Het is nu echt herfst. De dagen worden korter en het wordt killer buiten. Dus tijd voor gezelligheid! En laten er in oktober nou net een heleboel leuke inhakers op de kalender staan waarmee je dat knusse warme gevoel kunt aanwakkeren. De maand begint al meteen goed met de internationale dag van de koffie, maar ook dierendag en Halloween kunnen voor de nodige warmte zorgen. Welke dagen ga jij deze maand inzetten om jouw collega’s te inspireren?

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 oktober Internationale Dag van de Koffie

Op 1 oktober is het de Internationale Dag van de Koffie. Voor velen is koffie de brandstof die de motor draaiende houdt op een gemiddelde dag. Op elk kantoor is wel een coffee corner te vinden. Vaak is dit de plek waar werknemers onder elkaar een snelle praatje maken. Een ideaal moment om je werknemers beter te leren kennen en een band op te bouwen. Kortom, koffie is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven.

Ga vandaag gezellig met collega’s een bakkie doen. Op de zaak, in de koffietent om de hoek of virtueel. Vraag iedereen foto’s van hun koffiemomentje te delen op de interne social wall.

Inhakers interne communicatie | Dierendag
Photo by Cristian Tarzi on Unsplash

4 oktober Dierendag

Van alle thuiswerkende collega’s weten we inmiddels exact welke huisdieren ze hebben. We hebben ze regelmatig door het beeld zien dartelen. Is het jullie ook opgevallen dat sommige huisdieren dezelfde eigenaardigheden hebben als hun baasje?

Op 4 oktober is het weer Werelddierendag. De dag om de huisdieren die ineens hele dagen met hun baasje zaten opgescheept in het zonnetje te zetten. Deel op je interne communicatie kanalen de leukste, grappigste en mooiste momenten met huisdieren.

Maak er een feestje van! Nodig alle huisdieren vandaag uit op de zaak of organiseer een lunchwandeling in het park, waarbij alle huisdieren mee mogen. Kunnen jullie ook kijken of de huisdieren op hun baasjes lijken. 

Bijzondere dagen oktober |  Werelddag van de Geestelijke Gezondheid
Photo by David Siglin on Unsplash

10 oktober Werelddag van de Geestelijke Gezondheid

10 oktober staat geestelijke gezondheid centraal. Geestelijke gezondheid is een belangrijk onderwerp om mee bezig te zijn; het aantal mensen met een burn-out neemt nog altijd toe.

Er rust helaas nog een taboe op psychische problemen, daarom is het goed en belangrijk om hier in jouw organisatie aandacht te besteden. Gebruik deze dag om het taboe te doorbreken en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Zo kun je intern communiceren met je medewerkers om kennis over psychische problemen te vergroten en vooroordelen te bestrijden met bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Daarnaast zijn mensen vaak bang om hulp te zoeken. Stimuleer je medewerkers daarom om informatie te zoeken en begeleidt ze bij het zoeken van hulp.

13 oktober: Internationale Suit-Up dag

Dit is een Legen.. wait for it! – misschien toch wel een beetje masculine – Dary dag! Het is namelijk Suit Up dag. Op deze dag verschijnt iedereen in een strak pak met een bijbehorende stropdas, het liefst driedelig natuurlijk!

Zie deze dag als een verkleedpartij voor volwassen mensen. Wie in jouw organisatie kan het beste Barney Stinsen nadoen uit de show ‘How I Met Your Mother’?

Internationale dag van het handen wassen | 15 oktober | inhakers
Photo by cottonbro on Pexels.com

15 oktober Internationale Dag van het Handen Wassen

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Het was en is één van de basisregels om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Dus om hier nou alweer aandacht aan te besteden?

Deze dag is de perfecte inhaker om het thema op subtiele wijze onder de aandacht te brengen bij jouw collega’s. Laat bijvoorbeeld nog een keer zien waar zeepdispensers te vinden zijn in jouw organisatie. Of deel heel simpel een video van iemand die zijn/haar handen wast. Goed voorbeeld doet namelijk volgen.

