Voor februari hebben wij weer een mooi overzicht met bijzondere dagen samengesteld. Zo houd jij de gehele maand de communicatiekanalen goed gevuld.

In deze blog delen we een aantal bijzondere dagen in februari en leggen we uit hoe jij deze kunt inzetten voor je interne communicatie.

Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar? Download dan de Interne Communicatiekalender.

Interne Communicatiekalender 2022

1 februari: Change your password day

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat cybersecurity belangrijk is. Zeker voor jouw organisatie en al helemaal in een tijdperk waar het digitaal gijzelen van bedrijven veel voorkomend is geworden.

Nou, in 20212 was een persoon genaamd Matt Buchanan er klaar mee. Hij kwam met het idee dat iedereen op dezelfde dag zijn wachtwoord veranderd. Tadaaa! Change your password day was geboren.

Als we eerlijk zijn, één keer in het jaar je wachtwoord(en) veranderen is het minste wat je kan doen. IT-experts adviseren om je wachtwoord eens in de drie maanden te veranderen. Maar dat heeft ook weer een keerzijde. Wanneer je verwacht dat medewerkers zo vaak hun wachtwoord veranderen, kiezen ze voor makkelijke wachtwoorden want voor ze het weten moeten ze het weer veranderen.

Dus wat kan je doen met deze dag?

  • Kondig van te voren aan in je organisatie dat deze dag centraal staat voor het veranderen van wachtwoorden
  • Benadruk de waarde van het veranderen van wachtwoorden (VB: benoem gevolgen)
  • Geef tips wat voor wachtwoorden effectief zijn (VB: gebruik keyphrases, password manager, gebruik two-factor authentication)
verander je wachtwoord om niet gehackt te worden

4 februari: Start Olympische winterspelen

Brrrrrr… Ja het is koud. Maar je kan weer voor de buis kruipen met een warme chocomel want de Olympische winterspelen gaan van start! De 24e editie neemt plaats in Peking, China.

Wist je dat ze al 2 dagen voor de openingsceremonie beginnen met curling? En de dag van de voren start freestyle skiën en ijshockey.

Welke sport vind jij interessant of mooi om te zien? Is het schansspringen, curling, bobslee of ga je voor de volledige variatie en is de biathlon de sport voor jou?

In 2022 gaan de olympische winterspelen van start in beijing

5 februari: Chinees nieuwjaar (Year of the Tiger)

Het Chinese jaar begint op vrijdag 5 februari. Traditioneel wordt dit gevierd met de draken- en leeuwendansen. Ook komt er tijdens het nieuwjaar veel vuurwerk en de kleur rood te pas.

In het oude China geloofden mensen dat hard lawaai het mensetend prooidier “Nian” kon verdrijven. Hier komt het veelvoudige gebruik van vuurwerk vandaan.

Het Chinees nieuwjaar is een goed moment om met collega’s te hebben over de goede voornemens. Misschien zijn er al mensen afgehaakt bij hun goede voornemens. Dit is dus een ideaal moment om de goede voornemens weer op te pakken.

Chinees nieuwjaar - het jaar van de tijger

9 februari: Safer Internet Day

Op 9 februari worden alle belanghebbenden opgeroepen om het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen. Tijdens Safer Internet Day wordt er aandacht geschonken aan opkomende online problemen en actuele zorgen, zoals cyberpesten. Safer Internet Day is ontstaan in 2005 en wordt nu gevierd in ongeveer 170 over de hele wereld.

Veel mensen gebruiken tijdens het werken ook internet. Het is dus van belang dat je medewerkers goed geïnformeerd zijn over de gevaren van het internet. Een goed geïnformeerde medewerker kan een hoop narigheid voorkomen.

Safer internet day op de ipad

11 februari: Warme truiendag

De verwarming op hoog, een hete douche, veel warme thee drinken óf gewoon een lekkere dikke warme trui! 11 februari is de 18e editie van Warme Truiendag, bedacht als remedie tegen klimaatopwarming. Een warme trui dragen is een goede manier om warm te blijven zonder extra energie te verbruiken.

Betrek de hele organisatie bij deze speciale dag en zorg ervoor dat iedereen op 11 februari met een warme trui verschijnt tijdens de online meetings.

