De vakantieperiode is bijna voorbij, september staat voor de deur. In tijden als deze is het extra belangrijk dat medewerkers betrokken zijn en wat is nou een beter middel om dit voor elkaar te krijgen dan interne communicatie? Deze maand willen we je weer inspireren met bijzondere dagen om bij stil te staan in je interne communicatie.

1 september Duurzame Dinsdag

Op 1 september is het Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. Het is leuk om jezelf af te vragen wat jouw organisatie doet op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je kunt in je interne communicatie vertellen op welke manier de organisatie duurzaam te werk gaat. Indien er nog maar beperkt maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen, is dit ook een geschikte dag om naar de ideeën van medewerkers te vragen. Op deze manier is er interactie en creëer je meer betrokkenheid.

5 september Internationale Dag van de Liefdadigheid

Zaterdag 5 september staat bekend als de Internationale Dag van de Liefdadigheid. Op deze dag wordt er stilgestaan bij mensen die zich inzetten voor anderen. Het maakt niet uit of dit iets groots of kleins is, soms maken zelfs kleine gebaren een groot verschil. Roep je medewerkers  op om te denken aan een ander. Liefdadigheid zorgt voor sociale binding, dit bevordert ook het verloop van het werk. Een ander leuke initiatief is om uit te zoeken wie er naast hun werk nog vrijwilligerswerk doen en deze medewerkers in het zonnetje te zetten. Veel organisaties zetten zich in voor een goed doel, op deze dag kun je extra aandacht vragen voor dit doel.

Een voorbeeld van een bericht in het kader van de Internationale Dag van de Liefdadigheid

6 september Lees een Boekdag

Op 6 september is het Lees een Boekdag. Dit is een relatief onbekende dag, omdat er gedurende het jaar veel boekendagen zijn. Eén ding is zeker, lezen is goed voor je brein. Zo vermindert het stress, verbetert het je vocabulaire en je focus, geheugen en analytisch vermogen. Hier heeft iedereen wat aan. Spoor daarom je medewerkers aan om een boek te lezen. Vraag welke boeken zij graag lezen en plaats deze op de narrowcasting of de interne communicatie app. Ook kun je zelf een lijstje samen stellen met boeken die jouw collega’s gelezen moeten hebben. Op deze manier leer je je collega’s ook op een andere manier kennen.

12 september Wereld Eerste Hulp Dag

De Wereld Eerste Hulp Dag is een dag die is bedacht door het Rode Kruis. Dit jaar valt deze dag op 12 september. Iedereen kent het Rode Kruis wel, de internationaal opererende gezondheidsorganisatie die altijd als eerste ter plaatse zijn bij calamiteiten. Ze zijn ook te vinden in oorlogsgebieden, rampgebieden en andere plekken waar gewonden zijn. Het Rode Kruis is dus belangrijk voor de hele wereld. Op de Wereld Eerste Hulp Dag, worden er in Nederland verschillende voorlichtingen en EHBO-cursussen georganiseerd. Organiseer ook een cursus in jouw organisatie en sta erbij stil in de interne communicatie. Ook kan het handig zijn om EHBO-tips te plaatsen op de narrowcasting schermen en interne communicatie app, je weet maar nooit wanneer iemand dit nodig heeft.

14 tot en met 19 september Week van de Loopbaan

Van 14 tot en met 19 september is het de Week van de Loopbaan. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de loopbaanontwikkeling van je medewerkers. Gebruik deze week om je medewerkers te helpen om zich te ontwikkelen. Plaats in je interne communicatie berichten met handige tips waar je medewerkers iets aan hebben. Spoor je medewerkers ook aan om aan te geven waarin ze zich willen ontwikkelen en maak dan samen een plan om dat te bewerkstelligen, als dit nog niet is gedaan. Wijs ze daarbij ook op de mogelijkheden zoals opleidingsbudgetten, interne coaches of andere middelen die jouw organisatie inzet in het kader van loopbaanontwikkeling.

