In mei staan er weer genoeg bijzondere dagen op de kalender om met je interne communicatie op in te springen. Zo hebben we de vrije dagen met Hemelvaart en Pinksteren, de Internationale dag van de lach 😊 , en beginnen we de maand traditiegetrouw met de Dag van de Arbeid. Ook deze maand hebben we daarom weer een verse lading inhakers verzameld om met jouw interne communicatie op in te spelen.

Een inhaker is een marketinguiting die inspeelt op de actualiteit. Inhakers zijn er in alle soorten en maten, maar de meest voorkomende vorm zie je op sociale media; een post die inspeelt op een nieuwsbericht, sportwedstrijd of andere actuele gebeurtenis. Inhakers spelen daarnaast in op een emotie (veelal humor) en de belevingswereld van de doelgroep.

Dag van de arbeid - 1 mei | inhaker interne communicatie
Photo by David Siglin on Unsplash

1 mei: Dag van de Arbeid

Op 1 mei is het de Dag van de arbeid. Dit is in veel landen een officiële feestdag, maar in Nederland niet. Toch is deze dag ook in Nederland zeer geschikt als inhaker.

De Dag van de Arbeid is ontstaan door de strijd voor betere werkomstandigheden op werkplaatsen en in fabrieken. Vandaag de dag zijn veel zaken in Nederland prima geregeld. Er is bescherming vanuit wet- en regelgeving, er zijn duidelijke veiligheidsvoorschriften en allerlei CAO afspraken om de kwaliteit van het werk te bevorderen.

Op de Dag van de Arbeid kun je stilstaan bij deze onderwerpen en medewerkers vragen naar welke zaken hun werk nog aangenamer zouden maken.

3 mei: Internationale dag van de persvrijheid

Een belangrijke dag waar wij ons als communicatieprofessionals mee verbonden voelen, de Internationale dag van de persvrijheid.

Op deze dag vieren we het grondrecht dat ‘vrijheid van drukpers’ heet. In onze grondwet staat artikel 7 bekend als de ultieme vrijheid alles te mogen zeggen en schrijven wat je wil. Dat is een groot goed dat intact gehouden moet worden, en in andere landen zelfs uitgebreid moet worden. Want nog op te veel plaatsen in deze wereld is vrijheid van pers helemaal niet zo vanzelfsprekend.

En hoe mooi is het om juist op deze dag jouw collega’s te vragen wat ze te zeggen hebben over bepaalde zaken in de organisatie, en ze hiervoor uit te nodigen. Tijd voor mooie goede gesprekken met elkaar.

Vindt je het interessant om meer te weten over deze dag? De vereniging van journalisten deelt 9 wetenswaardigheden. https://www.nvj.nl/themas/persvrijheid/persvrijheid/9-wetenswaardigheden-over-dag-persvrijheid

Inhaker interne communicatie 4 en 5 mei | Dodenherdenking | Bevrijdingsdag
Photo by Remy Gieling on Unsplash

4 mei: Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. Vergeet op deze dag om 20:00 uur vooral niet je interne communicatiekanalen voor twee minuten op zwart te zetten en geen nieuwe berichten te publiceren.

5 mei: Bevrijdingsdag

Het themajaar Leven met oorlog vormt in 2023 een jaar lang de rode draad door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten. Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar met de huidige invasie in Oekraine is oorlog ineens weer heel dichtbij. En hiermee het belang van  leven in vrijheid, en het besef dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Hoe mooi is het juist deze dag als organisatie Oekraine een hart onder de riem te steken? Dit kan enerzijds via een boodschap op jouw interne communicatiekanalen, en anderzijds door vandaag onze vrijheid te vieren.

7 mei: Internationale dag van de lach

De Internationale Dag van de Lach is in het leven geroepen door Dr. Madan Kataria, de grondlegger van de wereldwijde Laughter-Yoga beweging. Jaarlijks wordt deze dag gevierd op de eerste zondag van mei.

Iedereen weet dat lachen goed voelt. Door het vrijkomen van endorfine, het snelst werkend anti-stress hormoon, wordt je vrolijker. Hoe fijn is dat!

Hoe ga jij een glimlach op het gezicht van jouw collega’s toveren? Hieronder een paar leuke quotes voor op jouw interne communicatiekanalen:

“Je wordt met de lach leuker”

“Een lach staat je altijd goed”

“Alle mensen glimlachen in dezelfde taal” (mooi om te koppelen aan diversiteit met een groepsfoto met allemaal lachende mensen)

10 mei: Dag van de receptioniste

Het gezicht van jouw organisatie, in real life of online, maar vaak de eerste kennismaking met jouw organisatie. En we weten het allemaal: “you never get a second chance to make a first impression”. Moeten we nog meer zeggen? Op 10 mei is het dag van de receptioniste. Oftewel, vandaag is de dag om jullie receptioniste (hij/zij) in het zonnetje te zetten en te verrassen! Dit kan met een bloemetje of door een bericht op jouw interne communicatiekanalen. (Beiden mag ook 😉).

