Twee jaar geleden (2020) zijn wij begonnen met de blogs voor bijzondere dagen. Ook dit jaar hebben we weer een vol lijstje. Tijdens de update zijn we er achter gekomen dat de data van een aantal inhaakdagen niet overeenkomen met de data die nu beschikbaar zijn. Onze excuses hiervoor!

Maart varieert van weer met dagen die aandacht vragen voor serieuze topics, maar ook een aantal informele dagen. Perfect om op in te spelen en meer verbinding tussen collega’s te creëren.

Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar? Download dan de Interne Communicatiekalender.

Interne Communicatiekalender 2022
Bijzondere dagen maart: complimentendag

1 maart: Nationale Complimentendag

Jeetje wat ben jij slim bezig! Allereerst omdat je deze blog boordevol inspiratie voor je interne communicatie leest en in de tweede plaats, omdat je al lezend mooi nog een complimentje meepikt. Op 1 maart is het namelijk Complimentendag. En laat een gezonde feedbackcultuur nou net bij veel organisaties op het lijstje met doelstellingen staan.

Dit is de dag bij uitstek om je collega’s te helpen met het geven en ontvangen van complimenten. Want het lijkt allemaal zo makkelijk, maar veel mensen vinden vooral het ontvangen van een compliment toch lastig. Op de website van Nationale Complimentendag staan handige tips voor het geven en ontvangen van complimenten die jij weer mooi via de interne communicatiekanalen kunt delen.

Bijzondere dagen maart | interne communicatie | boekenweek

5 t/m 13 maart: Boekenweek, oeps toch niet

Een echt begrip in Nederland. Een week lang aandacht voor boeken, auteurs, boekhandels en lezers. Een begrip die op het laatst toch een maand is verzet naar 9 t/m 18 april.

De 87ste boekenweek heeft het thema: Ode aan de eerste liefde. “Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.” Aldus het CPNB.

Ken jij de leesvoorkeuren van je collega’s al? Welke boeken of schrijvers worden veel gelezen binnen jouw organisatie? Hoog tijd om het deze week uit te zoeken en de trends te delen en zo een leesprofiel voor jouw organisatie op te bouwen.

Internationale vrouwendag | interne communicatie | inhakers

8 maart: Internationale Vrouwendag

‘Solidariteit’ is dit jaar het thema van Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om stil te staan bij de mannen in jouw organisatie die zich openlijk uitspreken tegen ongewenst gedrag tegen vrouwen na het #TheVoice schandaal.

Staan mannen en vrouwen in jouw organisatie naast elkaar om de emancipatie een boost te geven? Of ligt hier een taak voor vrouwen? Lastige onderwerpen waar niemand op wil ‘nat’ gaan.

Zijn deze kwesties openlijk besproken binnen jouw organisatie? Verschilt het mannelijk perspectief met die van de vrouwen? En als dat zo is, hoe komt dat?

Enkel door moeilijke onderwerpen te bespreken creëer je begrip en solidariteit. Maak daarom bijvoorbeeld slides op jouw narrowcasting waar je stellingen en vragen stelt.

11 & 12 maart: NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart weer NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het doel is om vrijwilligerswerk in de spotlight te zetten. Tijdens NLdoet werkt het Oranje fonds samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land.

Wordt met jouw team of organisatie meer maatschappelijk betrokken en selecteer een aantal projecten waar je je gezamenlijk op kan aanmelden. Perfect voor teambuilding met een goed gevoel en positieve bijdrage aan de maatschappij!

14 maart: Pi-dag

Pi-dag is een wiskundige dag en wordt gevierd op 14 maart. Daar is voor gekozen op basis van de amerikaanse datum notatie: 3-14 ergo 3,14 – de eerste 3 cijfers van Pi. Wil je echt diep gaan, dan vier jet het om 13:59 (1:59 pm) zodat het tot 6 cijfers is (3,14159).

Deze dag wordt op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven gespeeld heeft en anderen proberen zich een wereld zonder π voor te stellen.

16 maart: Gemeenteraadsverkiezing

Het is weer zover, tijd om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard wil je je als organisatie niet mengen in politiek, maar in onze democratie is stemmen ontzettend belangrijk.

Herinner werknemers om te gaan stemmen en maak het ook mogelijk voor jouw werknemers om te gaan stemmen.

Whitepaper Praktische tips voor het verbeteren van de interne communicatie

21 maart: Internationale dag tegen racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie zijn helaas nog steeds actueel. Door bewegingen als Black Lives Matter is er veel media-aandacht voor. Ook binnen jouw organisatie is het goed om zo nu en dan je standpunt te communiceren. Via je interne communicatiekanalen kun je laten zien dat jullie een inclusieve organisatie zijn. Ook kun je de gedragsregels nog eens onder de aandacht brengen.

Interne communicatiekalender 2021

28 maart Zomertijd

Ieder half jaar komt de discussie voorbij, is het verzetten van de klok in het voor- en najaar nog wel van deze tijd? Of niet? Dit voorjaar gaat de klok gewoon weer een uurtje vooruit en wel op 27 maart. Dat betekent dat het vanaf dan ’s avonds weer een uurtje langer licht is en het voorjaar echt in aantocht.

Veel mensen hebben moeite met het verzetten van de klok. Het verstoord hun biologische ritme. Help mensen door de eerste dagen heen, door tips te delen om minder last te hebben van dat uurtje tijdsverschil. Denk aan veel daglicht, beweging en ontspanning. Zo gaan jouw collega’s fit het voorjaar in!

30 maart: Dag van het veilige magazijn

‘Huh! 30 maart? Op de kalender staat 16 maart..’. Ja dat klopt, toen de kalender uitkwam stond was de datum 16 maart bekend. Maar het is nu uiteindelijk toch 30 maart geworden.

De dag wordt georganiseerd door Evofenendex en branchevereniging BMWT waarbij er een online event plaatsvind. Op het programma staan workshops en sprekers over magazijnveiligheid en een prijs uitreiking voor veiligste magazijn.

De thema’s die centraal staan dit jaar zijn; Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), nieuwe richtlijn voor de opslag van lithiumbatterijen en hoe een aanrijding voorkomen op de werkvloer.

Neem met wat collega’s deel aan het evenement en/of besteed extra aandacht die dag op veiligheid van het magazijn via jouw narrowcasting. Voor meer informatie bezoek de website van ‘Dag van het veilige magazijn’

Interne Communicatiekalender 2022