Ook dit jaar is April weer een maand die veel bijzondere dagen kent om met je interne communicatie op in te spelen. En wij vinden 4 april wel een mooie dag. Het is dan zowel Nationale collegadag als Wandel naar je werkdag. Hoe mooi is dit te combineren. Daarnaast biedt April ook relevante inhaakdagen om het diversiteitsbeleid en milieubeleid van jouw organisatie onder de aandacht te brengen. Lees vooral verder voor meer inspiratie over de inhaakdagen van deze maand.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in april is voor het eerst gepubliceerd op 25 maart 2020 en voor het laatst geüpdatet op 6 februari 2024.

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 April: Grapje!

Een goede grap kan altijd. Dus heb jij al nagedacht over de 1 april grap voor jouw organisatie dit jaar? Dit jaar is 1 april bij uitstek geschikt om de contacten tussen medewerkers weer wat aan te halen. En hoe kun je een 1 april grap nou het beste optuigen? Juist… door al dagen voorbereidingen te treffen via je interne communicatiekanalen. Bouw de spanning op naar een aankondiging van de directie of zet iedereen op scherp door een bericht per ongeluk te vroeg te publiceren.

Jouw interne communicatiekanalen zijn ook bij uitstek geschikt om de ‘practical jokes’ die collega’s onderling met elkaar uithalen te delen.

4 April: Nationale collegadag & Wandel naar je werkdag

We schreven het al in de inleiding, 4 april is een mooie dag met 2 inhakers. Naast bewegen is het ook de dag van jouw collega’s. De dag waarop we alle collega’s op een podium zetten en onze waardering naar elkaar uitspreken. En tegelijkertijd staan we stil bij de betekenis die collega’s elkaar via hun werk geven. Want zo’n 260 werkdagen per jaar geven collega’s elkaar inspiratie, levenslessen, werkplezier, vaardigheden, persoonlijke groei en waardering. Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven, en daarmee dus ook jouw collega’s.

Hoe zet jij jouw collega in het zonnetje? Dit kan op verschillende manieren; van het bakken van een taart, het verzorgen van een lekkere lunch, tot meer simpel het geven van een compliment via een van jullie interne communicatiekanalen. Op deze dag geldt ‘hoe meer, hoe beter’.

En nog leuker is het om vandaag met elkaar naar het werk te wandelen; immers, het is dit jaar alweer de achtste editie van de Wandel naar je Werkdag. Deze dag wordt georganiseerd door Wandelnet en is een nationale campagne die oproept om (een deel van de afstand) naar het werk te lopen. Van bus naar bureau of van voor- naar kantoordeur. Doe jij mee? Immers, lopen werkt stress verlagend, verhoogt de creativiteit en productiviteit.

6 April: Internationale sportdag

Een paar dagen geleden was het Wandel naar je werkdag. Vandaag is het Internationale sportdag. En we kunnen niet genoeg aandacht vragen voor sporten en bewegen. Gezondheid, zowel fysiek als mentaal, op het werk is een belangrijk thema, ook in 2024. Wellicht heb je al een heel beleid hieromtrent en misschien ook niet. We weten allemaal, het start klein en altijd met de eerste stap. Gebruik daarom vandaag je interne communicatiekanalen om medewerkers te motiveren meer te bewegen.

 • Geef tips hoe je op een leuke manier actief kunt zijn;
 • Organiseer (online) Zumba of Yogalessen;
 • Geef een knipoog en laat de teamleader of directeur in een ’80 aerobics outfit een sportles geven;  
 • Maak voor jouw organisatie een account aan in de app ‘Ommetje’ en start de competitie om met elkaar meer te gaan wandelen. Het aantal gewandelde kilometers kun je vervolgens wekelijks weer delen op je interne communicatiekanalen.

10 April: Internationale dag van roze

De ‘International Day of Pink’ is een wereldwijde dag tegen pesten, discriminatie, homofobie, transfobie en transmisogynie, en wordt dit jaar gevierd op 10 april 2024.

Deze ‘International Day of Pink’ (ook kortweg ‘Day of Pink’) is een Canadees initiatief dat jaarlijks op de tweede woensdag van april wordt gehouden. Diversiteit wordt op deze dag gevierd door het dragen van roze kleding.

Hoe ziet in jullie organisatie het diversiteitsbeleid eruit? Heel toepasselijk om op deze dag te communiceren met medewerkers over hoe jullie als organisatie naar diversiteit kijken, en wat jullie belangrijkste initiatieven zijn dit jaar. En omdat het vandaag over Roze gaat, is het leuk om hier ook wat mooie foto’s aan toe te voegen van diverse collega’s in roze!

