De zomer is voorbij gevlogen en de meeste collega’s zijn inmiddels weer terug van vakantie. Dit is voor jou het moment om te vlammen met jouw interne communicatie. Mix formele informatie over de dagelijkse gang van zaken met leuke inhakers om medewerkers meteen weer naar jouw interne communicatiekanalen te trekken.

In september barst het van de inspirerende dagen die jij kunt gebruiken voor jouw interne communicatie. Van feestdagen voor software ontwikkelaars en thuiszorgmedewerkers tot de week van het werkgeluk. Welke dagen ga jij deze maand inzetten om jouw collega’s te inspireren?

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Bijzondere dagen september interne communicatie | Duurzame dinsdag

7 september Duurzame Dinsdag

Op 7 september is het Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag.

Sta stil bij wat jouw organisatie doet op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je kunt in je interne communicatie vertellen op welke manier de organisatie duurzaam te werk gaat.

Indien er nog maar beperkt maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen, is dit ook een geschikte dag om naar de ideeën van medewerkers te vragen. Laat medewerkers hun ideeën delen op de digitale prikborden of in de employee app. Op deze manier is er interactie en creëer je meer betrokkenheid.

Bijzondere dagen interne communicatie | Eerste hulp dag
Foto door Claudio Schwarz via Unsplash

12 september Wereld Eerste Hulp Dag

De Wereld Eerste Hulp Dag is bedacht door het Rode Kruis. Op deze dag worden er in Nederland verschillende voorlichtingen en EHBO-cursussen georganiseerd. Hoe goed is jouw organisatie voorbereid op calamiteiten? Hoe makkelijk is het om BHVers te regelen in jouw organisatie? En weet iedereen wat hij/zij moet doen in het geval van een calamiteit?

Wereld Eerste Hulp Dag is bij uitstek geschikt voor het creëren van bewustwording. Organiseer bijvoorbeeld een EHBO cursus in jouw organisatie en deel handige weetjes op jouw interne communicatiekanalen.

Bijzondere dagen september: week van de loopbaan

13 tot en met 17 september Week van de Loopbaan

Van 13 tot en met 17 september is het de Week van de Loopbaan. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de loopbaanontwikkeling van je medewerkers. Honderden loopbaanprofessionals staan paraat om iedereen die dat wil van loopbaanadvies te voorzien.

Gebruik deze week als stimulans voor medewerkers om zichzelf continu te blijven ontwikkelen. Of deel de regelingen in jouw organisatie die er zijn voor collega’s die een bepaald loopbaanpad in gedachten hebben, maar niet weten waar ze moeten beginnen om die droom te realiseren.

Je kunt natuurlijk ook interne of externe loopbaancoaches uitnodigen om medewerkers op weg te helpen met hun loopbaanplanning.

Inhakers interne communicatie | Programmeursdag

13 September Programmeursdag

Op de 256e (-100hexadecimaal) dag van het jaar is het tijd voor Programmeursdag. Van oorsprong een Russische feestdag die de laatste jaren over de hele wereld aandacht krijgt, want waar zouden we anno 2021 zijn zonder goede programmeurs!

Op deze dag zetten wij in ieder geval de programmeurs die dag in dag uit werken aan MediaMyne en Incrowd in het zonnetje. En jij kunt natuurlijk met ons mee doen, maar nog veel beter is het om je eigen software ontwikkelaars vandaag te verrassen met wat leuke complimenten op jullie interne communicatiekanalen.

Hemelvaartsdag | Wereld fietsdag | inhaker interne communicatie
Foto door sabina fratila via Unsplash

16 September Fiets naar je Werk dag

Ook al komt het thuiswerkadvies in Nederland officieel pas op 20 september te vervallen (zie hieronder), 16 september is misschien een goede dag om met een deel van het team alvast te oefenen. Het is dan namelijk Fiets naar je Werk dag.

Moedig jouw collega’s aan op je interne communicatiekanalen om vandaag de auto te laten staan, versier het fietsenhok en deel een leuke goodie uit aan iedereen die vandaag op de fiets komt. Blijf je liever toch nog even thuis werken? Ook daar is aan gedacht, met #thuiswerkrondje kun je ook deelnemen aan de #fietsnaarjewerkdag. Misschien is deze dag een mooi begin van een nieuwe routine?

8 tips om de reboarding na corona zo effectief mogelijk te communiceren

20 september Thuiswerkadvies vervalt

Na anderhalf jaar thuis te hebben gewerkt, komt er op 20 september eindelijk een einde aan het advies om thuis te werken. Aan het begin van de zomer is het advies ook al even te komen vervallen, maar dat was van korte duur. Deze keer hopen wij in ieder geval op meer succes.

Ook al gaat het thuiswerken prima en zullen wij bij MediaMyne en Incrowd dat allemaal ook gewoon blijven doen, toch is het fijn om de vrijheid te hebben weer naar kantoor te kunnen. En elkaar daar te ontmoeten, met elkaar koffie te drinken en te lunchen. Met het vervallen van het thuiswerkadvies gaat er wel een hoop veranderen. Heb jij als interne communicatie professional namelijk al nagedacht over de reboarding van medewerkers op de werkvloer? En hoe ga jij communiceren in de hybride organisatie?

21 september Prinsjesdag

Op dinsdag 21 september is het Prinsjesdag, dit jaar net zoals afgelopen jaar geen rijtoer door Den Haag, maar wel een troonrede. Deze wordt net als vorig jaar door Koning Willem-Alexander uitgesproken in de Grote kerk.

Deel de belangrijkste punten uit de troonrede met je medewerkers en leg uit wat deze plannen voor jouw organisatie betekenen. De thema’s dit jaar liggen wel heel erg voor de hand. Zo zal er onder meer veel aandacht zijn voor klimaatverandering, het herstel na corona en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Inhakers interne communicatie september: week van het werkgeluk

20 t/m 26 september Week van het Werkgeluk

Werk maakt een belangrijk onderdeel uit van ieders leven. Het is dan ook niet zo gek dat werk een grote impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Iemand die niet gelukkig is op zijn/haar werk kan burn-out klachten ontwikkelen en soms ook fysieke klachten.

Van 20 tot en met 26 september is het daarom de Week van het Werkgeluk. Iedere organisatie kan meedoen en hiervoor eigen events ontwikkelen. Laat je inspireren door de handige toolbox en sta deze week op alle mogelijke manieren stil bij werkgeluk.

Inhakers interne communicatie | Dag van de thuiszorg
Foto door Georg Arthur Pflueger via Unsplash

28 september: Dag van de Thuiszorg

Als je bij een Thuiszorg organisatie werkt, staat deze dag waarschijnlijk wel omcirkeld op jouw kalender. De Dag van de Thuiszorg is namelijk de dag om jouw collega’s die dag in dag uit op pad gaan om te zorgen voor anderen te eren. Natuurlijk doen ook zij gewoon hun werk, maar een beetje extra waardering kan nooit kwaad.

Er zijn vele manieren om jouw hardwerkende collega’s te eren, van presentjes en boodschappen van blije cliënten op jouw interne communicatiekanalen tot een kleine (virtuele) bijeenkomst waar de waardering voor iedereen wordt uitgesproken.

Heeft deze blog je geïnspireerd en wil je meer weten over de interne communicatie tools van MediaMyne? Neem dan contact op! Wij hebben altijd een expert die voor je klaarstaat.

Interne Communicatiekalender 2022