12 mei: Dag van de Verpleging

Werk jij in de zorg? Dan staat 12 mei natuurlijk ieder jaar dik gearceerd in je agenda. Op de geboortedag van Florence Nightingale is het namelijk de Dag van de Verpleging. Wat doe jij om de verpleegkundigen te bedanken voor hun tomeloze inzet, jaar in, jaar uit?

Laat 12 mei volledig in het teken staan van een collectief dankjewel. Vraag (ex)patiënten, medisch specialisten en bestuurders om hun dank uit te spreken naar één van de verpleegkundigen in jouw organisatie. Maak daarvan een video of stel een leuk geschreven bericht samen en deel dit op jouw interne communicatiekanalen. Doe dit voor zoveel mogelijk collega’s en geef iedereen weer een extra dosis energie.

14 mei: Moederdag

Een moeder, ze heeft je 9 maanden gedragen, je opgevoed en verzorgd. Deze dag biedt de kans om te laten zien hoe belangrijk ze voor je is.

Het is jammer, maar door de hectiek van het leven kunnen jij en je collega’s deze dag compleet vergeten. Waarna je vervolgens jezelf voor je hoofd kan slaan. De balans tussen prive en werkleven is soms moeilijk in stand te houden. Help daarom jouw collega’s en attendeer ze erop dat het 14 mei Moederdag is.

Sommige collega’s zijn waarschijnlijk zelf moeder, wens hun ook een fijne dag waar ze een welverdiende verwennerij krijgen van hun kinderen!

15 mei: Pizza party day

Wat eten jullie op deze dag met de lunch? Dat is niet moeilijk: pizza! Lekker uit de hand, en lekker verschillende varianten met elkaar delen. Eet smakelijk!

17 mei: Werelddag van de telecommunicatie en de informatiemaatschappij

Ieder jaar wordt op 17 mei de ‘Werelddag van de Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij’ gehouden (World Telecommunication and Information Society Day). Het hoofddoel van deze dag is het vergroten van het publieke bewustzijn van de maatschappelijke veranderingen die door radio, televisie, (mobiele) telefonie, internet en andere nieuwe technologieën teweeggebracht worden.

En ook in ons vakgebied van (interne) communicatie brengen deze nieuwe technologieen nieuwe kansen, o.a. voor de manier waarop wij met onze medewerkers communiceren. Van zenden naar interactie. Van one size fits all, naar targeted messaging. Wil jij meer weten? Neem dan contact met ons op, of kijk op:

https://mediamyne.nl/narrowcasting/

https://mediamyne.nl/employee-app/

18 mei: Hemelvaartsdag

Dauwtrappen in de rij voor de meubelboulevard of het tuincentrum? Hemelvaartsdag kent veel typisch Nederlandse tradities. Voor veel mensen is het in ieder geval de start van een lekker lang weekend! Deel tips voor mooie routes om te fietsen of wandelen in de omgeving van jouw bedrijf en moedig mensen aan lekker de natuur in te gaan.

Bijzondere dagen in mei om op in te haken met je interne communicatie

20 mei: Internationale HR Dag

20 mei is door de European Association for People Management (EAPM) uitgeroepen tot internationale HR Dag. Laat jouw organisatie op deze dag kennis maken met jouw collega’s van HR. Laat ze op jullie interne communicatie kanalen vertellen waar ze trots op zijn en wat hun doelen zijn voor de komende periode. Ook is het leuk om een dag mee te lopen met een HR collega en daar een videoverslag van te maken.

25 mei: Fiets naar je werk dag, en dag van de stagiair

Hmm, waar zou deze dag over gaan? Brommers rijden. Ha, nee! Op de fiets naar je werk gaan natuurlijk!

Met deze dag moet zakelijk fietsen meer aandacht krijgen. Dikke pluspunt, deze dag helpt meteen bij je vitaliteitsbeleid.  Maak een fiets selfie trend (#fitfiets ?) en wijdt hier een pagina aan op jouw Narrowcasting.

Dezelfde trend kan je natuurlijk opzetten op jouw employee app in het social gedeelte.

En dit jaar mooi te combineren met de dag van de stagiair; gezellig samen naar het werk fietsen 😉!

28+29 mei: Pinksteren

Een lang weekend voor de boeg! Wij wensen jou en jouw collega’s hele fijne dagen met familie en vrienden! En hopelijk met veel zon.

Welke bijzondere dagen in mei gebruik jij voor jouw interne communicatie?