Het is nu echt herfst. De dagen worden korter en het wordt killer buiten. Dus tijd voor gezelligheid! En laten er in oktober nou net een heleboel leuke inhakers op de kalender staan waarmee je dat knusse warme gevoel kunt aanwakkeren. De maand begint al meteen goed met de Internationale Dag van de Koffie, maar ook Dierendag en Halloween kunnen voor de nodige warmte zorgen. En we hebben dit jaar o.a. nieuw toegevoegd de Nationale dag van de Vlaai. Gezellig, toch? Welke dagen ga jij deze maand inzetten om jouw collega’s te inspireren?

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 oktober: Internationale Dag van de Koffie

Op 1 oktober is het de Internationale Dag van de Koffie. Voor velen is koffie de brandstof die de motor draaiende houdt op een gemiddelde dag. Op elk kantoor is wel een coffee corner te vinden. Vaak is dit de plek waar werknemers onder elkaar een snelle praatje maken. Een ideaal moment om je werknemers beter te leren kennen en een band op te bouwen. Kortom, koffie is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven.

Ga vandaag gezellig met collega’s een bakkie doen. Op de zaak, in de koffietent om de hoek of virtueel. Vraag iedereen foto’s van hun koffiemomentje te delen op de interne social wall.

Inhakers interne communicatie | Dierendag
Photo by Cristian Tarzi on Unsplash

4 oktober: Dierendag

Van alle thuiswerkende collega’s weten we inmiddels exact welke huisdieren ze hebben. We hebben ze regelmatig door het beeld zien dartelen. Is het jullie ook opgevallen dat sommige huisdieren dezelfde eigenaardigheden hebben als hun baasje?

Op 4 oktober is het weer Werelddierendag. De dag om de huisdieren die ineens hele dagen met hun baasje zaten opgescheept in het zonnetje te zetten. Deel op je interne communicatie kanalen de leukste, grappigste en mooiste momenten met huisdieren.

Of maak er een nog groter feestje van! Nodig alle huisdieren vandaag uit op de zaak of organiseer een lunchwandeling in het park, waarbij alle huisdieren mee mogen. Kunnen jullie ook kijken of de huisdieren op hun baasjes lijken. 

5 oktober: Do Something Nice day

Bij wie tover jij vandaag een glimlach op zijn/haar gezicht? Laat je collega’s, vrienden en familie op 5 oktober glimlachen op National Do Something Nice Day. Deze feestdag moedigt ons aan om iets vriendelijks te doen voor of te zeggen (zo simpel is het) tegen eigenlijk iedereen! Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om zo druk te zijn, te denken geen tijd te hebben en zo in je eigen wereld te zitten, dat we vergeten de anderen echt te zien en vriendelijkheid te tonen.

Kortom, een perfecte dag om een paar collega’s in het zonnetje te zetten op jouw narrowcasting schermen of in jullie employee app. En geef ook collega’s de kans om elkaar in het zonnetje te zetten op jullie interne communicatiekanalen.

Bijzondere dagen oktober |  Werelddag van de Geestelijke Gezondheid
Photo by David Siglin on Unsplash

10 oktober: Werelddag van de Geestelijke Gezondheid

10 oktober staat geestelijke gezondheid centraal. Geestelijke gezondheid is een belangrijk onderwerp om mee bezig te zijn; het aantal mensen met een burn-out neemt nog altijd toe. Het thema van dit jaar is “Mental health is an universal Human Right”.

Er rust helaas nog een taboe op psychische problemen, daarom is het goed en belangrijk om hier in jouw organisatie aandacht te besteden. Gebruik deze dag om het taboe te doorbreken en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Zo kun je intern communiceren met je medewerkers om kennis over psychische problemen te vergroten en vooroordelen te bestrijden met bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Voor inspiratie kijk dan op deze website.

Daarnaast zijn mensen vaak bang om hulp te zoeken. Stimuleer je medewerkers daarom om informatie te zoeken en begeleidt ze bij het zoeken van hulp.

