Ook voor februari hebben wij weer een mooi overzicht met bijzondere dagen samengesteld. In deze blog delen we deze bijzondere dagen, inclusief een aantal nieuwe dagen ten opzichte van vorig jaar, en leggen we uit hoe jij ze kan inzetten voor je interne communicatie. En we kunnen zeggen dat deze maand februari veel relevante haakjes biedt om diverse onderdelen van jullie organisatiebeleid onder de aandacht te brengen op een leuke aantrekkelijke manier.

Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar? Download dan de Interne Communicatiekalender.

1 februari: Change your password day

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat cybersecurity belangrijk is. Zeker voor jouw organisatie en al helemaal in een tijdperk waar het digitaal gijzelen van bedrijven steeds vaker voorkomt.

Nou, in 2012 was een persoon genaamd Matt Buchanan er klaar mee. Hij kwam met het idee dat iedereen op dezelfde dag zijn wachtwoord verandert. Tadaaa! Change your password day was geboren.

Als we eerlijk zijn, één keer in het jaar je wachtwoord(en) veranderen is het minste wat je kan doen. IT-experts adviseren om je wachtwoord eens in de drie maanden te veranderen. Maar dat heeft ook weer een keerzijde. Wanneer je verwacht dat medewerkers zo vaak hun wachtwoord veranderen, kiezen ze voor makkelijke wachtwoorden want voor ze het weten moeten ze het weer veranderen.

Dus wat kan je doen met deze dag?

  • Kondig van te voren aan in je organisatie dat deze dag centraal staat voor het veranderen van wachtwoorden
  • Benadruk de waarde van het veranderen van wachtwoorden (bijvoorbeeld door het benoemen van de voordelen en de gevolgen)
  • Geef tips welke wachtwoorden effectief zijn (bijvoorbeeld: gebruik keyphrases, gebruik password manager, gebruik two-factor authentication)
verander je wachtwoord om niet gehackt te worden

2 februari: Warmetruiendag

Of je het nou doet vanwege het milieu of een hoge energierekening (of beiden), in deze tijd is dit een hele relevante en actuele dag! De verwarming wat lager, niet te lang douchen, veel warme thee drinken en gewoon lekker een (extra) dikke warme trui aan (en misschien wel met een extra dekentje)! 2 februari is de 18e editie van de Warmetruiendag, bedacht als remedie tegen klimaatopwarming. Een warme trui dragen is een goede manier om warm te blijven zonder extra energie te verbruiken.

Betrek de hele organisatie bij deze hele relevante dag en zorg ervoor dat iedereen op 2 februari met een extra warme trui verschijnt tijdens de online en offline meetings. Wie heeft de leukste en origineelste? Leuk om te delen op jouw interne communicatiekanalen zoals narrowcasting of employee app. Door dit te combineren met informatie over jullie activiteiten op het gebied van het klimaat kun je extra aandacht voor jullie klimaatbeleid creeren.

4 februari: Wereld kankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 2 (!) mensen in Nederland op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patient, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega’s en vrienden… Kortom, kanker raakt iedereen. Jou dus ook, en jouw collega’s.

Ook in jouw organisatie zullen er mensen zijn die met kanker te maken hebben, direct of indirect. Op deze dag kun je deze mensen even wat extra persoonlijke aandacht geven; door gewoon even te luisteren of door te vragen hoe jij als organisatie (nog meer) kan helpen. Niet groots, maar persoonlijk en klein.

8 februari: Dag van het zelfvertrouwen

Over zelfvertrouwen bestaan een hoop misverstanden. Het belangrijkste misverstand is misschien wel dat je wordt geboren met veel of weinig zelfvertrouwen. Gelukkig is dat niet waar! Iedereen kan leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Een van de tips voor meer zelfvertrouwen zijn je gedachten. Leer je bewust te worden van je negatieve gedachten in onzekere situaties, en probeer ze om te zetten naar zogenaamde helpende, positieve gedachten.

Om iedereen die weleens kampt met weinig zelfvertrouwen of onzekerheid een hart onder de riem te steken, is deze dag in het leven geroepen. Elk jaar op 8 februari, en op initiatief van Stichting De Ster. Hiermee wil deze stichting het belang van zelfvertrouwen op de landelijke agenda zetten en uitstralen dat positiviteit altijd prevaleert boven negativiteit. Kortom, gebruik deze dag om medewerkers die het verdienen en nodig hebben, in het zonnetje te zetten en een positieve stimulans te geven.

10 februari: Chinees Nieuwjaar

Het Chinese jaar Huangdi 4721, het Jaar van de Draak, begint op zaterdag 10 februari 2024. Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

11-13 februari: Carnaval

De tijd van Carnaval is weer aangebroken. De een verheugt zich hierop, en aan de ander gaat het voorbij. Carnaval wordt voornamelijk gevierd in het zuiden van ons land, en delen van het oosten. Ook in België en in Rijnland Duitsland wordt het uitbundig gevierd. Het is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in veel plaatsen een gebruik om het feest op carnavalsvrijdag te openen, en op Aswoensdag af te sluiten. De tradities verschillen per regio.

Bedenk een leuke carnavals quiz en laat iedereen een kostuum aantrekken. Voor elk juist beantwoorde vraag krijg je een punt en diegene met het gekste kostuum krijgt bonuspunten. De uiteindelijke winnaar krijgt een prijs. Moge de beste winnen!

