Dit jaar staat juni in het teken van de start van de zogenaamde sportzomer. Op 14 juni gaan we beginnen aan het EK voetbal 2024 en op 29 juni gaat de Tour de France van start! Ben je geen sportliefhebber? Ook dan zijn er genoeg dagen in juni waar je op in kan haken. Zo is het o.a. Wereldmilieudag en Social Media day. Maar we starten de maand met de Say Something Nice Day. En wij voegen meteen de daad bij het woord. Jij bent goed bezig!

Door jouw interne communicatie werkzaamheden creëer jij betrokkenheid in jouw organisatie. Lees daarom hieronder de verse lading met inhakers voor juni. Zo zijn jouw interne communicatiekanalen weer gevuld!

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Bijzondere dagen Juni – Say Something Nice Day

1 juni: Say Something Nice Day

Op 1 juni is het Say Something Nice Day. Dit is een zeer leuke dag om je waardering uit te spreken naar elkaar. Een complimentje lijkt misschien iets kleins, maar het kan veel betekenen voor een ander. Je weet immers niet altijd waar iemand doorheen gaat. Gebruik deze dag om elkaar te complimenteren. Laat medewerkers op je interne communicatiekanalen complimenten uitdelen aan hun collega’s. Bewonder je de manier waarop iemand doelgericht, effectief of creatief werkt? Zeg het dan! Of vind je dat iemand een goede kledingstijl heeft? Zeg het dan! Complimenten zijn altijd leuk.

Bijzondere dagen Juni – Leave the office early day

3 juni: Leave the office early day

Dit jaar valt de “Leave the office early day” op maandag. Dat is een mooie start van de week. Want laten we eerlijk zijn, de maandag valt altijd wel een beetje tegen zo na het weekend. En deze maandag kan het een uurtje korter… maar alle gekheid op een stokje, daar is deze dag niet voor bedoeld!

De Leave the office early day is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren voor efficiency en productiviteit op de werkvloer. Nu vraag je jezelf af hoe doen?

Deze dag is een aanmoediging om je werk, individueel of als team, eerder dan gepland af te hebben. Kortom, door het zetten van deze deadline wordt je creatiever en efficienter om je werk af te krijgen. Met als beloning eerder naar huis. Doe jij mee? Roep jouw collega’s dan op, om gezamenlijk jullie werk 1 uur eerder af te hebben, en zo deze eerste dag van de week lekker vroeger te laten eindigen.

Bijzondere dagen Juni – Wereld Fietsdag

3 juni: Wereld Fietsdag

De fiets is een bijzonder ‘groen’ vervoersmiddel en dat moet gevierd worden. Op Wereld Fietsdag vieren we het succes van de fiets. En hoe kan dat nou beter dan door het fietsen naar je werk te promoten? Heeft jouw organisatie een fietsenplan? Dan is 3 juni de dag bij uitstek om deze weer eens onder de aandacht van jouw collega’s te brengen. Ook kun je natuurlijk collega’s die dagelijks op de fiets weer en wind trotseren in het zonnetje zetten. Of fietsroutes vanuit de verschillende wijken naar de zaak uittekenen en delen. Genoeg mogelijkheden dus om op Wereld Fietsdag in te haken.

Bijzondere dagen Juni – Wereldmilieudag

5 juni: Wereldmilieudag

Wat doet jouw organisatie om het milieu te beschermen? Dit is de dag om daarbij stil te staan. De Wereldmilieudag (World Environment Day) is in het leven geroepen om mensen bewuster te maken hoe belangrijk het milieu is voor onze wereld. Er worden over de hele wereld activiteiten georganiseerd om dit bewustzijn te vergroten. Daarnaast veel aandacht voor wat we kunnen doen om het milieu te beschermen.

Kortom, deel juist op deze dag met jullie medewerkers jullie Duurzaamheidsplannen en -activiteiten. En nodig mensen uit hierover in gesprek te gaan, en hun ideeen te delen. Wat vinden zij dat jouw organisatie nog beter kan doen? En communiceer dit ook weer terug in de organisatie.