13 oktober: Vrijdag de 13e

Vrijdag de dertiende, een dag waarop je beter niet buitenkomt zonder goed op te letten. Bijgeloof wordt steeds vaker weggelachen. We zijn het er allemaal redelijk over eens dat op vrijdag de dertiende de wereld niet zal vergaan. Toch vermijden we vandaag massaal bepaalde activiteiten en bezigheden, “want je weet maar nooit”. Dit zijn de dertien dingen die je écht moet vermijden vandaag. Zorg ervoor dat je deze deelt met jouw medewerkers, je weet maar nooit 😉. Met de link vindt je ook nog meer achtergrondinformatie en inspiratie om te delen op jouw interne communicatiekanalen.

1. Een zoutvaatje omstoten

2. Onder een ladder doorlopen

3. Speerwerpen

4. Een paraplu openen in huis

5. Een etentje met dertien

6. Reizen

7. Thuisblijven

8. Een uil naar je laten kijken

9. Aan de verkeerde kant uit bed stappen

10. In de buurt van spiegels komen

11. Geeuwen

12. Scheel kijken

13. Naar de maan kijken

18 oktober: Geen Baard Dag

Heb jij de afgelopen tijd ook het aantal baarden bij collega’s zien toenemen? Er is een sterke beweging gaande om terug te keren naar de tijd dat baarden werden gezien als een sterk statement van mannelijkheid. Willen mannen eruit zien als een woeste Viking of een stoere houthakker? Of vinden vrouwen mannen met baarden woest aantrekkelijk? Dat laatste weten wij niet. We zien wel een gedurfde tegenbeweging ontstaan. En zo is ook de Geen Baard dag ontstaan; een dag om mannen te overtuigen om een scheermesje ter hand te nemen om zo juist terug te keren naar een gladde babyhuid.

Als Jan en alleman met een baard rondloopt dan verliest de baard zijn aantrekkingskracht. Toch een goede reden om juist op deze dag je baard af te scheren. En dat kan leuke foto’s opleveren van collega’s die het aandurven; de zogenaamde “voor/na” foto’s.

En als troost, het is goed om te weten dat over 2 weken Movember weer begint, en je in ieder geval je snor 1 maand mag laten staan. En wij kenden dit fenomeen nog niet maar zijn zeker geinspireerd. Movember wil bijdragen aan een gezonder, gelukkiger en langer leven van mannen. Ook door kennis en bewustzijn op te bouwen rondom typische mannenziektes, zoals bijvoorbeeld prostaatkanker. Dit vanuit het inzicht dat mannen gemiddeld 6 jaar eerder dood gaan dan vrouwen.

MediaMyne (ShareCompany Group) vernieuwd met succes de ISO 27001 certificering voor informatiebeveiliging

20 oktober: Information overload day

Je opent je inbox, 50 nieuwe emails, de helft van de mails ben je alleen maar een CC . Meteen sturen 2 collega’s je een bericht op slack over het nieuwe product. Nou, tijd om je dag te beginnen! Ohnee, je hebt ook nog 15 nieuwe berichten op je telefoon en een collega wil je “even” betrekken in een meeting want het is misschien ook interessant voor jou.

Voel je hem? Precies. Te veel informatie. Te veel prikkels.

Deze dag staat stil bij het feit dat te veel informatie negatief is voor productiviteit en geluk.

Hoe is dat in jouw organisatie geregeld? Limiteren jullie informatie en help je werknemers om hun informatie inname te beperken? Vandaag is de perfecte dag om daar mee te beginnen! En dit te delen met de hele organisatie via jullie communicatiekanalen.

22 OKTOBER: CAPS LOCK DAY

Er zijn twee dagen per jaar waarop de hoofdletter centraal staat: 28 juni en 22 oktober. De International Caps Lock Day in oktober is de bekendste. Op deze dag staat namelijk Caps Lock gebruik op social media centraal. Derek Arnold, een computerprogrammeur, lanceerde deze dag in 2000 omdat mensen op social media te vaak in grote letters schrijven. Dat wordt gezien als schreeuwen en daar zit eigenlijk niemand op te wachten.

