Alweer drie jaar geleden zijn wij begonnen met deze blogs voor bijzondere dagen. En ook dit jaar hebben we voor maart een vol lijstje, up-to-date.

En dit lijstje is zeer afwisselend, met dagen die aandacht vragen voor serieuze topics, maar ook een aantal informele dagen. Perfect om op in te spelen, en zo onderdelen van je bedrijfsplan op een actuele en relevante manier te delen. Denk hierbij aan jullie duurzaamheidsbeleid of jullie beleid op het gebied van diversiteit en inclusie. Maar ook om gewoon simpelweg medewerkers in het zonnetje te zetten.

Bijzondere dagen maart: complimentendag

1 maart: Nationale Complimentendag

Op 1 maart vieren wij Nationale Complimentendag. Een dag gewijd aan het geven van oprechte aandacht en persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

Laten we beginnen met jou! Je doet geweldig werk met je interne communicatie, onder andere door het lezen van deze inspirerende blog. En natuurlijk omdat jij op deze dag kan gaan helpen om de feedbackcultuur in jouw organisatie een boost te geven.

Het geven en ontvangen van complimenten, het lijkt allemaal zo makkelijk, maar veel mensen vinden vooral het ontvangen van een compliment toch lastig. Op de website van Nationale Complimentendag staan handige tips voor het geven en ontvangen van complimenten die jij kunt delen via jouw interne communicatiekanalen. En natuurlijk met de oproep daarbij aan jouw collega’s om elkaar juist vandaag een leuk complimentje te geven!

8 maart: Nationale pannenkoekendag

De ‘Nationale Pannenkoekdag’ is vooral de dag dat basisscholen bakken voor ouderen. Duizenden leerlingen uit de bovenbouw organiseren, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zetten ze opa’s en oma’s elk jaar in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken.

Maar hoe leuk is het om in jouw organisatie een zgn. pannenkoekenlunch te organiseren en samen met collega’s pannenkoeken te gaan bakken. Toch een keer wat anders dan het bekende broodje kaas. Vraag iedereen om zijn of haar favoriete pannenkoekenrecept te delen.

PS: Vergeet niet deze dag van tevoren aan te kondigen op jouw interne communicatiekanalen zoals e-mail, narrowcasting of jouw employee app!.

15 en 16 maart: NLdoet

Ben je op zoek naar een teambuilding activiteit waarbij je tegelijkertijd iets kunt bijdragen aan de maatschappij? Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Het hoofddoel is om vrijwilligerswerk in de schijnwerpers te zetten. Tijdens NLdoet werkt het Oranje Fonds samen met talloze sociaalmaatschappelijke organisaties in het hele land.

Als team of organisatie kun je meer betrokken raken bij de samenleving door een aantal projecten te selecteren waar jullie gezamenlijk aan kunnen deelnemen. Dit is een perfecte gelegenheid voor teambuilding met een positief gevoel en een waardevolle bijdrage aan de maatschappij! Kijk voor meer informatie op: www.nldoet.nl

16 maart: Dag van de thuiswerker

Op 16 maart vieren wij de Dag van de Thuiswerker, een dag waarop we de mensen in het zonnetje zetten die dag in, dag uit vanuit huis werken. In 2020 ontdekte een groot deel van Nederland noodgedwongen het thuiswerken, maar niet iedereen keerde terug naar kantoor na de versoepeling van de coronamaatregelen. Een speciale groep mensen heeft altijd al vanuit huis gewerkt, om uiteenlopende redenen; of het nu een bewuste keuze is of een noodzaak vanwege gezondheidsredenen.

Lang werd thuiswerken gezien als een soort bijbaantje, maar de afgelopen jaren heeft de bredere ervaring met thuiswerken het imago ervan positief beinvloed. Met de Dag van de Thuiswerker willen wij een extra stap zetten. We streven ernaar om bewustzijn te creeren over de mogelijkheid van thuiswerken als een langdurige oplossing, vooral voor mensen met een aandoening.

Als organisatie nodigen wij jullie uit om deze thuiswerkbaan te omarmen. Op deze dag kunnen wij het bewustzijn vergroten en waardering tonen voor deze specifieke banen. Overweeg bijvoorbeeld om een van je thuiswerkende collega’s uit te nodigen om zijn of haar ervaringen te delen. Een persoonlijk verhaal dat ons een kijkje geeft in het leven van een thuiswerker!


Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar? Download dan de Interne Communicatiekalender.

20 maart: Start lente

20 maart is de dag waar we al lang naar uitgekeken hebben. Vandaag begint de  lente in Nederland. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. De lente begint als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner. Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen.

En ook in jouw organisatie kan jij op deze dag de lente laten starten. Hoe dan? Hieronder 2 ideeen van ons om jou op weg te helpen.

  1. Maak met jouw team een heerlijke lentewandeling. Op een ontspannen manier samenzijn, frisse lucht te krijgen en de lente te omarmen!
  2. Houdt een lente-opruiming en vernieuwing: stimuleer een gevoel van frisheid door een lente-opruiming te organiseren. Dit kan zowel fysiek als symbolisch zijn. Moedig medewerkers aan om hun werkplek op te ruimen, oude documenten te archiveren en eventueel over te stappen op een opgeruimder digitaal systeem. Daarnaast kun je vernieuwing aanmoedigen door nieuwe projecten te lanceren, creatieve brainstormsessies te organiseren of nieuwe doelen voor het komende kwartaal vast te stellen.

Start op tijd met deze dag aan te kondigen via jouw interne communicatiekanalen.