18 april: High Five dag & Secretaressedag

Jawel, het is vandaag High Five dag!

En onbewust zullen we best regelmatig een high five doen maar waarom eigenlijk? Een high five staat voor waardering. Een high five motiveert mensen en geeft een positief gevoel. Een high five kan nooit alleen worden gegeven maar doe je altijd samen. High five staat midden in de samenleving waarin de kernwaarden; verbinden – samen – bevlogen – betrokken en plezier centraal staan.

Dus wat ons betreft gaan er heel wat high fives gedaan worden vandaag, fysiek en online! En by the way, het is vandaag ook secretaressedag. Dus zeker een high five voor alle secretaresses (of secretarissen), secretarieel medewerkers en management assistenten.

19 april: Dag tegen pesten

Helaas zijn pesterijen en treiterijen nog aan de orde van de dag. En niet alleen op scholen en onder de jeugd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pestgedrag alleen maar erger wordt naar mate we ouder worden.

Op scholen wordt één op de tien leerlingen gepest. Op het werk één op de acht en in het bejaardentehuis één op de vijf mensen.

Dus ook in organisaties komt pesten veel voor. In Nederland geeft ruim een half miljoen werknemers aan wel eens gepest te worden op het werk. Tijd om daar dus bij stil te staan, ook in jouw organisatie. Hoe kun je dat doen? Het is belangrijk om jouw medewerkers bewust te maken wat de grenzen zijn en wat pesten met iemand kan doen. Het Ministerie van Sociale Zaken maakte een mooie infographic om je op weg te helpen.

21 April: Werelddag van de creativiteit en innovatie

Creativity is intelligence having fun”. Deze beroemde quote van Albert Einstein is de leidraad voor deze dag. Maar creativiteit heeft soms een aanzetje nodig. Je kan het volgende doen in jouw organisatie:

 • Prikkel de creativiteit van jouw collega’s met baanbrekende uitvindingen en innovaties.
 • Presenteer de laatste trends en ontwikkelingen in jouw markt.
 • Vraag juist op deze dag aan jouw medewerkers om mee te denken over een paar relevante onderwerpen of uitdagingen in jouw organisatie. Vraag om een paar goede tips en adviezen; er komen vast verrassende dingen uit!

En voor jou als communicatieprofessional is het ook de dag bij uitstek om al je creativiteit in te zetten en nieuwe vormen van content te presenteren. Maakt jullie organisaties nog geen video’s? Start er dan mee!

22 april: World earth day

World earth day, ook wel bekend in Nederland als Dag van de Aarde, streeft naar een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

Het is geen geheim dat duurzaamheid, het milieu en dus zorgzaam omgaan met de planeet een belangrijk onderwerp is voor veel mensen. Dat verklaart ook waarom deze dag steeds populairder word. Perfect voor jouw organisatie om op in te spelen.

 • Deel met je medewerkers wat de organisatie al heeft bereikt en wat voor doelen zij hebben op dit gebied. (deel een infographic op je kanalen)
 • Organiseer een “opruimdag”, laat werknemers zich aanmelden om een middag een park in de buurt op te ruimen van al het afval.
 • Deel feitjes op je narrowcasting beeldschermen over de wonderen van de planeet en natuur en de gevaren die ze tegemoet komen
Koningsdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

27 april: Koningsdag

Aah koningsdag! Met een biertje in de menigte bij grote evenementen en concerten. Op kleedjesmarkten zitten en om een of andere reden met meer spullen terugkomen dan je er heen ging.

Voor een organisatie is dit een perfecte kans om binding en saamhorigheid te promoten. Versier jullie bedrijfspand met oranjeslingers, ballonnen en hang de vlag uit. Organiseer een (virtuele) borrel inclusief oranjebitter en bitterballen of zet de oranje tompoezen klaar. Deel de foto’s en verhalen op jouw interne communicatiekanalen.

Wil je helemaal uitpakken? Organiseer dan een eigen interne kleedjesmarkt waar collega’s hun overtollige huisraad kunnen ruilen of verkopen.

28 april Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april: Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Na ontspanning komt inspanning. Dus om de maand af te sluiten nog even een serieus onderwerp. Op 28 april is de dag voor veiligheid en gezondheid ophet werk. Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Voor jou een dag om stil te staan bij de veiligheidsvoorschriften, procedures en werkafspraken in jouw organisatie.

 • Breng ze nog een keer onder de aandacht op jouw kanalen.
 • Deel hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan een veilige werkomgeving. Want, safety first!

Welke bijzondere dagen in april gebruik jij voor jouw interne communicatie?