In eerste instantie werd de Caps Lock toets gemaakt voor mensen met een handicap, die op de typmachine moeite hadden om meer dan één knop tegelijk ingedrukt te houden. Op de typemachine was het sowieso moeilijker om de shift-knop voor meer dan twee of drie letters ingedrukt te houden.

Je kunt op deze dag dus even onbeschaamd in grote letters je boodschap verkondigen. Ook op jouw interne communicatiekanalen. Natuurlijk, wel even de achtergrond aan je collega’s vertellen.

25 oktober: Nationale dag van de Vlaai

De ‘Nationale Dag van de Vlaai’ is een initiatief van de stad Maastricht en heeft als doel de traditie van de vlaai te promoten en het culturele belang ervan aan de volgende generatie door te geven. Wij vinden het een mooie aanleiding om samen met collega’s even een extra koffietje te drinken samen en een lekker stukje vlaai te eten. Heerlijk momentje toch, nu de herfst begonnen is?

Vlaai is gebak dat vooral als typisch Limburgs wordt beschouwd. Vlaai bestaat uit een bodem van deeg (meestal met een diameter van 27 tot 30 centimeter), die plat is, met opstaande randen. De vlaai wordt vervolgens meestal gevuld met vruchten, zoals kruisbessen, kersen, pruimen, appel, abrikozen-linzen of rijst.

Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Vlaaideeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg.

Internetdag | 29 oktober
Photo by Pixabay on Pexels.com

29 oktober: Internetdag

Al sinds 29 oktober 2005 vieren we Internationale Internetdag. Het internet wordt door velen bestempeld als de belangrijkste uitvinding uit de menselijke geschiedenis. Op 29 oktober 1969 werden de eerste twee computers met elkaar verbonden, zodoende is het internet ontstaan.

Inmiddels maken miljarden mensen gebruik van het internet om te gamen, films te kijken, hun sociale contacten bij te houden en natuurlijk te werken. Zonder het internet was thuis werken tijdens de lockdowns voor veel organisaties een stuk lastiger geweest.

Helaas zijn er ook minder positieve dingen voort gekomen uit het internet. Internetdag en de dagen daar omheen zijn daarom ideaal om iedereen nog eens te wijzen op veilig internetten. Geef medewerkers bijvoorbeeld tips over hoe ze kunnen zien of een website betrouwbaar is, hoe ze nepnieuws kunnen achterhalen en phishing mails kunnen onderscheiden.

Inhakers interne communicatie | wintertijd | klok verzetten
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

29 oktober: Wintertijd

Op 29 oktober eindigt de zomertijd en begint de wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok van 3 uur s ’nachts naar 2 uur s ‘nachts. Op elektronische apparaten gebeurt dit meestal vanzelf, maar bij analoge klokken moet dit handmatig gebeuren. Dit kan nog wel eens vergeten worden.

Om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers dit niet overkomt is het belangrijk je medewerkers hieraan te herinneren. Plaats daarom een herinnering op je interne communicatie app of op de narrowcasting. Zo weet je zeker dat iedereen maandag weer op tijd op werk verschijnt. Wel zo gezellig.

Bijzondere dagen interne communicatie | Halloween
Photo by Toni Cuenca on Pexels.com

31 oktober: Halloween

Het wordt elk jaar groter. Griezelige versieringen en pompoenen, 31 oktober is het weer zo ver: Halloween. Op deze dag trekken kinderen hun enge kostuums aan en gaan de deuren langs om snoepjes te krijgen van de bewoners. Maar deze dag is niet alleen voor kinderen. Het is een idee om je medewerkers foto’s in te laten sturen waarop ze verkleed zijn. Verzamel deze en plaats ze in een nieuwsbrief. De persoon met het beste outfit wint een kleine prijs. Of wat is er nou leuker dan je baas in een gekke outfit te zien? Gebruik deze dag om je medewerkers te laten stemmen over wat voor outfit de baas moet dragen op Halloween. Zo creëer je interactie, dit zullen je medewerkers zeker waarderen.

Whitepaper praktische tips intene communicatie verbeteren