Ook in mei staan er weer genoeg bijzondere dagen op de kalender om met je interne communicatie op in te springen. Zo zijn er een tweetal lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren, staat het Suikerfeest op het programma en beginnen we de maand traditiegetrouw met de Dag van de Arbeid. Ook deze maand hebben we daarom weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen.

Dit blogartikel over bijzondere dagen in mei is voor het eerst gepubliceerd op 29 april 2020 en geüpdatet op 29 april 2021. 

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Dag van de arbeid - 1 mei | inhaker interne communicatie
Photo by David Siglin on Unsplash

1 mei Dag van de Arbeid

Op 1 mei is het de Dag van de arbeid. Dit is in veel landen een officiële feestdag, maar in Nederland niet. Toch is deze dag ook in Nederland zeer geschikt als inhaker.

De Dag van de Arbeid is ontstaan door de strijd voor betere werkomstandigheden op werkplaatsen en in fabrieken. Vandaag de dag zijn veel zaken in Nederland prima geregeld. Er is bescherming vanuit wet- en regelgeving, er zijn duidelijke veiligheidsvoorschriften en allerlei CAO afspraken om de kwaliteit van het werk te bevorderen.

Op de Dag van de Arbeid kun je stilstaan bij deze onderwerpen en medewerkers vragen naar welke zaken hun werk nog aangenamer zouden maken.

Inhaker interne communicatie 4 en 5 mei | Dodenherdenking | Bevrijdingsdag
Photo by Remy Gieling on Unsplash

4 mei Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. Vergeet op deze dag om 20:00 uur vooral niet je interne communicatiekanalen voor twee minuten op zwart te zetten en geen nieuwe berichten te publiceren.

5 mei Bevrijdingsdag

Dit jaar geen grote Bevrijdingsfestivals om 76 jaar vrijheid te vieren, maar dat betekent niet dat je er niet bij stil hoeft te staan. Bespreek juist met elkaar het thema vrijheid? Voelt iedereen binnen jouw organisatie zich vrij om ideeën te delen, of feedback te geven? Er zijn veel vragen die je onder de loep kunt nemen in het kader van vrijheid.

Omdat 5 mei dit jaar middenin de meivakantie valt, zou je ook een andere insteek kunnen kiezen. Hoe vieren jouw collega’s dit jaar hun meivakantie? Want vakantie is natuurlijk ook een gevoel van vrijheid.

Dag van de verpleegkundige | 12 mei | bijzondere dagen mei | inhaker interne communicatie

12 mei Dag van de Verpleging

Werk jij in de zorg? Dan staat 12 mei natuurlijk ieder jaar dik gearceerd in je agenda. Op de geboortedag van Florence Nightingale is het namelijk de Dag van de Verpleging. Wat doe jij om de verpleegkundigen te bedanken voor hun tomeloze inzet in dit moeilijke jaar?

Laat 12 mei volledig in het teken staan van een collectief dankjewel. Vraag (ex-)patiënten, medisch specialisten en bestuurders om hun dank uit te spreken naar één van de verpleegkundigen in jouw organisatie. Maak daarvan een video of stel een leuk geschreven bericht samen en deel dit op jouw interne communicatiekanalen. Doe dit voor zoveel mogelijk collega’s en geef iedereen weer een extra dosis energie.

Suikerfeest | inhakers interne communicatie | bijzondere dagen mei

12/13 mei Suikerfeest

Op 12 mei na zonsondergang begint voor Moslims in Nederland het Suikerfeest, het einde van de Ramadan. Het feest gaat door op 13 mei, als de dag wordt begonnen met een zoete snack. Zorg deze dag voor zoetigheid op de werkvloer en sta stil bij het feit dat de vastenmaand voorbij is.

Op je interne communicatiekanalen kun je iedereen een fijn Suikerfeest wensen met de kreet ‘Eid Mubarak’. Ook kun je foto’s delen van collega’s die het Suikerfeest vieren.

Hemelvaartsdag | inhaker interne communicatie
Photo by sabina fratila on Unsplash

13 mei Hemelvaartsdag

Dauwtrappen in de rij voor de meubelboulevard of het tuincentrum? Hemelvaartsdag kent veel typisch Nederlandse tradities. Voor veel mensen is het in ieder geval de start van een lekker lang weekend! Deel tips voor mooie routes om te fietsen of wandelen in de omgeving van jouw bedrijf en moedig mensen aan lekker de natuur in te gaan.

Bijzondere dagen in mei om op in te haken met je interne communicatie

20 mei Internationale HR Dag

20 mei is door de European Association for People Management (EAPM) uitgeroepen tot internationale HR Dag. Laat jouw organisatie op deze dag kennis maken met jouw collega’s van HR. Laat ze op jullie interne communicatie kanalen vertellen waar ze trots op zijn en wat hun doelen zijn voor de komende periode. Ook is het leuk om een dag mee te lopen met een HR collega en daar een videoverslag van te maken.

Op de website van de EAPM kun je meer informatie vinden over de HR topics die dit jaar extra aandacht krijgen op 20 mei.

23/24 mei Pinksteren

Na het lange Hemelvaartsweekend volgt er nog een lang weekend met Pinksteren. Betekenen deze lange weekenden juist topdrukte voor jouw bedrijf en geen vrije dagen voor jouw personeel? Zelfs dan kun je nog steeds stil staan bij Pinksteren. Maak inzichtelijk hoeveel extra productie jullie draaien tijdens het Pinksterweekend ten opzichte van een normaal weekend, of laat zien hoeveel extra vrachten er worden vervoerd op deze dagen. En vier de successen met iets lekkers in de kantine!

Welke bijzondere dagen in mei gebruik jij voor jouw interne communicatie?

Blog CtA Interne Communicatie kalender