Opgevouwen trui

14 februari: Valentijnsdag

Valentijn is de perfecte dag om te laten zien hoeveel je van iemand houdt. Goed, het is een erg commerciële dag. Maar laten we dat even vergeten voor de liefde. We zien dat Valentijn niet meer enkel gebruikt wordt om de liefde te verklaren.

Je kan deze dag ook perfect gebruiken om waardering uit te spreken naar familie, vrienden of zelfs collega’s! Geheel toevallig is het laatste nou relevant voor jou! Als bedrijf kan je heel leuk inspelen op het cliché van Valentijnsdag en het je eigen maken. Wil je dus wat plezier hebben?

  • Maak een gedicht voor je werknemers waarin je hun prijst en deel het op je narrowcasting beeldschermen en de employee app (bonuspunten als je meerdere versies maakt voor verschillende afdelingen!)
  • Iedereen zit heel veel thuis, hoe leuk zou het zijn als er bij je medewerker word aangeklopt en er een roos bezorgd wordt namens jouw organisatie? (iets prijziger, maar hierdoor kan je je medewerkers omtoveren tot ambassadeurs van jouw bedrijf op social media)
  • Maak er een gesprek van. Vraag medewerkers via narrowcasting en de app hoe zij valentijnsdag gaan vieren. Laat je medewerkers met elkaar praten en elkaar inspireren om er een onvergetelijke dag van te maken.
Interne communicatie content - februari - valentijn

20 februari: Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid

Wat is het doel van deze dag? Het bewustzijn vergroten met betrekking tot werkloosheid, sociale uitsluiting en armoede. Voor organisaties vertaald zich dat naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Dus waar staat jouw organisatie op MVO? Waar ben je ontzettend trots op en waar wil je nog wat op verbeteren? Dit hoef je niet alleen te doen, maak het bespreekbaar in de organisatie. Enkele dingen die je kan doen zijn:

  • Deel MVO onderwerpen waarop jouw organisatie uitblinkt
  • Vraag aan je medewerkers waar zij vinden dat het bedrijf meer voor moet staan
  • Maak een poll met een aantal acties die je wil gaan doen onder MVO en laat ze stemmen voor welke actie de organisatie zich gaat inzetten.

Je creëert draagvlak en zorgt dat de gehele organisatie achter het beleid staat. 

Vrouwe justitia

22 februari: Twosday (22-02-2022)

Once in a lifetime opportunity!! Het is 22-2-2022, op een dinsdag (denk in het engels: Tuesday). Een geanticipeerde dag door de mensen op het internet. Laten we eerlijk zijn, super veel kan je niet met deze dag.

Maak er een leuk spel van door bijvoorbeeld in heel veel slides de nummer 2 te verstoppen als easter egg en laat je werknemers er naar zoeken. Zo creëer je hogere betrokkenheid bij de berichtgeving en een samenhorigheidsgevoel onder het personeel om zoveel mogelijk easter eggs te vinden.

Twitter screenshot voor twosday

27 februari: Eerste COVID-19 besmetting in Nederland

Het is alweer 2 jaar geleden sinds de eerste COVID-19 besmetting. Niemand had voorzien hoe lang dit zou duren. Wat was jouw eerste gedachte bij de beelden en berichtgeving omtrent COVID-19? Hoe lang dacht jij dat het zou duren?

En hoe lang denk je dat het nu nog zal duren voordat het normale leven door gaat? Welke gevolgen op werkgebied is je erg gaan bevallen? Thuiswerken, zoom metings en de manier van communiceren, vind je dit beter of kan het nog verbeterd worden?

Bespreek het met je medewerkers om perspectief te creëren en je huidige processen te verbeteren.

COVID-19 treft nederland

27 februari: Carnaval

Een polonaise zit er dit jaar misschien wel niet in, maar dat betekent niet dat je het niet gezellig kunt hebben met je collega’s. Alhoewel Carnaval drinken tijdens werk geen optie is, is er geen reden om doordeweeks een feestje te bouwen.

Bedenk een leuke carnavals quiz en laat iedereen een kostuum aantrekken. Voor elk juist beantwoorde vraag krijg je een punt en diegene met de gekste kostuum krijgt bonuspunten. De uiteindelijke winnaar krijgt een prijs. Moge de beste winnen!

Carnaval vieren