Interne Communicatiekalender 2022
MediaMyne (ShareCompany Group) vernieuwd met succes de ISO 27001 certificering voor informatiebeveiliging

20 oktober: Information overload day

Je opent je inbox, 50 nieuwe emails, de helft van de mails ben je alleen maar een CC . Meteen sturen 2 collega’s je een bericht op slack over het nieuwe product. Nou tijd om je dag te beginnen! Ohnee, je hebt ook nog 15 nieuwe berichten op je telefoon en een collega wil je “even” betrekken in een meeting want het is misschien ook interessant voor jou.

Voel je hem? Precies. Te veel informatie. Te veel prikkels.

Deze dag staat stil bij het feit dat te veel informatie negatief is voor productiviteit en geluk.

Hoe is dat in jouw organisatie geregeld? Limiteren jullie informatie en help je werknemers om hun informatie inname te beperken? Vandaag is de perfecte dag om daar mee te beginnen!

25 oktober: Zonsverduistering

Tussen 11:00 en 13:00 hebben we een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland! Helaas is het maximum slechts 33% om half 1. Maar het blijft geweldig om te zien. Sla daarom wat eclipsbrilletjes in en maak van de zonsverduistering een leuke activiteit tussen het werk door.

Natuurlijk heb je ook te maken met thuiswerkers. Dus laat het hen ook weten via jouw interne communicatie app en email.

Internetdag | 29 oktober
Photo by Pixabay on Pexels.com

29 oktober: Internetdag

Al sinds 29 oktober 2005 vieren we Internationale Internetdag. Het internet wordt door velen bestempeld als de belangrijkste uitvinding uit de menselijke geschiedenis. Op 29 oktober 1969 werden de eerste twee computers met elkaar verbonden, zodoende is het internet ontstaan.

Inmiddels maken miljarden mensen gebruik van het internet om te gamen, films te kijken, hun sociale contacten bij te houden en natuurlijk te werken. Zonder het internet was thuis werken tijdens de lockdowns voor veel organisaties een stuk lastiger geweest.

Helaas zijn er ook minder positieve dingen voort gekomen uit het internet. Internetdag en de dagen daar omheen zijn daarom ideaal om iedereen nog eens te wijzen op veilig internetten. Geef medewerkers bijvoorbeeld tips over hoe ze kunnen zien of een website betrouwbaar is, hoe ze nepnieuws kunnen achterhalen en phishing mails kunnen onderscheiden.

Inhakers interne communicatie | wintertijd | klok verzetten
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

30 oktober: Wintertijd

Op 30 oktober eindigt de zomertijd en begint de wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok van 3 uur s ’nachts naar 2 uur s ‘nachts. Op elektronische apparaten gebeurt dit meestal vanzelf, maar bij analoge klokken moet dit handmatig gebeuren. Dit kan nog wel eens vergeten worden.

Om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers dit niet overkomt is het belangrijk je medewerkers hieraan te herinneren. Plaats daarom een herinnering op je interne communicatie app of op de narrowcasting. Zo weet je zeker dat iedereen maandag weer op tijd op werk verschijnt.

Bijzondere dagen interne communicatie | Halloween
Photo by Toni Cuenca on Pexels.com

31 oktober Halloween

Griezelige versieringen en pompoenen, 31 oktober is het weer zo ver: Halloween. Op deze dag trekken kinderen hun enge kostuums aan en gaan de deuren langs om snoepjes te krijgen van de bewoners. Maar deze dag is niet alleen voor kinderen. Het is een idee om je medewerkers foto’s in te laten sturen waarop ze verkleed zijn. Verzamel deze en plaats ze in een nieuwsbrief. De persoon met het beste outfit wint een kleine prijs. Of wat is er nou leuker dan je baas in een gekke outfit te zien? Gebruik deze dag om je medewerkers te laten stemmen over wat voor outfit de baas moet dragen op Halloween. Zo creëer je interactie, dit zullen je medewerkers zeker waarderen.

Whitepaper praktische tips intene communicatie verbeteren