Nationale Buitenspeeldag

12 juni: Nationale Buitenspeeldag

In 2024 is de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 12 juni. Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden. Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Oftewel, dit is eigenlijk een dag waar kinderen centraal staan. Maar wij maken de vertaalslag naar het werkende leven en dat ‘spelen’ ook daar belangrijk is. Immers, bij spelen gaat het om bewegen, samen en ontmoeten. En dit is ook voor ons relevant. Kortom, een mooie dag om met jouw collega’s te gaan ‘spelen’, erop uit te gaan met elkaar en zo dingen samen te doen en elkaar op een andere manier te ontmoeten en te leren kennen. Wat dacht je van een Buitenspeelbingo, een speurtocht of gewoon even stoepranden met elkaar of een krijttekening maken op de parkeerplaats.

En ben je op zoek naar meer ideeen voor jouw organisatie of voor de kinderen (in de straat)? Kijk dan zeker op de website van Jantje Beton.

12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

De Verenigde Naties hebben 12 juni uitgeroepen tot de ‘Werelddag tegen Kinderarbeid’. Op deze dag staan werkende kinderen centraal. Kinderen werken als huissloofjes, in steengroeven en goudmijnen, in de seksindustrie, op plantages of in fabrieken. Ze kunnen hierdoor niet gewoon kind zijn en daar lijden ze lichamelijk en geestelijk onder. 

Als dit voor jouw organisatie relevant is, spreek je dan op deze dag uit tegen kinderarbeid. Laat je horen, zowel in jouw organisatie, als daarbuiten. En laat zien wat jouw organisatie actief doet om kinderarbeid tegen te gaan.

Bijzondere dagen juni – EK voetbal 2024

14 juni: EK voetbal 2024 Duitsland

Het Europees kampioenschap voetbal mannen 2024 of UEFA Euro 2024 wordt de 17e editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Het wordt gehouden in Duitsland. In de planning staat de openingswedstrijd op 14 juni en de finale op 14 juli 2024.

En ja, NL heeft zich gekwalificeerd, en na de loting in december 2023 weten we in ieder geval dat NL tegen Frankrijk en Oostenrijk gaat spelen. Kortom, je kan starten met het opzetten van de EK Poule in jouw organisatie voor alle medewerkers die mee willen doen. En natuurlijk samen wedstrijden kijken en de uitslagen volgen. Wij gaan ervoor! “Hup Holland hup, laat de leeuw niet in z’n hempie staan”.

Bijzondere dagen Juni – Cupcake day

14 juni: Cupcake day

Zo, dit is een leuke dag! Soms mis je de creativiteit voor een leuke team-activiteit, vandaag krijg je de inspiratie. Samen cupcakes bakken, thuis of op kantoor! Ga helemaal los met je team in het bedenken van de meest gekke toppings en kleurrijke combinaties. En daarna natuurlijk lekker genieten met elkaar en bijpraten. Veel plezier! En natuurlijk een leuke foto plaatsen op jouw interne communicatiekanalen.

14 juni: Wereld Bloeddonordag

In 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap.

Jaarlijks is er op deze dag speciale aandacht voor degenen die hun bloed doneren om mensenlevens te redden, zonder daarvoor iets terug te verwachten. In Nederland bedanken we op ‘Wereld Bloeddonordag’ alle 400.000 Nederlandse bloed- en plasmadonors voor hun donorschap. Op de website van Sanquin vindt je een mooi filmpje over waar we dankzij de donoren vandaan komen en naartoe gaan.

Op deze dag kan jij ook in jouw organisatie aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp op jouw beeldschermen of via jouw medewerkersapp. Enerzijds door de mensen die al doneren te bedanken, en andere collega’s op te roepen dit te gaan doen, en ze attent te maken op Sanquin, de bloedbank in Nederland.

