Ook in juli staan er weer genoeg bijzondere dagen op de kalender om met je interne communicatie op in te springen. Er wordt veel gesport deze zomer, en de eerste festivals en evenementen staan op de kalender. Natuurlijk staat juli ook in het teken van de start van de zomervakantie. Genoeg inspiratie dus weer voor jouw interne communicatie planning.

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Wimbledon Tennistoernooi

1 – 14 juli: Wimbledon

We beginnen de maand met een belangrijk potje tennis. Op 1 juli begint Wimbledon. Dit is het oudste tennistoernooi ter wereld, opgericht in 1877. Wimbledon is een van de vier grandslamtoernooien en wordt beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld.

En net als bij de Tour de France kun jij ook op dit evenement inhaken door de tennis fans in jouw organisatie een podium te bieden. Misschien komt er wel een bedrijfstoernooi uit voort. Wie weet!

Plastic tassen-vrije dag

3 juli: Plastic tassen-vrije dag

International Plastic Bag Free Day is opgericht als een internationale campagne, gecreëerd door activisten van verenigingen zoals Zero Waste Europe, en wordt gevierd op 3 juli. Het is een belangrijke dag om mensen bewust te maken van de negatieve impact van plastic wegwerpzakken op het milieu. En dan met name mensen bewust maken van de noodzaak van alternatieven in plaats van plastic wegwerpzakken die de blauwe planeet niet dienen.

In Nederland betalen wij al langer voor plastic zakken in de winkel, en onder deze SUP (single use plastic) wetgeving is op 1 januari 2024 weer een element toegevoegd. Zo is herbruikbaar servies vanaf 1 januari 2024 verplicht als je op locatie iets eet of drinkt. Dat geldt voor hotels, restaurants en cafes. Maar ook voor onder andere onze kantoren, onze bedrijfskantines, scholen, verenigingen, evenementen en meer. Deze SUP-Wetgeving is dus gericht op het sterk verminderen van de hoeveelheid single use plastic.

Doen jullie al mee? Vandaag is een mooie dag om hiermee te starten in jouw organisatie en jullie duurzaamheids- en milieubeleid onder de aandacht te brengen.

Comic Sans dag

5 juli: Nationale Comic Sans dag

Op 5 juli is het Nationale Comic Sans dag. Het in 1994 door Microsoft geïntroduceerde lettertype is misschien wel het meest spraakmakende lettertype ooit! Het lettertype is ontworpen als een casual lettertype voor informele documenten en is gebaseerd op de vaak handgeschreven lettering in tekstballonnen van stripverhalen.

Ben jij net als wij ook nog steeds fan van dit olijke lettertype? Dan mag je deze vandaag ongestraft uit je toetsenbord toveren om zo jouw berichten van een luchtig accent te voorzien.

7 juli: Wereld Chocolade Dag

Op 7 juli is het ‘Wereld Chocolade Dag’ ter herinnering aan het feit dat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. Dit gebeurde door Hernán Cortés die cacaobonen vanuit Mexico meenam naar Spanje. In de rest van Europa werd cacao pas later bekend, in Nederland tussen 1610 en 1640.

En als wij aan chocolade denken, denken wij natuurlijk ook een beetje aan Belgie. In dit blog lees je een paar leuke weetjes over chocolade. Wist jij bijvoorbeeld dat chocolade geluk brengt? In chocolade zit fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel.

Leuk om te delen met je collega’s en tegelijkertijd te trakteren op chocolade.

Nijmeegse vierdaagse

16 – 19 juli: Nijmeegse vierdaagse

Blaren, flauwvallen, beroertes en heb ik al gezegd blaren? De Nijmeegse vierdaagse is een enorm populair en drukbezocht evenement. Mensen van heel de wereld komen om mee te doen. Want naast al die blaren is het ontzettend leuk voor wandelaars en publiek.

Door de hele stad kan je muziek horen, wordt er flink gedronken en kan je kleedjes markten vinden. Heb jij collega’s die dit jaar mee doen aan de vierdaagse? Volg ze via de app en verspreid updates binnen het bedrijf zodat iedereen er een beetje deel van uitmaakt.

17 juli: Wereld Emoji dag

En we blijven nog even hangen deze maand in de vrolijke lettertypes. Op 17 juli is het namelijk Wereld Emoji Dag. De eerste emoji is in 1998 gemaakt door een Japanner. Inmiddels worden er wereldwijd per dag meer dan 6 miljard emoji’s verstuurd.

Gebruiken jullie ook emoji’s in jullie interne communicatie? Of is dat ‘not done’? Met een emoji kun je een standaard bericht net wat opvallender maken. Met de enorme keuze aan verschillende Emoji’s en iconen die je tegenwoordig kunt gebruiken, kun je bijna iedere boodschap wel van een visueel tintje voorzien. Ook de wat serieuzere.

Het makkelijkste is natuurlijk om vandaag zoveel mogelijk emoji’s te verwerken in je interne communicatie. Maar leuker is het misschien nog wel om vandaag een emoji die staat voor jouw organisatie te introduceren. Wat is jullie emoji?

18 juli: Nelson Mandela dag

De Nelson Mandela-dag vindt plaats op 18 juli om wereldwijd mensen op te roepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten van zijn of haar tijd belangeloos hulp te verlenen aan anderen.

Wil je met jouw team een bijzondere teamactiviteit doen? Dan kun je op deze dag iets nuttigs doen en tegelijkertijd veel plezier met elkaar hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van een middag Nederlandse les geven aan mensen met een multiculturele achtergrond? En natuurlijk daarna de foto’s hiervan delen op jullie interne communicatiekanalen.