20 maart: Wereldverteldag

Initiatieven zoals Wereldverteldag zijn bedoeld om de kunst van het verhalen vertellen te vieren en mensen aan te moedigen om hun verhalen te delen.

Wat is jullie verhaal als organisatie? Het kan een mooie gelegenheid zijn om juist op deze dag in jouw organisatie (opnieuw) het verhaal te vertellen over wie jullie zijn, jullie merk(en), jullie ontstaan, en jullie visie en missie voor de toekomst. Door op deze dag met jullie bedrijfsverhaal bezig te zijn, of door te vertellen of te luisteren, benadruk je de verbondenheid tussen alle medewerkers op een bijzondere manier.

21 maart: Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Racisme en discriminatie zijn helaas nog steeds actueel. Door bewegingen als Black Lives Matter is er veel media-aandacht voor. Ook binnen jouw organisatie is het goed om zo nu en dan je standpunt te communiceren. Via je interne communicatiekanalen kun je laten zien dat jullie een inclusieve organisatie zijn. Ook kun je de gedragsregels nog eens onder de aandacht brengen.

Op 22 en 23 maart zijn er twee dagen waarop je als organisatie enerzijds jouw duurzaamheidsbeleid kan vertellen en uitdragen, en anderzijds om input te vragen over dit beleid aan jouw collega’s. Op 22 maart is het Wereldwaterdag en op 23 maart is het Earth Hour, met dit jaar als thema Planet versus Plastics.

22 maart: Wereldwaterdag

De jaarlijkse ‘Wereld Water Dag’ (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water op 22 maart. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot ‘Wereld Water Dag’ uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, onder andere door het verspreiden van informatie over water.

Zo kun je op de website van Energievergelijk lezen over de 101 tips om water te besparen. Dit gaat over waterverbruik in de keuken, in de badkamer en in de wasruimte, maar ook over waterverbruik op de werkvloer.

Hoe staat het met het waterverbruik in jullie organisatie? Misschien doen jullie al heel veel op dit gebied (zowel op kantoor als in de fabriek(en)), of misschien is het bewustzijn rondom het waterverbruik nog heel laag. Op deze dag kan je als organisatie hierover gaan communiceren. Wellicht al met jullie beleid rondom waterbeheer en waterbesparing, of door het vragen van tips en ideeën hoe jullie water kunnen gaan besparen.

23 maart: Earth Hour

Op zaterdag 23 maart 2024 roepen wij als organisatie al onze medewerkers op om samen deel te nemen aan Earth Hour. Tussen 20.30 en 21.30 uur schakelen we gezamenlijk een uur lang het licht uit om aandacht te vragen voor onze prachtige planeet. Dit jaar staat Earth Hour in het teken van ‘Planet versus Plastics’. Laten wij met elkaar de handen ineenslaan en ons inzetten voor natuurwinst. Bezoek deze link voor het 60-minuten Earth Hour pakket en ontdek hoe je dit uurtje in het donker op een inspirerende manier kunt doorbrengen.

24 maart: Dag van de muziek

Wat is het favoriete muzieknummer van jouw collega? Sinds 2017 wordt ieder jaar op 24 maart de ‘Nationale Dag van de Muziek’ (NDvdM) gehouden, een dag waarop in heel Nederland de muziek wordt gevierd. Het doel van deze dag is het samen muziek maken zodat er zoveel mogelijk genoten, gespeeld en geïnspireerd wordt.

Op deze dag kan je in jouw organisatie de zgn. medewerkers-playlist laten horen. Vraag iedereen vooraf zijn of haar favoriete muzieknummer op te geven, hiervan een playlist te maken en deze de hele dag te laten horen!

30 maart: Take a walk in the park day

Jaarlijks wordt op 30 maart de Take a walk in the park day gevierd! Een makkelijke en laagdrempelige manier om even gezond bezig te zijn. En als je dit samen met een paar collega’s tijdens de lunch doet, ben je lekker even buiten en spreek je elkaar even op een andere manier dan aan de eettafel. Wie nodig jij uit voor een wandelingetje? Plaats jouw oproep en die van collega’s op jullie interne communicatiekanalen en kom in beweging!

31 maart: Zomertijd

Ieder half jaar komt de discussie voorbij, is het verzetten van de klok in het voor- en najaar nog wel van deze tijd? Of niet? Dit voorjaar gaat de klok gewoon weer een uurtje vooruit en wel op 26 maart. Dat betekent dat het vanaf dan ’s avonds weer een uurtje langer licht is en het voorjaar echt in aantocht.

Veel mensen hebben moeite met het verzetten van de klok. Het verstoord hun biologische ritme. Help mensen door de eerste dagen heen, door tips te delen om minder last te hebben van dat uurtje tijdsverschil. Denk aan veel daglicht, beweging en ontspanning. Zo gaan jouw collega’s fit het voorjaar in!

31 maart en 1 april: Pasen

Pasen is altijd een gezellige periode om met familie en vrienden af te spreken, en naar buiten te gaan! We hopen allemaal op mooi weer en dan een grote uitbundige Paasbrunch met het hele gezin, met opa’s, oma’s, (schoon)familie en/of vrienden. En daarna natuurlijk het traditionele bezoek aan de woonboulevard 😉.

Wat gaan jouw collega’s doen? Gegarandeerd dat er wordt genoten van het lange weekend. Start het gesprek op om inspiratie uit elkaars plannen te halen. Wij zijn fan van de klompenpaden in Nederland; https://klompenpaden.nl.