April is ieder jaar weer een maand die veel bijzondere dagen kent om met je interne communicatie op in te spelen. Wat dacht je van feestdagen als Pasen, de start van Ramadan en Koningsdag, maar er zijn ook veel andere events in april. Ook deze maand hebben we daarom weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in april is voor het eerst gepubliceerd op 25 maart 2020 en geüpdatet op 23 maart 2021. 

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 april Grapje!

Een goede grap kan altijd. Dus heb jij al nagedacht over de 1 april grap voor jouw organisatie dit jaar? Dit jaar is 1 april bij uitstek geschikt om de contacten tussen medewerkers weer wat aan te halen. Door corona ziet iedereen elkaar toch wat minder en de behoefte aan ‘even wat  anders’ is groot bij veel medewerkers. En hoe kun je een 1 april grap nou het beste optuigen? Juist… door al dagen voorbereidingen te treffen via je interne communicatiekanalen. Bouw de spanning op naar een aankondiging van de directie of zet iedereen op scherp door een bericht per ongeluk te vroeg te publiceren.

Jouw interne communicatiekanalen zijn ook bij uitstek geschikt om de ‘practical jokes’ die collega’s onderling met elkaar uithalen te delen.

Paasweekend | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

2 t/m 5 April Paasweekend

Pasen is altijd een gezellige periode om met familie en vrienden af te spreken. De vraag is natuurlijk wat er dit jaar kan en mag. We smachten allemaal naar versoepeling van de lockdown maatregelen, maar een grote en uitbundige Paasbrunch met het hele gezin, opa’s, oma’s en schoonfamilie zit er waarschijnlijk niet in. En ook een traditioneel bezoek aan de woonboulevard is dit jaar geen optie.

Maar wat dan wel? Help je collega’s om toch de nodige ontspanning te vinden in dit voor velen lange weekend meet een aantal tips voor de Paasdagen. Geef tips voor coronaproof uitjes, deel alternatieven voor de Paasbrunch met familie en laat medewerkers hun eigen tips delen.

Internationale Sportdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

6 en 7 April Internationale sportdag en Wereldgezondheidsdag

Direct na Pasen, is het tijd om stil te staan bij de sportieve en gezonde kant van jouw collega’s. Demissionair Premier Rutte zei het al in zijn persconferentie op 8 maart; we zijn met zijn allen miljoenen coronakilo’s aangekomen. En daar kunnen jullie gezamenlijk vanaf 6 april wat aan doen. Ga gezamenlijk aan de slag met het er af sporten van die verleidelijke chocolade-eitjes.

Gebruik je interne communicatiekanalen om medewerkers te motiveren meer te bewegen. Geef tips hoe je op een leuke manier actief kunt zijn of organiseer Zoom Zumba of Yogalessen. Ook leuk maak voor jouw organisatie een account aan in de app ‘Ommetje’  en start de competitie om met elkaar meer te gaan wandelen. Het aantal gewandelde kilometers kun je vervolgens wekelijks weer delen op je interne communicatiekanalen.

Blog CtA Interne Communicatie kalender

13 April Start Ramadan

Op dinsdag 13 april gaat dit jaar de Ramadan van start, de Islamitische vastenmaand. Tijdens deze maand zullen Moslims bij jou op de zaak niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het is goed om hier bij stil te staan op je interne communicatiekanalen, zodat iedereen hiervan op de hoogte is. Ook kun je verhalen delen van collega’s die vasten. Wat doet het met hen? Hoe voelen ze zich daarbij? De Ramadan duurt tot 12 mei. Op deze dag begint het Suikerfeest.

Secretaressedag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

15 April Secretaresse dag

In veel organisaties is de Secretaresse (m/v) de spin in het web die de organisatie draaiende houdt. Niet voor niets staat 15 april dan ook omcirkeld in de agenda’s van directeuren en managers. Het is de dag om de ster in jullie organisatie te verrassen.

Dat kan natuurlijk met een bericht op jullie interne communicatiekanalen, maar nog leuker is om een singing telegram te sturen. Zorg dat er iemand in de buurt is om het verraste gezicht van jouw collega en de serenade op te nemen en je hebt een mooi filmpje te pakken om met iedereen te delen.

MediaMyne en The Others Online gaan samen verder

19 April Dag tegen pesten

Helaas zijn pesterijen en treiterijen nog aan de orde van de dag. En niet alleen op scholen en onder de jeugd. Ook in organisaties komt pesten veel voor. In Nederland geeft ruim een half miljoen werknemers aan wel eens gepest te worden op het werk.

Tijd om daar dus bij stil te staan en om jouw medewerkers bewust te maken wat de grenzen zijn en wat pesten met iemand kan doen. Het Ministerie van Sociale Zaken maakte een mooie infographic om je op weg te helpen.

Internationale dag van creativiteit en innovatie

21 april Internationale dag van creativiteit en innovatie

Creativity is intelligence having fun”. Deze beroemde quote van Albert Einstein is de leidraad voor deze dag. Prikkel de creativiteit van jouw collega’s met baanbrekende uitvindingen en innovaties. Of presenteer de laatste trends en ontwikkelingen in jouw markt. Ook is het de dag bij uitstek om al je creativiteit in te zetten en nieuwe vormen van content te presenteren. Maakt jullie organisaties nog geen video’s? Start dan met video? Wil je een keer wat doen met AR, leef je uit en verras je collega’s. 

Koningsdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

27 april Koningsdag

Dit jaar vieren we Koningsdag niet zoals gewoonlijk. Geen grote evenementen, concerten of kleedjesmarkten. Maar dat betekent niet dat het niet gezellig kan worden.

Versier jullie bedrijfspand met oranjeslingers, ballonnen en hang de vlag uit. Of vraag je collega’s om dat in hun thuiswerkkantoor te doen. Organiseer een virtuele borrel inclusief oranjebitter en bitterballen of zet de oranje tompoezen klaar. Deel de foto’s en verhalen op jouw interne communicatiekanalen.

Wil je helemaal uitpakken? Organiseer dan een virtuele kleedjesmarkt waar collega’s hun overtollige huisraad kunnen ruilen of verkopen.

28 april Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Na ontspanning komt inspanning. Dus om de maand af te sluiten nog even een serieus onderwerp. Op 28 april is de dag voor veiligheid en gezondheid op het werk.  Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Voor jouw een dag om stil te staan bij de veiligheidsvoorschriften, procedures en werkafspraken en te delen hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Welke bijzondere dagen in april gebruik jij voor jouw interne communicatie?