Olympische Spelen 2024 Parijs

26 juli – 11 augusts: Olympische Spelen 2024 Parijs

Vanaf 26 juli starten de Olympische Spelen 2024 in Parijs! En vanaf het eerste moment zijn deze Spelen al uniek. De openingsceremonie vindt namelijk voor het eerst niet plaats in een stadion, maar in en rondom de Seine. Er gaan 160 boten met daarop totaal 10.000 atleten over de rivier defileren. De thema’s dit jaar van de Spelen zijn: verantwoordelijkheid, inclusie en gelijkheid.

Hoe ga jij de Olympische Spelen in jouw organisatie integreren? Kies jij het haakje van inclusie & gelijkheid of van gezondheid? Het biedt veel mogelijkheden om te starten met bijvoorbeeld het nieuwe fietsplan, of om een eigen sportdag te organiseren. Wij zijn benieuwd naar jullie initiatieven en horen en zien ze graag!

En mocht je op zoek zijn naar andere inspiratie, op diverse websites zijn leuke feitjes te vinden over de komende Spelen die je kan delen!

Dag van de systeembeheerder | Interne Communicatie inhaker

26 juli: Dag van de Systeembeheerder

De printer doet het niet? Of je laptop maakt net zoveel lawaai als een stofzuiger? Ik durf te wedden dat het telefoonnummer van Systeembeheer tot de meest gedraaide nummers in jouw organisatie behoord. Hoog tijd om deze helden in het zonnetje te zetten en dat doen we dit jaar op 26 juli.

Op de Dag van de Systeembeheerder mag je jullie systeembeheerder uitgebreid bedanken voor al het harde werk. Of je verontschuldigen voor al die keren dat je gefrustreerd aan de telefoon hing. Aan jou de keus!

27 juli – 4 aug: Pride Amsterdam festival

Het Pride Amsterdam Festival duurt 9 dagen en vindt plaats van 27 juli t/m 4 augustus 2024. Het festival is om te vieren dat je jezelf kunt zijn en dat je mag houden van wie je ook maar wilt. Of je nou Lesbisch, Homo, Biseksueel of Transgender (LHBT) bent… het maakt niet uit, vier diversiteit en wees trots op wie je bent! 

Hecht jullie organisatie ook belang aan diversiteit? Toon dat dan juist in deze periode, door bijvoorbeeld bepaalde pijlers uit jullie diversiteitsbeleid te communiceren met medewerkers, en door de kleuren van de regenboog overal terug te laten komen.

Het Pride Amsterdam festival heeft een uitgebreid programma met sport, culturele activiteiten en feestjes. Het hoogtepunt is de parade door de grachten die plaats vindt op de tweede zaterdag van het evenement. Deze parade is met allerlei pracht en praal en een klein ondeugend randje.

Wereld Natuurbeschermingsdag

28 juli: Wereld Natuurbeschermingsdag

De Verenigde Naties hebben 28 juli uitgeroepen tot wereldwijde natuurbeschermingsdag. Dit om aandacht te vragen voor de roofbouw die overal op de natuur wordt gepleegd en voor het belang van de natuur; van de lucht die wij inademen tot het water dat wij drinken.

Voor ons als interne communicatieprofessionals is dit een mooie gelegenheid om een of meerdere onderdelen van het milieu- en duurzaamheidsbeleid van de organisatie onder de aandacht van onze medewerkers te brengen. Zijn er bepaalde initiatieven waarmee jullie dit jaar starten? Stappen jullie bijvoorbeeld over op duurzame energie? Of gaan jullie bepaalde restproducten hergebruiken? Deel dit alles op deze dag met jouw medewerkers en maak ze deelgenoot van jullie plannen. Uiteraard via de bekende interne communicatiekanalen.

En als je er daarnaast nog een leuke kwinkslag aan wil geven voor de medewerkers thuis, dan vindt je op verschillende sites leuke tips om te delen en te inspireren. Wat dacht je van water in de tuin? Dit trekt verschillende soorten dieren aan, en kan al heel gemakkelijk met een vogeldrinkbak.

Internationale dag van de vriendschap

30 juli: Internationale dag van de vriendschap

Friendship Day. De ‘Internationale Dag van de Vriendschap’ (International Day of Friendship) wordt jaarlijks op 30 juli gehouden en is een initiatief van de Verenigde Naties. De dag is in het leven geroepen om de rol te benadrukken die vriendschap speelt in het bevorderen van vrede in verschillende culturen.

En wij vieren graag op deze dag de vriendschappen met onze collega’s op kantoor! We brengen behoorlijk wat tijd door met werken, en dan samen met onze collega’s. En ja, hieruit komen ook mooie dierbare vriendschappen voort.

Vandaag is de dag om deze ontmoetingen en vriendschappen in het zonnetje te zetten. Dit kan heel klein door het überhaupt uit te spreken naar vrienden op kantoor, of het kan groter door leuke foto’s te delen op jullie interne communicatiekanalen, zoals narrowcasting of in de employee app.

Zomervakantie | Interne Communicatie inhaker

Zomervakantie – regio Zuid trapt af vanaf 6 juli

Vakantie in eigen land, het buitenland of toch een staycation? Waar gaan jouw collega’s voor? Wij wensen jullie in ieder geval allemaal een hele mooie zomer.

En vergeet vooral niet om als iedereen weer terug is wat leuke vakantiekiekjes te delen. Misschien kun je zelfs een landkaart maken met daarop waar iedereen geweest is?

Welke bijzondere dagen in juli gebruik jij voor jouw interne communicatie?