11 februari: Europese 112-dag

De ‘Europese Dag van Alarmnummer 112’ is een jaarlijks terugkerende dag op 11 februari. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om mensen er bewust van te maken dat 112 in alle EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73% van de Europese burgers niet bekend is met het Europese alarmnummer 112. Om meer bekendheid te geven aan het alarmnummer 112 worden er diverse activiteiten georganiseerd.

De grote onbekendheid bij mensen van het 112 nummer roept ook de vraag op hoe goed weten jouw medewerkers in jouw organisatie wat te doen in geval van nood? Deze dag biedt jou een relevant haakje om hierover te communiceren, en alle protocollen op het gebied van bedrijfsveiligheid onder de aandacht te brengen. En link hierbij ook naar jouw BHV’ers.

13 februari: Wereldradiodag

Waarom een Wereldradiodag? Wist jij dat het medium radio ongeveer 95% van de wereldbevolking bereikt? Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot radio.

Deze dag is ingesteld door UNESCO/Verenigde Naties. Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd door omroepen en radioverenigingen om het belang van vrije en onafhankelijke radio te benadrukken. Vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie staan centraal op Wereldradiodag.

Hoe toegankelijk is de informatie in jouw organisatie? Natuurlijk gebruik je niet je eigen radiozender om te communiceren met medewerkers. Maar welke kanalen gebruikt jouw organisatie wel? Narrowcasting, intranet, email of een employee app? Elke kanaal heeft zijn impact en kunnen elkaar sterk aanvullen. Wil je meer weten over de inzet van Narrowcasting en een employee app, klik dan hier.

Deze dag is perfect om de behoefte van jouw medewerkers te peilen met een poll. Via welke communicatiekanalen vinden zij het fijnst om hun bedrijfsinformatie te krijgen?

14 februari: Valentijnsdag

Valentijn is de perfecte dag om te laten zien hoeveel je van iemand houdt. Goed, het is een erg commerciële dag, maar laten we dat even vergeten voor de liefde. We zien dat Valentijn niet meer enkel gebruikt wordt om de liefde te verklaren.

Je kan deze dag ook perfect gebruiken om waardering uit te spreken naar familie, vrienden of zelfs collega’s! Geheel toevallig is het laatste nou relevant voor jou! Als bedrijf kan je heel leuk inspelen op het cliché van Valentijnsdag en het je eigen maken. Wil je dus wat plezier hebben?

  • Maak een gedicht voor je werknemers waarin je hun prijst en deel het op je narrowcasting beeldschermen en de employee app (bonuspunten als je meerdere versies maakt voor verschillende afdelingen!)
  • Maak er een gesprek van. Vraag medewerkers via narrowcasting en de app hoe zij valentijnsdag gaan vieren. En vraag je medewerkers elkaar te vertellen waarom ze elkaar zo waarderen.

17 februari: Doe vriendelijk dag

De naam van deze dag zegt het al, het is een dag waarop men (extra) vriendelijk is tegen de medemens. Oorspronkelijk bedacht door een Nieuw-Zeelander, maar over komen waaien uit Amerika.

En hoe leuk is het om juist vandaag jouw collega’s op te roepen om vandaag een keer extra aardig te zijn voor onze medemens. Een groet aan de buurman, of een willekeurig iemand. Sta op voor iemand in de tram of de bus. Koop een bloemetje voor je partner, of moeder. Of neem taart mee voor je collega’s 😉.

20 februari: Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid

Het doel van deze dag is het algemene  bewustzijn vergroten met betrekking tot werkloosheid, sociale uitsluiting en armoede. Voor organisaties vertaald zich dat naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Dus waar staat jouw organisatie op MVO gebied? Waar ben je ontzettend trots op en waar wil je nog wat op verbeteren? Dit hoef je niet alleen te doen, maak het bespreekbaar in de organisatie. Enkele dingen die je kan doen zijn:

  • Deel MVO onderwerpen waarop jouw organisatie uitblinkt
  • Vraag aan je medewerkers waar zij vinden dat het bedrijf meer voor moet staan
  • Maak een poll met een aantal acties die je wil gaan doen onder MVO en laat ze stemmen voor welke actie de organisatie zich gaat inzetten.

Je creëert draagvlak en zorgt dat de gehele organisatie achter het beleid staat. 

28 februari: Internationale RSI dag

Ieder jaar op de laatste dag van februari is het de Internationale Dag tegen RSI. Repetitive Strain Injuries (RSI) kan voorkomen als men continu repetitieve handelingen verricht. Een veel voorkomend misverstand is dat RSI om een muisarm gaat. Maar RSI is veel meer. Het is een verzamelnaam voor alle klachten die ontstaan doordat je dezelfde bewegingen herhaaldelijk en constant uitvoert. Je kunt dus ook RSI-klachten krijgen van berichtjes tikken in WhatsApp, of van het lezen van boeken als je dit in een slechte houding doet.

Op deze dag staat voorlichting centraal, immers voorkomen is beter dan genezen. En dus ook goed om jouw medewerkers te informeren en van tips te voorzien. Hieronder 3 tips:

  • Kom in beweging – ga regelmatig lopen, eens in het half uur is het advies
  • Je werkplek – check of je beeldscherm(en) en bureau op de juiste hoogtes zijn ingesteld
  • Je houding – hoofd rechtop, je armen en polsen ondersteunen met armleuningen en herhalende bewegingen zoveel mogelijk voorkomen