Ook in mei staan er weer genoeg bijzondere dagen op de kalender om met je interne communicatie op in te springen. Zo heb je een vrije dag met Hemelvaart, staat het Suikerfeest op het programma en beginnen we de maand traditiegetrouw met de Dag van de Arbeid. Ook deze maand hebben we daarom weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in mei is voor het eerst gepubliceerd op 29 april 2020 en geüpdatet op 29 april 2022. 

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Dag van de arbeid - 1 mei | inhaker interne communicatie
Photo by David Siglin on Unsplash

1 mei: Dag van de Arbeid

Op 1 mei is het de Dag van de arbeid. Dit is in veel landen een officiële feestdag, maar in Nederland niet. Toch is deze dag ook in Nederland zeer geschikt als inhaker.

De Dag van de Arbeid is ontstaan door de strijd voor betere werkomstandigheden op werkplaatsen en in fabrieken. Vandaag de dag zijn veel zaken in Nederland prima geregeld. Er is bescherming vanuit wet- en regelgeving, er zijn duidelijke veiligheidsvoorschriften en allerlei CAO afspraken om de kwaliteit van het werk te bevorderen.

Op de Dag van de Arbeid kun je stilstaan bij deze onderwerpen en medewerkers vragen naar welke zaken hun werk nog aangenamer zouden maken.

Suikerfeest | inhakers interne communicatie | bijzondere dagen mei

2-3 mei: Suikerfeest

Op 12 mei na zonsondergang begint voor Moslims in Nederland het Suikerfeest, het einde van de Ramadan. Het feest gaat door op 13 mei, als de dag wordt begonnen met een zoete snack. Zorg deze dag voor zoetigheid op de werkvloer en sta stil bij het feit dat de vastenmaand voorbij is.

Op je interne communicatiekanalen kun je iedereen een fijn Suikerfeest wensen met de kreet ‘Eid Mubarak’. Ook kun je foto’s delen van collega’s die het Suikerfeest vieren.

Inhaker interne communicatie 4 en 5 mei | Dodenherdenking | Bevrijdingsdag
Photo by Remy Gieling on Unsplash

4 mei: Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. Vergeet op deze dag om 20:00 uur vooral niet je interne communicatiekanalen voor twee minuten op zwart te zetten en geen nieuwe berichten te publiceren.

5 mei: Bevrijdingsdag

Dit jaar is het thema: Vrijheid in verbondenheid.  Bespreek juist met elkaar het thema vrijheid. Voelt iedereen binnen jouw organisatie zich vrij om ideeën te delen, of feedback te geven? Er zijn veel vragen die je onder de loep kunt nemen in het kader van vrijheid.

Omdat 5 mei dit jaar middenin de meivakantie valt, zou je ook een andere insteek kunnen kiezen. Hoe vieren jouw collega’s dit jaar hun meivakantie? Want vakantie is natuurlijk ook een gevoel van vrijheid.

8 mei: Moederdag

Een moeder, ze heeft je 9 maanden gedragen, je opgevoed en verzorgd. Deze dag biedt de kans om te laten zien hoe belangrijk ze voor je is.

Het is jammer, maar door de hectiek van het leven kunnen jij en je collega’s deze dag compleet vergeten. Waarna je vervolgens jezelf voor je hoofd kan slaan. De balans tussen prive en werkleven is soms moeilijk in stand te houden. Help daarom jouw collega’s en attendeer ze erop dat het 8 mei Moederdag is.

Sommige collega’s zijn waarschijnlijk zelf moeder, wens hun ook een fijne dag waar ze een welverdiende verwennerij krijgen van hun kinderen!

Dag van de verpleegkundige | 12 mei | bijzondere dagen mei | inhaker interne communicatie

12 mei: Dag van de Verpleging

Werk jij in de zorg? Dan staat 12 mei natuurlijk ieder jaar dik gearceerd in je agenda. Op de geboortedag van Florence Nightingale is het namelijk de Dag van de Verpleging. Wat doe jij om de verpleegkundigen te bedanken voor hun tomeloze inzet in deze zware jaren?

Laat 12 mei volledig in het teken staan van een collectief dankjewel. Vraag (ex-)patiënten, medisch specialisten en bestuurders om hun dank uit te spreken naar één van de verpleegkundigen in jouw organisatie. Maak daarvan een video of stel een leuk geschreven bericht samen en deel dit op jouw interne communicatiekanalen. Doe dit voor zoveel mogelijk collega’s en geef iedereen weer een extra dosis energie.

eurovision-songfestival-2022-italie

14 mei: Eurovisie Songfestival finale

Dit jaar is het Eurovisie Songfestival in Italië. Dit is de eerste keer sinds 2010 dat Nederland meedoet met een Nederlandstalig liedje. Op 14 mei is de finale, en wij gaan er gewoon vanuit dat Nederland door gaat naar de finale.

Veel mensen kijken het songfestival, ze kijken gezamenlijk of zitten met elkaar in een groepsapp zodat zij de acts live kunnen bespreken.

P.S. Je kan ook een pool opzetten op het werk, waar iedereen zijn favoriet kan kiezen.

19 mei: Fiets naar je werk dag

Hmm, waar zou deze dag over gaan? Brommers rijden. Ha, nee! Op de fiets naar je werk gaan natuurlijk!

Met deze dag moet zakelijk fietsen meer aandacht krijgen. Dikke pluspunt, deze dag helpt meteen bij je vitaliteitsbeleid.  Maak een fiets selfie trend (#fitfiets ?) en wijdt hier een pagina aan op jouw Narrowcasting.

Dezelfde trend kan je natuurlijk opzetten op jouw employee app in het social gedeelte.

Bijzondere dagen in mei om op in te haken met je interne communicatie

20 mei: Internationale HR Dag

20 mei is door de European Association for People Management (EAPM) uitgeroepen tot internationale HR Dag. Laat jouw organisatie op deze dag kennis maken met jouw collega’s van HR. Laat ze op jullie interne communicatie kanalen vertellen waar ze trots op zijn en wat hun doelen zijn voor de komende periode. Ook is het leuk om een dag mee te lopen met een HR collega en daar een videoverslag van te maken.

Op de website van de EAPM kun je meer informatie vinden over de HR topics die dit jaar extra aandacht krijgen op 20 mei.

Hemelvaartsdag | inhaker interne communicatie
Photo by sabina fratila on Unsplash

26 mei: Hemelvaartsdag

Dauwtrappen in de rij voor de meubelboulevard of het tuincentrum? Hemelvaartsdag kent veel typisch Nederlandse tradities. Voor veel mensen is het in ieder geval de start van een lekker lang weekend! Deel tips voor mooie routes om te fietsen of wandelen in de omgeving van jouw bedrijf en moedig mensen aan lekker de natuur in te gaan.

Welke bijzondere dagen in mei gebruik jij voor jouw interne communicatie?

Interne Communicatiekalender 2022