuke filmpjes insturen, waardoor zij direct in een goede stemming komen.

22 januari: Chinees nieuwjaar (Year of the Rabbit)

Het Chinese jaar begint op zondag 22 januari. Traditioneel wordt dit gevierd met de draken- en leeuwendansen. Ook komt er tijdens het nieuwjaar veel vuurwerk en de kleur rood te pas.

In het oude China geloofden mensen dat hard lawaai het mensetend prooidier “Nian” kon verdrijven. Hier komt het veelvoudige gebruik van vuurwerk vandaan.

En 2023 wordt het jaar van het Konijn. Het Konijn is het vierde van alle dierenriemdieren. De 12 dierenriemdieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Volgens de legende was het konijn trots – zelfs arrogant – op zijn snelheid.

23 januari: Community manager appreciation day

Community manager is een relatief nieuwe functie, daarom bestaat deze dag pas vanaf 2010. Maar in korte tijd hebben we ze leren waarderen, vandaar dat we ze deze dag in het zonnetje zetten!

Maar wat doet een community manager eigenlijk? Dagelijks zijn deze personen het gezicht van organisaties naar buiten. Soms op de voorgrond onder eigen naam, maar heel vaak ook op de achtergrond. Een community manager richt zich op de ontwikkeling en het beheer van een online gemeenschap voor een organisatie. Zij beheren de social media accounts, reageren op berichten of vragen van volgers of consumenten en creëren content voor de verschillende social media accounts van een organisatie.

Toon jij ook vandaag jouw waardering voor community managers, in en buiten jouw organisatie? Hieronder enkele ideeen.

 • Ben je als klant geholpen door een community manager, laat zeker vandaag even een bedankje achter.
 • Is je collega een community manager, neem dan zeker vandaag even extra de tijd om je te verdiepen in zijn/haar werk en een bedankje te sturen.
 • Ben je zelf community manager? Geniet vandaag even extra van de aandacht die je krijgt. En ga (eens) op tijd naar huis, d’r is meer in je leven 😉

24 januari: Pindakaasdag

Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes. Niks voor jou? Gelukkig is het vandaag Pindakaasdag! Er zijn genoeg combinaties om te proberen op deze speciale dag. Maar niet iedereen houdt van pindakaas en ook niet iedereen kan pindakaas eten, door bijvoorbeeld allergieën. Dus vandaag delen we niet de lekkerste combinaties met pindakaas, maar vertellen we de leukste feiten over pindakaas. Zo wordt niemand buitengesloten.

 • Pindakaas is uitgevonden in 1890.
 • Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.
 • Pindakaas bestaat gemiddeld voor 40% uit vet.
 • Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten.
 • Het kost bijna 20 liter water om zo’n 30 gram pinda’s te pellen.

28 januari: Europese dag van de Privacy

Op 28 januari is het de Europese dag van de Privacy. Het doel van deze dag is het beter informeren van burgers over hun rechten als het gaat om persoonsgegevens. Overheden, bedrijven en andere organisaties gaan niet altijd even goed om met deze persoonsgegevens. Het is dus van belang dat de burger beschermd wordt en weet wat zijn/haar rechten zijn.

Gebruik deze dag om je medewerkers te informeren over hun rechten en hoe zij deze kunnen uitoefenen. Maak bijvoorbeeld een quiz met vragen over dataprotectie. Door je medewerkers direct te confronteren weet je ze beter te raken. Hierdoor weet je zeker dat de boodschap overkomt.

31 januari: Dag van het werkplezier in de zorg

Elke laatste dinsdag van januari is het de dag van het werkplezier in de zorg. Een dag waarop het werkplezier van zorgprofessionals in de spotlights wordt gezet in alle zorgorganisaties van Nederland. Het is de dag om, samen met collega’s, stil te staan bij het waardevolle zorgvak.

Dit jaar is het thema Aandacht. En hoe fijn is het om oprechte aandacht te krijgen en te geven. Door echt even te luisteren naar de ander, door de ander in de ogen aan te kijken en door het stellen van vragen, en zo interesse te tonen.

Doe jij dit jaar mee? Wie geef jij op deze dag jouw oprechte aandacht?

Interne Communicatiekalender 2022