April is ieder jaar weer een maand die veel bijzondere dagen kent om met je interne communicatie op in te spelen. Wat dacht je van feestdagen als Pasen, de start van Ramadan en Koningsdag, maar er zijn ook veel andere events in april. Ook deze maand hebben we daarom weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in april is voor het eerst gepubliceerd op 25 maart 2020 en voor het laatst geüpdatet op 31 maart 2022. 

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 April: Grapje!

Een goede grap kan altijd. Dus heb jij al nagedacht over de 1 april grap voor jouw organisatie dit jaar? Dit jaar is 1 april bij uitstek geschikt om de contacten tussen medewerkers weer wat aan te halen.. En hoe kun je een 1 april grap nou het beste optuigen? Juist… door al dagen voorbereidingen te treffen via je interne communicatiekanalen. Bouw de spanning op naar een aankondiging van de directie of zet iedereen op scherp door een bericht per ongeluk te vroeg te publiceren.

Jouw interne communicatiekanalen zijn ook bij uitstek geschikt om de ‘practical jokes’ die collega’s onderling met elkaar uithalen te delen.

2 April: Start Ramadan

Op zaterdag 2 april gaat dit jaar de Ramadan van start, de Islamitische vastenmaand. Tijdens deze maand zullen Moslims bij jou op de zaak niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is goed om hier bij stil te staan op je interne communicatiekanalen, zodat iedereen hiervan op de hoogte is. Ook kun je verhalen delen van collega’s die vasten. Wat doet het met hen? Hoe voelen ze zich daarbij? De Ramadan duurt tot 2 mei. Op deze dag begint het Suikerfeest.

Internationale Sportdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

6 en 7 April Internationale sportdag en Wereldgezondheidsdag

Zijn jouw collega’s ook zo sportief? Dat is ontzettend goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Beweging is daarom ook een groot onderdeel van een vitaliteitsbeleid. De internationale sportdag is een perfect inhaakmoment om hier aandacht aan te besteden.

Gebruik je interne communicatiekanalen om medewerkers te motiveren meer te bewegen.

  • Geef tips hoe je op een leuke manier actief kunt zijn;
  • Organiseer (online) Zumba of Yogalessen;
  • Geef een knipoog en laat de teamleader of directeur in een ’80 aerobics outfit een sportles geven;  
  • Maak voor jouw organisatie een account aan in de app ‘Ommetje’ en start de competitie om met elkaar meer te gaan wandelen. Het aantal gewandelde kilometers kun je vervolgens wekelijks weer delen op je interne communicatiekanalen.

Combineer de internationale sportdag met de Wereldgezondheidsdag en je hebt een tweedaags event!

Paasweekend | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

17-18 April: Paasweekend

Pasen is altijd een gezellige periode om met familie en vrienden af te spreken. Alles kan weer, de grote uitbundige Paasbrunch met het hele gezin, opa’s, oma’s en schoonfamilie en het traditonele bezoek aan de woonboulevard.

Wat gaan jouw collega’s doen? Gaan ze een nostalgische Pasen tegemoet waar ze weer alles doen wat niet kon tijdens de lockdowns? Of maken ze van nieuwe activiteiten, die ze tijdens de lockdowns hebben gedaan, tradities? Gegarandeerd dat er wordt genoten van het lange weekend.

Start het gesprek op om inspiratie uit elkaars plannen te halen.

Interne Communicatiekalender 2022

19 April: Dag tegen pesten

Helaas zijn pesterijen en treiterijen nog aan de orde van de dag. En niet alleen op scholen en onder de jeugd. Ook in organisaties komt pesten veel voor. In Nederland geeft ruim een half miljoen werknemers aan wel eens gepest te worden op het werk.

Tijd om daar dus bij stil te staan en om jouw medewerkers bewust te maken wat de grenzen zijn en wat pesten met iemand kan doen. Het Ministerie van Sociale Zaken maakte een mooie infographic om je op weg te helpen.

Internationale dag van creativiteit en innovatie

21 april: Internationale dag van creativiteit en innovatie

Creativity is intelligence having fun”. Deze beroemde quote van Albert Einstein is de leidraad voor deze dag. Prikkel de creativiteit van jouw collega’s met baanbrekende uitvindingen en innovaties. Of presenteer de laatste trends en ontwikkelingen in jouw markt. Ook is het de dag bij uitstek om al je creativiteit in te zetten en nieuwe vormen van content te presenteren.

Maakt jullie organisaties nog geen video’s? Start er dan mee! Wil je een keer wat doen met AR, leef je uit en verras je collega’s.

Secretaressedag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

21 April: Secretaresse dag

In veel organisaties is de Secretaresse (m/v) de spin in het web die de organisatie draaiende houdt. Niet voor niets staat 21 april dan ook omcirkeld in de agenda’s van directeuren en managers. Het is de dag om de ster in jullie organisatie te verrassen.

Dat kan natuurlijk met een bericht op jullie interne communicatiekanalen, maar nog leuker is om een singing telegram te sturen. Zorg dat er iemand in de buurt is om het verraste gezicht van jouw collega en de serenade op te nemen en je hebt een mooi filmpje te pakken om met iedereen te delen.

22 April: World earth day

World earth day, ook wel bekend in Nederland als Dag van de Aarde, streeft naar een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

 Het is geen geheim dat duurzaamheid, het milieu en dus zorgzaam omgaan met de planeet een belangrijk onderwerp is voor veel mensen. Dat verklaart ook waarom deze dag steeds populairder word. Perfect voor jouw organisatie om op in te spelen.

  • Deel met je medewerkers wat de organisatie al heeft bereikt en wat voor doelen zij hebben op dit gebied. (deel een infographic op je kanalen)
  • Organiseer een “opruimdag”, laat werknemers zich aanmelden om een middag een park in de buurt op te ruimen van al het afval.
  • Deel feitjes op je narrowcasting beeldschermen over de wonderen van de planeet en natuur en de gevaren die ze tegemoet komen
Koningsdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

27 april: Koningsdag

Dit jaar kan het weer! Met een biertje in de menigte bij grote evenementen en concerten. Op kleedjesmarkten zitten en om een of andere reden met meer spullen terugkomen dan je er heen ging. Aah koningsdag!

Voor een organisatie is dit een perfecte kans om binding en samenhorigheid te promoten. Versier jullie bedrijfspand met oranjeslingers, ballonnen en hang de vlag uit. Organiseer een (virtuele) borrel inclusief oranjebitter en bitterballen of zet de oranje tompoezen klaar. Deel de foto’s en verhalen op jouw interne communicatiekanalen.

 Wil je helemaal uitpakken? Organiseer dan een eigen interne kleedjesmarkt waar collega’s hun overtollige huisraad kunnen ruilen of verkopen.

28 april Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april: Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Na ontspanning komt inspanning. Dus om de maand af te sluiten nog even een serieus onderwerp. Op 28 april is de dag voor veiligheid en gezondheid op het werk.  Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Voor jouw een dag om stil te staan bij de veiligheidsvoorschriften, procedures en werkafspraken en te delen hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Welke bijzondere dagen in april gebruik jij voor jouw interne communicatie?