Bijzonder dagen in juni 2021 | Dag van de Schoonmaker | inhakers interne communicatie
Bijzondere dagen juni – Dag van de Schoonmaker

14 juni: Dag van de Schoonmaker

Op 14 juni staat de Schoonmaker centraal op de Dag van de Schoonmaker. Je zou wel kunnen stellen dat de Schoonmaker de meest onzichtbare persoon is op de zaak. De schoonmaker is namelijk aanwezig als niemand anders dat is. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Maak je gebruik van narrowcasting? Dan kun je ervoor zorgen dat alle schermen in jullie pand een uitgebreide dankbetuiging tonen voor de schoonmaker op het moment dat deze aanwezig is. Ook kun je op 14 juni tips delen hoe iedereen het leven van de schoonmaker wat makkelijker kan maken. Wat dacht je van de volgende tips? Bij ons op kantoor werkt het!

  • Ruim elke dag je bureau op
  • Breng lege bekers en glazen naar de keuken
  • Verzamel alle kleine spullen zoals pennen, niet-machine, markers etc., in een organizer bakje
  • Zet op elk bureau een doos met oppervlaktereinigingsdoekjes; we kunnen zelf ook ons toetsenbord een keer schoonmaken, toch?
Bijzondere dagen juni – Vaderdag

16 juni: Vaderdag

Papa, pa, paps, ouwe, oudeheer en vader. Vorige maand was het moederdag, nu is de vader aan de beurt! Leg hem een keer in de watten. Één keertje geen sokken en een kus, maar neem hem mee uiteten, ga lekker borrelen of ga racen met karts!

Net zoals met Moederdag, kan je Vaderdag vergeten door de hectiek van het leven. Dus attendeer je collega’s op deze belangrijke dag.

Bijzondere dagen juni – Start van de zomer

20 juni: Start van de zomer

Lang op gewacht maar vandaag begint de astronomische zomer. Volgens mij hoeven wij hier verder niet veel over te zeggen. Heerlijk, de zomer begint! Een mooie dag voor een spontane borrel met collega’s, idealiter buiten 😉. Veel plezier!

Bijzondere dagen juni – Tour de France 2024

29 juni: Tour de France

Dit wereldberoemde wielrenner toernooi heeft eigenlijk geen introductie nodig. Als fietsland zijn er een hoop mensen die fan zijn van dit toernooi. Het is namelijk wel het meest prestigieuze toernooi van de fietswereld. Maar dit jaar is de Tour toch een beetje bijzonder. Op 29 juni 2024 start de Tour de France 2024 namelijk in het Italiaanse Florence, op 21 juli is de finish niet in hoofdstad Parijs, maar in het zuidelijke Nice. Dit in verband met de Olympische Spelen die in Parijs worden georganiseerd.

Zijn er in jouw organisatie veel wielrenner fans? Dan is dit het toernooi om bij stil te staan. Dit kan simpel door uitslagen en tussenstanden te laten zien. Maar ook door de wielrenner fans aan het woord te laten over hun passie, hun mooie momenten met het fietsen en natuurlijk hun mening over de Tour de France!

29 juni: NL Veteranendag

Deze dag is een nationaal evenement en eerbetoon waar heel Nederland haar meer dan 115.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De erkenning en waardering voor hun inzet staat centraal tijdens dit Nationale Initiatief. Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali. Van deze groep zijn er 30.000 nog in dienst als militair.

Plaats jij ook een mooie boodschap om hen te bedanken? En graag op jouw externe communicatiekanalen; we willen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen dit zien.

Bijzonder dagen in juni 2021 | Social Media day | inhakers interne communicatie
Bijzondere dagen juni – Social media day

30 juni: Social Media Day

Op 30 juni is het Social Media Day. In een tijdperk waarin iedereen wel op Social Media zit, is dit een dag die niet mag worden vergeten. Op 30 juni mag jij ongegeneerd alle bedrijfskanalen intern en extern promoten. Geef medewerkers tips over hoe ze kunnen bijdragen aan de verspreiding en interactie op berichten van de organisatie. Of juist over hoe ze hun privacy online kunnen bewaken.

Welke bijzondere dagen in juni gebruik jij voor jouw interne communicatie?