Een narrowcasting systeem bestaat uit meer dan alleen het ophangen van een nieuw scherm. Er zit een infrastructuur achter met zowel software als hardware elementen. Een belangrijk onderdeel van narrowcasting hardware vormt de mediaplayer. Maar hoe werken mediaplayers voor een narrowcasting systeem nu precies, en welke kun je het beste kiezen? In dit blog vertellen wij jou graag meer hierover.

Wat zijn narrowcasting mediaplayers?

De mediaplayer, of kortweg player, is naast het scherm de tweede hardwarecomponent van een narrowcasting systeem. Met een narrowcasting mediaplayer kan dynamische content op een beeldscherm worden afgespeeld. Een mediaplayer kan worden gezien als een minicomputer, een soort van kastje, met daarop ook software. Het apparaatje ontvangt de content, zoals mediabestanden en slideshows, van het content management systeem. Deze informatie wordt door de mediaplayer doorgestuurd naar het beeldscherm.

Welke typen mediaplayers zijn er?

In de wereld van narrowcasting zijn er diverse methoden om boeiende content op het scherm te presenteren en bij MediaMyne richten we ons op de ondersteuning van twee essentiële type spelers: de externe mediaplayer en de interne mediaplayer.

De externe mediaplayer

Laten we beginnen met de externe mediaplayer, een robuust kastje dat bij het scherm wordt gemonteerd. Dit wordt ook wel een ‘stand-alone’ mediaplayer genoemd en komt in twee varianten: de Windows player en de Android player. Beiden bieden ze geavanceerde functies voor het soepel afspelen van content, waarbij de Windows player vaak de meest uitgebreide functies heeft en de Android player gebruiksvriendelijker is.

De interne mediaplayer

Een andere benadering is het integreren van de mediaplayer in het beeldscherm zelf, ook wel bekend als System-on-Chip (SoC). Veel fabrikanten voorzien hun schermen intussen van Android TV. Dat betekent dat je niet langer aanvullende hardware nodig hebt om narrowcasting content op je scherm te tonen. Kies je daarbij voor een zakelijk model beeldscherm, dan beschik je bovendien automatisch over aanvullende mogelijkheden om de schermen op afstand uit te rollen en te beheren. Keerzijde is wel dat de system-on-chip oplossing vaak minder krachtig is.

Welk type je ook kiest, zowel de interne als de externe mediaplayer hebben toegang tot internet nodig om de meest recente content te downloaden. Een Wi-Fi verbinding hebben de mediaplayers tegenwoordig allemaal, maar voor een optimale beschikbaarheid maak je gebruik van een bekabeld netwerk.

Hoe kies je de juiste mediaplayer?

Wij bij MediaMyne starten deze vraag altijd eerst met het bespreken van jullie interne communicatieplan, jullie doelstellingen en jullie wensen en behoeften rondom de content die jullie willen laten zien op verschillende plekken aan verschillende doelgroepen in de organisatie. Als dit goed doordacht is, dan gaan wij met elkaar de onderstaande aspecten bespreken die horen bij mediaplayers om zo de juiste keuze te maken.

Software compatibiliteit

Niet alle mediaplayers en content management systemen (CMS) zijn compatibel. En dit geldt dus ook voor onze MediaMyne software. De keuze van de mediaplayer en de keuze van het CMS dat je wilt gebruiken, gaan dus hand in hand. Bij MediaMyne hebben wij het meest gebruiksvriendelijke en veilige CMS in combinatie met diverse opties voor mediaplayers.

Verwerkingskracht

Een mediaplayer met een hoge verwerkingskracht is beter geschikt voor het weergeven van 4K content en implementaties met hoge eisen, zoals een video wall. Als jouw narrowcasting systeem interactief moet zijn, gebruik maakt van live data feeds (bv verkeersinformatie), dan zorgt een hogere verwerkingskracht ervoor dat dit zonder problemen gebeurt. Aan de andere kant, als jouw narrowcasting voor eenvoudige content wordt gebruikt, zoals statische afbeeldingen en dia’s, is een goedkopere en minder krachtige mediaplayer voldoende.

Besturingssysteem

Windows wordt heel vaak gebruikt als besturingssysteem voor mediaplayers. Hiervoor zijn een aantal redenen. De algemene bekendheid van Windows bij gebruikers is hoog, en het aantal CMS systemen dat gecombineerd kan worden is groot. Daarnaast kan een Windows besturingssysteem worden gebruikt voor een narrowcasting oplossing van elk formaat. En last but not least, ook de meeste IT afdelingen binnen organisaties zijn goed bekend met de beveiliging van Windows apparaten binnen het netwerk. Persoonlijk zijn wij ook fan van Windows vanwege de veiligheid. Wij gebruiken Windows 10 LTSC 2021 waardoor security updates t/m 2031 verzekerd zijn.

Android is een gratis besturingssysteem voor narrowcasting, gebruiksvriendelijker, eenvoudig te installeren en vereist weinig onderhoud. Een bijkomend voordeel van het gebruik van een Android besturingssysteem is dat het heel gemakkelijk is om elke Android mobiel of tablet om te zetten in een narrowcasting scherm. Updates zijn echter vaak maar voor 1 jaar gegarandeerd.

Connectiviteit & op afstand bestuurbaar

Afhankelijk van de schaal van de narrowcasting oplossing die je zoekt, heb je mogelijk veel mediaplayers over een groot gebied of op verschillende locaties nodig. Als dit het geval is, dan zullen mediaplayers die verbonden zijn met internet en volledig op afstand kunnen worden bediend het meest geschikt zijn. Dit maakt het leven makkelijker. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om ’s nachts updates, onder andere aan het systeem, uit te voeren.

Als laatste willen wij nog de opslagruimte van de mediaplayer aanstippen. Dit is voor ons niet zozeer een aspect bij het kiezen van een mediaplayer. Wij leveren altijd mediaplayers met de op dat moment meest gangbare opslagcapaciteiten. Dit is minimaal 32Gb (Android) en 240Gb bij ons aanbod voor Windows mediaplayers.

Maak echte impact met MediaMyne

Dankzij de narrowcasting software en de mediaplayers van MediaMyne zorg je voor interne communicatie met echte impact in jouw organisatie. Of het nu gaat om medewerkers op kantoor, in de kleedkamer, in de kantine of bij de receptie. MediaMyne stelt je in staat om op een krachtige, makkelijke en unieke wijze de juiste mensen, op het juiste tijdstip en met de juiste boodschap te bereiken. Met relevante zelfgemaakte en/of geautomatiseerde content.

Wil je meer weten? Onze collega’s Alexander van Holten (+31 6 19 13 35 96) en Bastiaan de Jong (+31 6 19 78 74 11) helpen jou graag verder. https://www.mediamyne.nl/contact/

En ben je naar aanleiding van deze blog naar nog meer achtergrondinformatie op zoek, kijk dan verder op de website van ICT Portal.