Narrowcasting heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Het is gegroeid van een hippe technologie naar een bewezen effectief communicatiemiddel. Sterker nog, narrowcasting kan wel eens de ontbrekende factor zijn in de interne communicatie van jouw organisatie!

Door het gebruik van narrowcasting wordt uiteindelijk de interne communicatie verbeterd. Het verbeteren van de interne communicatie heeft vervolgens weer andere voordelen, zoals de betrokkenheid van de medewerkers. De volgende punten komen in dit artikel aan bod:

Wat is narrowcasting?

Narrowcasting, ook wel digital signage genoemd, is doelgerichte communicatie via beeldschermen. Hierdoor is het relatief eenvoudig om de juiste boodschap onder een specifieke doelgroep te verspreiden. Het is namelijk mogelijk om per beeldscherm te bepalen welke informatie er wordt getoond. Door het gebruik van beeldschermen ben je dus altijd in staat om op elk moment de juiste informatie met jouw medewerkers te delen.

Neem bijvoorbeeld de verschillende afdelingen van een organisatie: elke afdeling heeft behoefte aan andere informatie. Door de schermen strategisch te plaatsen is het mogelijk om elke afdeling afzonderlijk te bereiken via de software. Zo voorkom je een overload aan informatie en blijft de boodschap beter hangen bij de doelgroep. Dit wordt nog makkelijker gemaakt door middel van een gebruiksvriendelijke CMS, waarmee alle schermen beheerd kunnen worden.

Wat communiceer je via narrowcasting?

Je kan het onder andere inzetten om medewerkers te informeren over relevante onderwerpen. Communiceer meetings, headlines of nieuwe klanten en betrek op deze manier jouw medewerkers bij de organisatie.

Wil je de veiligheid vergroten? Deel dan korte instructies via tekst/video of verwijs medewerkers door naar een ander communicatiekanaal. Een andere mogelijkheid is het koppelen van data uit eigen systemen. Zo kan je bijvoorbeeld productiestanden realtime tonen via eenvoudig afleesbare animaties. Door middel van de koppeling met 9292 wordt het comfort voor de medewerkers verhoogt. Al deze communicaties vergroten vervolgens het succes van de interne communicatie vergroot.

Narrowcasting versterkt de interne communicatie

Elke organisatie investeert flink in het creëren van een goede interne communicatie. Helaas hechten medewerkers weinig waarde aan sommige interne communicatiemiddelen. Dit is zonde, maar gelukkig is er nog geen man overboord. Voordat je afscheid neemt van je systemen, leggen we graag uit hoe je ze kunt versterken door narrowcasting toe te voegen.

De korte boodschappen die je doelgericht communiceert via de beeldschermen zorgen er namelijk voor dat medewerkers betrokken raken bij actuele onderwerpen. Vervolgens raadplegen zij ook andere communicatiemiddelen om meer informatie te verkrijgen! Op deze manier stuur je medewerkers naar informatie op het door jou gewenste kanaal. Dit leidt tot een goede interne communicatie en een hogere waardering van de interne communicatiemiddelen. Hierdoor wordt de interne communicatie gestroomlijnd.

Voordelen van narrowcasting

Doelgericht communiceren is het grootste voordeel, maar doelgerichte communicatie alleen is niet genoeg voor effectieve interne communicatie. Een opvallende boodschap is namelijk minstens net zo belangrijk. Narrowcasting is bij uitstek geschikt om een boodschap op een aantrekkelijke en opvallende manier onder de aandacht te brengen.

Je begrijpt ongetwijfeld dat een leuk en relevant bericht meer impact op jouw doelgroep heeft dan saaie, langdradige communicatie-uitingen. En hiermee verklappen we gelijk het grootste voordeel: medewerkers voelen zich meer betrokken. Doordat goed geïnformeerde medewerkers zich meer betrokken voelen heeft dit een gunstig effect op voor de organisatie.

Alle voordelen van narrowcasting:

  • Het vergroot de effectiviteit van andere interne communicatie kanalen
  • Het stimuleert de betrokkenheid van de medewerkers
  • Je kan doelgericht communiceren
  • Je voorkomt een informatie overload en een verlies van informatie
  • De koppeling van interne en externe databronnen
Download het whitepaper: Praktische tips voor het verbeteren van de interne communicatie