Ook dit jaar is April weer een maand die veel bijzondere dagen kent om met je interne communicatie op in te spelen. Op 6 april zijn er zelfs 3 dingen om op in te haken. Op deze dag is het namelijk de Wandel naar je Werkdag dag, Internationale Sportdag en niet te vergeten de Nationale collegadag (!). En daarom hebben wij weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen de komende weken.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in april is voor het eerst gepubliceerd op 25 maart 2020 en voor het laatst geüpdatet op 17 februari 2023. 

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

1 April: Grapje!

Een goede grap kan altijd. Dus heb jij al nagedacht over de 1 april grap voor jouw organisatie dit jaar? Dit jaar is 1 april bij uitstek geschikt om de contacten tussen medewerkers weer wat aan te halen. En hoe kun je een 1 april grap nou het beste optuigen? Juist… door al dagen voorbereidingen te treffen via je interne communicatiekanalen. Bouw de spanning op naar een aankondiging van de directie of zet iedereen op scherp door een bericht per ongeluk te vroeg te publiceren.

Jouw interne communicatiekanalen zijn ook bij uitstek geschikt om de ‘practical jokes’ die collega’s onderling met elkaar uithalen te delen.

6 April: Wandel naar je werkdag en Internationale sportdag

Bij velen nog niet zo bekend, maar dit jaar alweer de zevende editie van de Wandel naar je Werkdag. Deze dag wordt georganiseerd door Wandelnet en is een nationale campagne die oproept om (een deel van de afstand) naar het werk te lopen. Van bus naar bureau of van voor- naar kantoordeur. Doe jij mee? Immers, lopen werkt stress verlagend, verhoogt de creativiteit en productiviteit.

Gebruik je interne communicatiekanalen om medewerkers te motiveren meer te bewegen.

 • Geef tips hoe je op een leuke manier actief kunt zijn;
 • Organiseer (online) Zumba of Yogalessen;
 • Geef een knipoog en laat de teamleader of directeur in een ’80 aerobics outfit een sportles geven;  
 • Maak voor jouw organisatie een account aan in de app ‘Ommetje’ en start de competitie om met elkaar meer te gaan wandelen. Het aantal gewandelde kilometers kun je vervolgens wekelijks weer delen op je interne communicatiekanalen.

Op deze manier kan je ook nog de Internationale sportdag combineren met deze Wandel naar je werkdag.

6 April: Nationale collegadag

We schreven het al in de inleiding, 6 april is een dag met 3 inhakers. Naast bewegen en sporten is het ook de dag van jouw collega’s. De dag waarop we alle collega’s op een podium zetten en onze waardering naar elkaar uitspreken. En tegelijkertijd staan we stil bij de betekenis die collega’s elkaar via hun werk geven. Want zo’n 260 werkdagen per jaar geven collega’s elkaar inspiratie, levenslessen, werkplezier, vaardigheden, persoonlijke groei en waardering. Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven, en daarmee dus ook jouw collega’s.

Hoe zet jij jouw collega in het zonnetje? Dit kan op verschillende manieren; van het bakken van een taart, het verzorgen van een lekkere lunch, tot meer simpel het geven van een compliment via een van jullie interne communicatiekanalen. Op deze dag geldt ‘hoe meer, hoe beter’.

Paasweekend | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

9-10 April: Paasweekend

Pasen is altijd een gezellige periode om met familie en vrienden af te spreken. We hopen allemaal op mooi weer en dan een grote uitbundige Paasbrunch met het hele gezin, met opa’s, oma’s en (schoon)familie. En daarna natuurlijk het traditionele bezoek aan de woonboulevard 😉.

Wat gaan jouw collega’s doen? Gegarandeerd dat er wordt genoten van het lange weekend. Start het gesprek op om inspiratie uit elkaars plannen te halen. Wij zijn fan van de klompenpaden in Nederland; https://klompenpaden.nl.

12 April: Internationale dag van Roze (International Day of Pink)

De ‘International Day of Pink’ is een wereldwijde dag tegen pesten, discriminatie, homofobie, transfobie en transmisogynie, en wordt gevierd op 13 april 2023.

Deze ‘International Day of Pink’ (ook kortweg ‘Day of Pink’) is een Canadees initiatief dat jaarlijks op de tweede woensdag van april wordt gehouden. Diversiteit wordt op deze dag gevierd door het dragen van roze kleding.

Hoe ziet in jullie organisatie het diversiteitsbeleid eruit? Heel toepasselijk om op deze dag te communiceren met medewerkers over hoe jullie als organisatie naar diversiteit kijken, en wat jullie belangrijkste initiatieven zijn dit jaar. En omdat het vandaag over Roze gaat, is het leuk om hier ook wat mooie foto’s aan toe te voegen van diverse collega’s in roze!


