In april 2020 begonnen we bij MediaMyne met het geven van tips om je interne communicatie gevuld te houden met bijzondere dagen. Deze dagen zijn slimme ‘inhakers’ om de voor jouw organisatie belangrijke thema’s op een afwisselende manier onder de aandacht te brengen.

De maandelijkse blog serie wordt tot op de dag van vandaag goed gelezen, dus kennelijk vinden velen van jullie maandelijks inspiratie in deze blogs. En nu is het inmiddels bijna maart 2021 en is het cirkeltje rond. Twaalf maanden aan bijzondere dagen, met ideeën voor je interne communicatie en inmiddels ook verzameld in een digitale kalender.

Vanaf april beginnen we met het updaten van de oude blogs. Bijzondere dagen bijwerken, aanvullen en nieuwe tips en ideeën. Als jij ideeën hebt om deze blog serie te verbeteren, dan horen we het graag. Laat onder deze blog achter wat jij graag zou willen lezen in de ‘bijzondere dagen’ serie.

Maar nu eerst maart 2021. Ook deze maand zijn er weer veel leuke dagen om op in te haken in je interne communicatie. Een aantal dagen die aandacht vragen voor serieuze topics, maar ook een aantal dagen waarmee je op informele wijze aan de slag kunt om meer verbinding tussen collega’s te creëren.

Bijzondere dagen maart: complimentendag

1 maart Nationale Complimentendag

Jeetje wat ben jij slim bezig! Allereerst omdat je deze blog boordevol inspiratie voor je interne communicatie leest en in de tweede plaats, omdat je al lezend mooi nog een complimentje meepikt. Op 1 maart is het namelijk Complimentendag. En laat een gezonde feedbackcultuur nou net bij veel organisaties op het lijstje met doelstellingen staan.

Dit is de dag bij uitstek om je collega’s te helpen met het geven en ontvangen van complimenten. Want het lijkt allemaal zo makkelijk, maar veel mensen vinden vooral het ontvangen van een compliment toch lastig. Op de website van Nationale Complimentendag staan handige tips voor het geven en ontvangen van complimenten die jij weer mooi via de interne communicatiekanalen kunt delen.

Bijzondere dagen: employee appreciation day

5 maart Employee Appreciation Day (VS)

Employee Appreciation Day is een jaarlijks terugkerende feestdag in de VS en wordt in Nederland overgeslagen. Zonde vinden wij, want juist deze dag biedt de organisatie de mogelijkheid om waardering uit te spreken voor je medewerkers. En dat kan op allerlei manieren. Van een korte videoboodschap door de directeur, een vrolijk kaartje in de bus bij alle medewerkers of door middel van wat lekkers tijdens de koffiepauze. De reacties en foto’s hierop kun jij vervolgens weer delen op je interne communicatiekanalen.

Bijzondere dagen maart | interne communicatie | boekenweek

6 t/m 14 maart Het voorwoord van de Boekenweek

Normaalgesproken vindt ieder jaar in maart de Boekenweek plaats. Een echt begrip in Nederland. Een week lang aandacht voor boeken, auteurs, boekhandels en lezers. Dit jaar is de Boekenweek uitgesteld tot de zomer, dit omdat het niet zeker is dat boekhandels open kunnen tijdens de Boekenweek. Maar desondanks beloofd de tweede week van maart toch een week vol boeken te worden met het voorwoord van de Boekenweek.

Ken jij de leesvoorkeuren van je collega’s al? Welke boeken of schrijvers worden veel gelezen binnen jouw organisatie? Hoog tijd om het deze week uit te zoeken en de trends te delen en zo een leesprofiel voor jouw organisatie op te bouwen.

Internationale vrouwendag | interne communicatie | inhakers

8 maart Internationale Vrouwendag

‘Invloed met impact’ is dit jaar het thema van Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om stil te staan bij de vrouwen in jouw organisatie die op een positieve manier impact maken. Welke vrouwen maakten in jouw organisatie onlangs het verschil? Welke vrouwen weten bruggen te bouwen tussen teams en afdelingen? En welke vrouwen maken impact door hun werk, gezin en andere zorgtaken te combineren? Zet ze op 8 maart in het zonnetje. Maak een videoportret of publiceer een interview om zo anderen te motiveren.

Betrek medewerkers bij de organisatie door bijvoorbeeld de missie, visie en het beleid te communiceren.

18 maart Awkward Moments Day

De collega die vergeten is dat zijn camera aanstaat en ongegeneerd in zijn neus zit te peuteren. Een ander kan wel door de grond zakken, omdat zijn peuter tijdens een belangrijke afspraak met een klant het op een krijsen zet. Het thuiswerken heeft de afgelopen maanden geleid tot veel zogenaamde Awkward momenten. Momenten waardoor je je toch wat ongemakkelijk voelt.

We hebben ons over het algemeen goed weten aan te passen aan het thuiswerken. Maar af en toe gebeuren ze gewoon, van die onverwachte, ongeplande Awkward momenten. Het is niet erg en achteraf lag je erom. 18 maart is het perfecte moment om daar bij stil te staan op je interne communicatiekanalen. Het thuiswerken gaat niet vanzelf, het levert soms vervelende situaties op, maar eigenlijk doet iedereen het hartstikke goed! Niks Awkward aan dus… zo’n Awkward Moments Day. 

Whitepaper Praktische tips voor het verbeteren van de interne communicatie

21 maart Internationale dag tegen racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie zijn helaas nog steeds actueel. Door bewegingen als Black Lives is er de laatste tijd ook weer veel media-aandacht voor. Ook binnen je organisatie is het goed om zo nu en dan je standpunt te communiceren. Via je interne communicatiekanalen kun je laten zien dat jullie een inclusieve organisatie zijn. Ook kun je de gedragsregels nog eens onder de aandacht brengen.

Interne communicatiekalender 2021

28 maart Zomertijd

Ieder half jaar komt de discussie voorbij, is het verzetten van de klok in het voor- en najaar nog wel van deze tijd? Of niet? Dit voorjaar gaat de klok gewoon weer een uurtje vooruit en wel op 28 maart. Dat betekent dat het vanaf dan ’s avonds weer een uurtje langer licht is en het voorjaar echt in aantocht.

Veel mensen hebben moeite met het verzetten van de klok. Het verstoord hun biologische ritme. Help mensen door de eerste dagen heen, door tips te delen om minder last te hebben van dat uurtje tijdsverschil. Denk aan veel daglicht, beweging en ontspanning. Zo gaan jouw collega’s fit het voorjaar in!

Interne Communicatiekalender 2022