Ook in juli staan er weer genoeg bijzondere dagen op de kalender om met je interne communicatie op in te springen. Er wordt veel gesport deze zomer, en de eerste festivals en evenementen staan op de kalender. Natuurlijk staat juli ook in het teken van de start van de zomervakantie. Genoeg inspiratie dus weer voor jouw interne communicatie planning.

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 – 23 juli: Tour de France

We starten de maand met de Tour de France. Dit wereldberoemde wielrenner toernooi heeft geen introductie nodig. Als fietsland zijn er een hoop mensen die fan zijn van dit toernooi. Het is namelijk wel het meest prestigieuze toernooi van de fietswereld.

Zijn er in jouw organisatie veel wielrenner fans? Dan is dit het toernooi om bij stil te staan. Dit kan simpel door uitslagen en tussenstanden te laten zien. Maar ook door de wielrenner fans aan het woord te laten over hun passie, hun mooie momenten met het fietsen en natuurlijk hun mening over de Tour de France!

3 – 16 juli: Wimbledon

Maar ook tennis is groot in Nederland. Dus ben je geen wielrenner fan, dan begint op 3 juli Wimbledon. Dit is het oudste tennistoernooi ter wereld, opgericht in 1877. Wimbledon is een van de vier grandslamtoernooien en wordt beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld.

En net als bij de Tour de France kun jij ook op dit evenement inhaken door de tennis fans in jouw organisatie een podium te bieden. Misschien komt er wel een bedrijfstoernooi uit voort. Wie weet!

7 juli: Nationale Comic Sans dag

Op 7 juli is het Nationale Comic Sans dag. Het in 1994 door Microsoft geïntroduceerde lettertype is misschien wel het meest spraakmakende lettertype ooit! Het lettertype is ontworpen als een casual lettertype voor informele documenten en is gebaseerd op de vaak handgeschreven lettering in tekstballonnen van stripverhalen.

Ben jij net als wij ook nog steeds fan van dit olijke lettertype? Dan mag je deze vandaag ongestraft uit je toetsenbord toveren om zo jouw berichten van een luchtig accent te voorzien.

7 juli: Wereld Chocolade Dag

Op 7 juli is het ‘Wereld Chocolade Dag’ ter herinnering aan het feit dat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. Dit gebeurde door Hernán Cortés die cacaobonen vanuit Mexico meenam naar Spanje. In de rest van Europa werd cacao pas later bekend, in Nederland tussen 1610 en 1640.

En als wij aan chocolade denken, denken wij natuurlijk ook een beetje aan Belgie. In dit blog lees je een paar leuke weetjes over chocolade. Wist jij bijvoorbeeld dat chocolade geluk brengt? In chocolade zit fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Leuk om te delen met je collega’s en tegelijkertijd te trakteren op chocolade.

17 juli: Wereld Emoji dag

En we blijven nog even hangen deze maand in de vrolijke lettertypes. Op 17 juli is het namelijk Wereld Emoji Dag. De eerste emoji is in 1998 gemaakt door een Japanner. Inmiddels worden er wereldwijd per dag meer dan 6 miljard emoji’s verstuurd.

Gebruiken jullie ook emoji’s in jullie interne communicatie? Of is dat ‘not done’? Met een emoji kun je een standaard bericht net wat opvallender maken. Met de enorme keuze aan verschillende Emoji’s en iconen die je tegenwoordig kunt gebruiken, kun je bijna iedere boodschap wel van een visueel tintje voorzien. Ook de wat serieuzere.

Het makkelijkste is natuurlijk om vandaag zoveel mogelijk emoji’s te verwerken in je interne communicatie. Maar leuker is het misschien nog wel om vandaag een emoji die staat voor jouw organisatie te introduceren. Wat is jullie emoji?

18 juli: Nelson Mandela dag

De Nelson Mandela-dag vindt plaats op 18 juli om wereldwijd mensen op te roepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten van zijn of haar tijd belangeloos hulp te verlenen aan anderen.

Wil je met jouw team een bijzondere teamactiviteit doen? Dan kun je op deze dag iets nuttigs doen en tegelijkertijd veel plezier met elkaar hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van een middag Nederlandse lesgeven aan mensen met een multiculturele achtergrond? En natuurlijk daarna de foto’s hiervan delen op jullie interne communicatiekanalen.

18 – 21 juli: Nijmeegse vierdaagse

Blaren, flauwvallen, beroertes en heb ik al gezegd blaren? De Nijmeegse vierdaagse is een enorm populair en drukbezocht evenement. Mensen van heel de wereld komen om mee te doen. Want naast al die blaren is het ontzettend leuk voor wandelaars en publiek.

Door de hele stad kan je muziek horen, wordt er flink gedronken en kan je kleedjes markten vinden. Heb jij collega’s die dit jaar mee doen aan de vierdaagse? Volg ze via de app en verspreid updates binnen het bedrijf zodat iedereen er een beetje deel van uitmaakt.

20 juli – 20 aug: WK Voetbal vrouwen

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023  zal de negende editie zijn van het wereldkampioenschap voetbal vrouwen. Er doen voor het eerst 32 teams mee, in 2019 deden er nog 24 landen mee. Het toernooi zal in Australie en Nieuw-Zeeland worden gehouden. En net als de Tour de France en Wimbledon gaan wij dit toernooi op de voet volgen, en onze Nederlandse dames aanmoedigen. Doen jullie mee?

Dag van de systeembeheerder | Interne Communicatie inhaker

28 juli: Dag van de Systeembeheerder

De printer doet het niet? Of je laptop maakt net zoveel lawaai als een stofzuiger? Ik durf te wedden dat het telefoonnummer van Systeembeheer tot de meest gedraaide nummers in jouw organisatie behoord. Hoog tijd om deze helden in het zonnetje te zetten en dat doen we dit jaar op 30 juli.

Op de Dag van de Systeembeheerder mag je jullie systeembeheerder uitgebreid bedanken voor al het harde werk. Of je verontschuldigen voor al die keren dat je gefrustreerd aan de telefoon hing. Aan jou de keus!

29 juli – 7 aug: Pride Amsterdam festival

Het Pride Amsterdam Festival duurt 9 dagen en vindt plaats van 29 juli t/m 6 augustus 2023. Het festival is om te vieren dat je jezelf kunt zijn en dat je mag houden van wie je ook maar wilt. Of je nou Lesbisch, Homo, Biseksueel of Transgender (LHBT) bent… het maakt niet uit, vier diversiteit en wees trots op wie je bent! 

Hecht jullie organisatie ook belang aan diversiteit? Toon dat dan juist in deze periode, door bijvoorbeeld bepaalde pijlers uit jullie diversiteitsbeleid te communiceren met medewerkers, en door de kleuren van de regenboog overal terug te laten komen.

Het Pride Amsterdam festival heeft een uitgebreid programma met sport, culturele activiteiten en feestjes. Het hoogtepunt is de parade door de grachten die plaats vindt op de tweede zaterdag van het evenement. Deze parade is met allerlei pracht en praal en een klein ondeugend randje.

Zomervakantie | Interne Communicatie inhaker

Zomervakantie

Vakantie in eigen land, het buitenland of toch een staycation? Waar gaan jouw collega’s voor? Wij wensen jullie in ieder geval allemaal een hele mooie zomer.

En vergeet vooral niet om als iedereen weer terug is wat leuke vakantiekiekjes te delen. Misschien kun je zelfs een landkaart maken met daarop waar iedereen geweest is?

Welke bijzondere dagen in juli gebruik jij voor jouw interne communicatie?