19 april: Dag tegen pesten

Helaas zijn pesterijen en treiterijen nog aan de orde van de dag. En niet alleen op scholen en onder de jeugd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pestgedrag alleen maar erger wordt naar mate we ouder worden.

Op scholen wordt één op de tien leerlingen gepest. Op het werk één op de acht en in het bejaardentehuis één op de vijf mensen.

Dus ook in organisaties komt pesten veel voor. In Nederland geeft ruim een half miljoen werknemers aan wel eens gepest te worden op het werk. Tijd om daar dus bij stil te staan, ook in jouw organisatie. Hoe kun je dat doen? Het is belangrijk om jouw medewerkers bewust te maken wat de grenzen zijn en wat pesten met iemand kan doen. Het Ministerie van Sociale Zaken maakte een mooie infographic om je op weg te helpen.


Secretaressedag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

20 April: Secretaresse dag

Het lijkt misschien wat achterhaald maar in elke organisatie zijn er van die mensen die wij allemaal kennen, die ontzettend veel werk verzetten. Vaak gebeurt dit ‘achter de schermen’. En dit zijn de mensen waar we niet zonder kunnen omdat het dan allemaal niet meer zo lekker loopt. Ze zijn onmisbaar.

En daarom in onze blog de Nationale Secretaressedag. Op deze dag bedanken werkgevers hun secretaresses (of secretarissen), secretarieel medewerkers en management assistenten. Er is op deze dag aandacht voor hun belangrijke werk binnen de organisatie. Ze worden op deze feestelijk dag in het zonnetje gezet, vaak met een mooi cadeau. Bloemen zijn al jaren het meest gegeven cadeau. Kortom, niet vergeten, en by the way deze bloemen kan je ook virtueel/online geven!

Nog een leuk weetje: wist je dat secretaressedag van oorsprong uit Amerika komt?

21 April: Werelddag van de creativiteit en innovatie

Creativity is intelligence having fun”. Deze beroemde quote van Albert Einstein is de leidraad voor deze dag. Maar creativiteit heeft soms een aanzetje nodig. Je kan het volgende doen in jouw organisatie:

 • Prikkel de creativiteit van jouw collega’s met baanbrekende uitvindingen en innovaties.
 • Presenteer de laatste trends en ontwikkelingen in jouw markt.
 • Vraag juist op deze dag aan jouw medewerkers om mee te denken over een paar relevante onderwerpen of uitdagingen in jouw organisatie. Vraag om een paar goede tips en adviezen; er komen vast verrassende dingen uit!

En voor jou als communicatieprofessional is het ook de dag bij uitstek om al je creativiteit in te zetten en nieuwe vormen van content te presenteren. Maakt jullie organisaties nog geen video’s? Start er dan mee!

22 april: World earth day

World earth day, ook wel bekend in Nederland als Dag van de Aarde, streeft naar een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

Het is geen geheim dat duurzaamheid, het milieu en dus zorgzaam omgaan met de planeet een belangrijk onderwerp is voor veel mensen. Dat verklaart ook waarom deze dag steeds populairder word. Perfect voor jouw organisatie om op in te spelen.

 • Deel met je medewerkers wat de organisatie al heeft bereikt en wat voor doelen zij hebben op dit gebied. (deel een infographic op je kanalen)
 • Organiseer een “opruimdag”, laat werknemers zich aanmelden om een middag een park in de buurt op te ruimen van al het afval.
 • Deel feitjes op je narrowcasting beeldschermen over de wonderen van de planeet en natuur en de gevaren die ze tegemoet komen
Koningsdag | Bijzondere dagen in april om op in te haken met je interne communicatie

27 april: Koningsdag

Aah koningsdag! Met een biertje in de menigte bij grote evenementen en concerten. Op kleedjesmarkten zitten en om een of andere reden met meer spullen terugkomen dan je er heen ging.

Voor een organisatie is dit een perfecte kans om binding en saamhorigheid te promoten. Versier jullie bedrijfspand met oranjeslingers, ballonnen en hang de vlag uit. Organiseer een (virtuele) borrel inclusief oranjebitter en bitterballen of zet de oranje tompoezen klaar. Deel de foto’s en verhalen op jouw interne communicatiekanalen.

Wil je helemaal uitpakken? Organiseer dan een eigen interne kleedjesmarkt waar collega’s hun overtollige huisraad kunnen ruilen of verkopen.

28 april Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april: Wereld dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Na ontspanning komt inspanning. Dus om de maand af te sluiten nog even een serieus onderwerp. Op 28 april is de dag voor veiligheid en gezondheid ophet werk. Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Voor jou een dag om stil te staan bij de veiligheidsvoorschriften, procedures en werkafspraken in jouw organisatie.

 • Breng ze nog een keer onder de aandacht op jouw kanalen.
 • Deel hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan een veilige werkomgeving. Want, safety first!

Welke bijzondere dagen in april gebruik jij voor jouw interne communicatie?