15 september Prinsjesdag

Op dinsdag 15 september is het Prinsjesdag, een belangrijke dag voor heel Nederland. Dit jaar verloopt het in verband met de coronacrisis anders dan vorige jaren. Zo gaat de rijtoer in de Glazen Koets niet door. Ook wordt er gevraagd om niet naar Den Haag te komen, maar de ceremonie op televisie te volgen. Het laatste wat anders is dan vorige jaren is dat Koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt in de Grote kerk in plaats van de Ridderzaal. Om je medewerkers op de hoogte te houden van de plannen van de regering voor het komende jaar, kun je in je interne communicatie app en narrowcasting berichten plaatsen met de belangrijkste punten die zijn besproken. Zo is iedereen op de hoogte en wie weet worden er ook punten besproken die invloed hebben op de organisatie.

21 t/m 27 september Week van het Werkgeluk

Een groot gedeelte van onze tijd zijn we op werk, daarom is het belangrijk dat iedereen gelukkig is op het werk. Van 21 tot en met 27 september is het de week van het werkgeluk en wordt hier extra aandacht aan besteed. Het is belangrijk om te inventariseren wat je medewerkers vinden van het werk en of ze gelukkig zijn. Onderzoek concludeert dat gelukkige medewerkers over het algemeen beter presteren dan ongelukkige medewerkers. Vraag in de interne communicatie hoe gelukkig medewerkers zijn op het werk. Het is belangrijk om constant te streven naar verbetering. Vraag daarom ook aan de medewerkers hoe de organisatie kan helpen met het bevorderen van het werkgeluk.

Een voorbeeld van een bericht in het kader van de Week van het Werkgeluk

Bijzondere dagen voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers zijn altijd al belangrijk geweest, maar dit jaar zijn ze nog veel belangrijker daarvoor. Om die reden hebben wij een apart lijstje samengesteld met dagen waarop de zorgmedewerkers extra aandacht krijgen en in het zonnetje worden gezet.

8 september Internationale Dag van de Fysiotherapeut

Op 8 september is het de Internationale Dag van de Fysiotherapeut. Op deze dag worden ze extra in het zonnetje gezet. Met al onze pijntjes kunnen we bij ze langskomen, op 8 september krijgen zij de erkenning die ze verdienen. Werk jij in een fysiotherapiepraktijk? Of heeft jouw organisatie ook fysiotherapeuten in dienst. Dan is dit het moment om hen in het zonnetje te zetten.

22 september: Dag van de Apothekersassistent

Een onmisbare baan in onze samenleving is die van de apothekersassistent. Wanneer wij een medicijn voorgeschreven krijgen of advies nodig hebben, staan ze altijd voor ons klaar. Op 22 september wordt om die reden stilgestaan bij wat zij voor ons doen. Daarom is dit bij uitstek de gelegenheid om jouw collega’s in de apotheek te bedanken voor hun inzet.

23 september: Dag van de Thuiszorg

Op 23 september staan we op de Dag van de Thuiszorg stil bij de thuiszorgmedewerkers. In de afgelopen tijd zijn zij extra belangrijk geweest in de zorg voor ouderen. Om die reden is de Dag van de Thuiszorg extra belangrijk dit jaar. Deze dag mag zeker niet ontbreken in je interne communicatie als je voor een thuiszorgorganisatie werkt.

Interne communicatie van MediaMyne

MediaMyne helpt organisaties met het optimaliseren van de interne communicatie. Het gebruiksvriendelijke MediaMyne Content Management Systeem zorgt ervoor dat je narrowcastingschermen en interne communicatie app altijd gevuld zijn.

Heeft deze blog je geïnspireerd en wil je meer weten over de interne communicatie tools van MediaMyne? Neem dan contact op! Wij hebben altijd een expert die voor je klaarstaat.

Blog CtA Interne Communicatie kalender