Alweer drie jaar geleden (2020) zijn wij begonnen met de blogs voor bijzondere dagen. En ook dit jaar hebben we voor maart een vol lijstje. En dit lijstje is zeer afwisselend, met dagen die aandacht vragen voor serieuze topics, maar ook een aantal informele dagen. Perfect om op in te spelen en meer verbinding tussen collega’s te creëren.

Bijzondere dagen maart: complimentendag

1 maart: Nationale Complimentendag

De ‘Nationale Complimentendag’ draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

En laten wij met jou beginnen! Wat ben jij goed bezig met jouw interne communicatie, onder andere door het lezen van deze blog boordevol inspiratie! En natuurlijk omdat jij op deze dag kan gaan helpen om de feedbackcultuur in jouw organisatie een boost te geven.

Het geven en ontvangen van complimenten, het lijkt allemaal zo makkelijk, maar veel mensen vinden vooral het ontvangen van een compliment toch lastig. Op de website van Nationale Complimentendag staan handige tips voor het geven en ontvangen van complimenten die jij weer mooi via de interne communicatiekanalen kunt delen. En natuurlijk met de oproep daarbij aan jouw collega’s om elkaar juist vandaag een leuk complimentje te geven!

10 en 11 maart: NLdoet

Heb jij ook zin in een teambuilding uitje en tegelijkertijd iets bijdragen aan de maatschappij? Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart weer NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het doel is om vrijwilligerswerk in de spotlight te zetten. Tijdens NLdoet werkt het Oranje fonds samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land.

Wordt met jouw team of organisatie meer maatschappelijk betrokken en selecteer een aantal projecten waar je je gezamenlijk op kan aanmelden. Perfect voor teambuilding met een goed gevoel en een positieve bijdrage aan de maatschappij!

16 maart: Dag van de thuiswerker

16 maart is de dag dat wij mensen in het zonnetje zetten die altijd vanuit huis werken. Half Nederland ontdekte in 2020 noodgedwongen het thuiswerken. Nadat de coronamaatregelen versoepelden, gingen velen weer opgelucht (deels) naar kantoor. Maar niet iedereen. Een groep mensen werkt altijd vanuit huis. Omdat ze dat willen óf omdat ze niet anders kunnen, bijvoorbeeld omdat ze door een aandoening niet op kantoor kunnen werken. 

Lange tijd werd thuiswerken gezien als een bijbaantje. Doordat veel mensen de afgelopen jaren ervaring opdeden met thuiswerken is het imago van thuiswerken flink verbeterd. Maar we willen met de Dag van de Thuiswerker nog een extra stap zetten. We willen mensen ervan bewust maken dat vanuit huis werken een langdurige oplossing kan zijn voor mensen met een aandoening.

Omarmen jullie de thuiswerkbaan al als organisatie? Op deze dag kan je in ieder geval het bewustzijn van deze type banen vergroten. Zo kun je een van jouw thuiswerk-collega’s uitnodigen om een stuk over zichzelf te schrijven en zijn/haar ervaringen te delen met de andere collega’s. Een kijkje in het leven van!


Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar? Download dan de Interne Communicatiekalender.

17 maart: Nationale pannenkoekendag

De ‘Nationale Pannenkoekdag’ is vooral de dag dat basisscholen bakken voor ouderen. Duizenden leerlingen uit de bovenbouw organiseren, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zetten ze opa’s en oma’s elk jaar in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken.

Maar hoe leuk is het om in jouw organisatie een zgn. pannenkoekenlunch te organiseren en samen met collega’s pannenkoeken te gaan bakken. Toch een keer wat anders dan het bekende broodje kaas. Vraag iedereen om zijn of haar favoriete pannenkoekenrecept te delen.

PS: Vergeet niet deze dag van tevoren aan te kondigen op jouw interne communicatiekanalen zoals e-mail, narrowcasting of jouw employee app!.


20 maart: Start lente

De astronomische lente begint in Nederland en België op maandag 20 maart. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner. Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen. Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische lente op 1 maart en duurt tot 1 juni.

Maar of je in jouw organisatie nu de lente laat beginnen op 1 maart of 20 maart, via jouw interne communicatiekanalen kan jij al wat lente kriebels en zonnestralen gaan verspreiden. Uiteraard aangevuld met wat kleurrijke tulpen(bollen) op kantoor.

21 maart: Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Racisme en discriminatie zijn helaas nog steeds actueel. Door bewegingen als Black Lives Matter is er veel media-aandacht voor. Ook binnen jouw organisatie is het goed om zo nu en dan je standpunt te communiceren. Via je interne communicatiekanalen kun je laten zien dat jullie een inclusieve organisatie zijn. Ook kun je de gedragsregels nog eens onder de aandacht brengen.

22 maart: Wereldwaterdag

De jaarlijkse ‘Wereld Water Dag’ (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water op 22 maart. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot ‘Wereld Water Dag’ uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, onder andere door het verspreiden van informatie over water.

Zo kun je op de website van Energievergelijk lezen over de 101 tips om water te besparen. Dit gaat over waterverbruik in de keuken, in de badkamer en in de wasruimte, maar ook over waterverbruik op de werkvloer.

Hoe staat het met het waterverbruik in jullie organisatie? Misschien doen jullie al heel veel op dit gebied (zowel op kantoor als in de fabriek(en)), of misschien is het bewustzijn rondom het waterverbruik nog heel laag. Op deze dag kan je als organisatie hierover gaan communiceren. Wellicht al met jullie beleid rondom waterbeheer en waterbesparing, of door het vragen van tips en ideeën hoe jullie water kunnen gaan besparen.

24 maart: Dag van de muziek

Wat is het favoriete muzieknummer van jouw collega? Sinds 2017 wordt ieder jaar op 24 maart de ‘Nationale Dag van de Muziek’ (NDvdM) gehouden, een dag waarop in heel Nederland de muziek wordt gevierd. Het doel van deze dag is het samen muziek maken zodat er zoveel mogelijk genoten, gespeeld en geïnspireerd wordt.

Op deze dag kan je in jouw organisatie de zgn. medewerkers-playlist laten horen. Vraag iedereen vooraf zijn of haar favoriete muzieknummer op te geven, hiervan een playlist te maken en deze de hele dag te laten horen!

26 maart: Zomertijd

Ieder half jaar komt de discussie voorbij, is het verzetten van de klok in het voor- en najaar nog wel van deze tijd? Of niet? Dit voorjaar gaat de klok gewoon weer een uurtje vooruit en wel op 26 maart. Dat betekent dat het vanaf dan ’s avonds weer een uurtje langer licht is en het voorjaar echt in aantocht.

Veel mensen hebben moeite met het verzetten van de klok. Het verstoord hun biologische ritme. Help mensen door de eerste dagen heen, door tips te delen om minder last te hebben van dat uurtje tijdsverschil. Denk aan veel daglicht, beweging en ontspanning. Zo gaan jouw collega’s fit het voorjaar in!

30 maart: Take a walk in the park day

Jaarlijks wordt op 30 maart de Take a walk in the park day gevierd! Een makkelijke en laagdrempelige manier om even gezond bezig te zijn. En als je dit samen met een paar collega’s tijdens de lunch doet, ben je lekker even buiten en spreek je elkaar even op een andere manier dan aan de eettafel. Wie nodig jij uit voor een wandelingetje? Plaats jouw oproep en die van collega’s op jullie interne communicatiekanalen en kom in beweging!

Interne Communicatiekalender 2022